Eten invriezen – recepten en tips

Eten invriezen

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Na het succes van mijn artikel over koken voor de vriezer werd het de hoogste tijd voor nog een artikel over eten invriezen. Dit keer geen eten invriezen voor de kraamtijd, want die ligt alweer meer dan een jaar achter ons. Ook vries ik geen apart eten meer in voor onze zoon, want nu hij ruim 14 maanden is, eet hij vrijwel elke dag met de pot mee. Alleen héél pittig eten en eten dat hij nog niet goed kan verwerken ondanks zijn 4 kiezen (zoals sla), krijgt hij nog niet.

Ruimte in de vriezer

Dat betekent dat we na maandenlang groentehapjes in de vriezer opeens weer ruimte hebben! En daar was ik maar wat blij mee, want hoe dol ik ook ben op koken, doordeweeks is het ook heel fijn om iets uit de vriezer te kunnen vissen. Te meer omdat we het belangrijk vinden om zo veel mogelijk met zijn drieën aan tafel te eten. En na een dagje op de opvang, kan onze dreumes niet nog een uurtje wachten met eten omdat mama uitgebreid wil koken.

Koken voor de vriezer

Hoe lang invriezen

Om eerlijk te zijn: ik neem het niet zo nauw met hoe lang eten goed blijft in de vriezer. Mijn ervaring is dat de smaak over het algemeen goed blijft, en dat je prima kunt zien of voedsel is uitgedroogd. Dat neemt niet weg dat er wel richtlijnen zijn voor het bewaren van eten in de vriezer.

Vuistregel is dat eten ongeveer drie maanden goed blijft in de vriezer. Uitzonderingen in negatieve zin zijn brood en gebak: die blijven ongeveer een maand goed, daarna beginnen ze uit te drogen.

Rauw vlees, mits goed verpakt, blijft wel een jaar goed, net als gekookte of geblancheerde groenten en fruit. Vis houd je ongeveer zes maanden goed.

Tips om eten in te vriezen

Voor een uitgebreide lijst tips om eten in te vriezen, verwijs ik je graag naar mijn eerdere artikel. De belangrijkste tips zet ik hier voor je op een rij.

 • Net als toen ik bezig was met eten invriezen voor de kraamtijd, gebruik ik zoveel mogelijk ziplockzakjes om platte pakjes van het eten te maken. Niet zo milieuvriendelijk helaas, maar met koelkastbakjes past er écht veel minder in de vriezer.
 • Eten invriezen als het nog warm is, is echt een slecht idee. De temperatuur in je vriezer kan dan namelijk zover oplopen, dat andere etenswaren gaan ontdooien, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Eten dat door en door koud is, bevriest niet alleen veel sneller, maar ook veel gelijkmatiger, en daardoor met minder ijskristallen. Eerst rustig laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna in de koelkast dus.
 • Maak een vriezerlijstje! Zeker als je veel eten invriest (bijvoorbeeld voor je kraamtijd) of als je vriezer niet in je keuken staat is dat echt een uitkomst. Wij gebruiken Microsoft To Do om af te vinken wat we uit de vriezer halen.
 • Eten ontdooien: het beste is in de koelkast laten ontdooien. Heb je haast? Leg het bakje of zakje dan een half uur in een bak koud (!) water. Daarna is de inhoud ontdooid en kun je die opwarmen. Of je dat in een pan of in de magnetron doet, laat ik aan jou over. Het is net waar je zin in hebt en wat het beste bij het gerecht past.

Basisvoorraad invriezen

Veel meer over mijn basisvoorraad lees je in dit artikel, maar de belangrijkste zaken staan hieronder.

 • Gekookte rijst: voor een supersnelle gebakken rijst heb ik altijd gekookte rijst in de vriezer liggen. Nog lekkerder is het om kokosrijst in te vriezen: daarmee maak je zowel nasi goreng als nasi lemak of rijst met groentesambal.
 • Chilipasta, currypasta, chipotle (nu ook te koop bij mijn Turkse winkel!) etc.
 • Diepvriesfruit, voor het ontbijt, voor snelle desserts, voor in mijn bananenbrood en meer.
 • Pizzasaus.
 • Groente-afsnijdsels, korsten Parmezaanse kaas etc: verzamelen in een zakje, eens in de zoveel tijd bouillon van trekken. Lekkerste bouillon die je maakt kunt bedenken!
 • Zelfgetrokken bouillon: als ik dan genoeg verzameld heb, maak ik een paar liter bouillon in één keer. Invriezen in porties van ongeveer 750 ml en ik heb altijd precies genoeg voor een pan soep of risotto.
 • Brood natuurlijk. Niet alleen boterhammen, maar ook Libanese flatbreads en brood van de Franse bakker.
 • Tempeh: de ideale vleesvervanger in Aziatische gerechten zoals tempeh goreng of gado-gado. Heel goed in te vriezen, dus ligt hier altijd wel voor het grijpen.
 • Vlees: rundvlees van Koop een Koe, en op het moment ook een biologische schenkel van geitenbok, van de geitenboerderij hier niet ver vandaan.
 • Filodeeg: voor elegante taartjes en plaattaarten onvervangbaar.
 • Bladerdeeg: voor plaattaarten, desserts, noem het maar.
Invriezen

Soep invriezen

Natuurlijk kun je zo’n beetje elke soort soep invriezen! Mijn favorieten van de afgelopen tijd zijn de volgende.

Eten invriezen - recepten en tips

Complete maaltijden invriezen

Dat is natuurlijk het allermakkelijkst: complete maaltijden invriezen. Naast de maaltijden hieronder en in mijn eerdere artikel, heb ik ook veel geschikte gerechten gevonden in Heel Veel Veg!

Eten invriezen - recepten en tips

Maaltijdcomponenten invriezen

Brood (uit de vriezer) erbij, pasta ernaast of iets dergelijks: deze gerechten vergen iets meer dan opwarmen alleen, maar zijn de moeite meer dan waard.

Eten invriezen - recepten en tips

Ontbijt invriezen

Misschien wel mijn favorieten ontbijtgerecht om in te vriezen zijn wafels: op een stapeltje de vriezer in en hop, rechtstreeks uit de vriezer in de broodrooster.

Eten invriezen - recepten en tips
Perfecte pancakes - precies zoals in Amerika
Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt