Provençaalse kip met pastis en tomaten

Provençaalse kip met pastis en tomaten

Snelle gestoofde Provençaalse kip met pastis en tomaten. Binnen 45 minuten een prachtige en heerlijke smaakexplosie op je bord.
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Op de website van David Lebovitz kwam ik onlangs dit recept voor Provençaalse kip met pastis en tomaten tegen. Dat leek me heerlijk, maar ik had vooraf al wat wijzigingen in gedachten. Zo leek het mij sneller om kipfilet te gebruiken dan kip met bot. Nadat ik het had gemaakt, waren dat er nog meer, dus maakte ik het snel nog een keer. Toen was het voor mij helemaal perfect: anijzig door de pastis, lichtzoet door de tomaten en een echte smaakexplosie als geheel!

Provençaalse kip met pastis en tomaten

Provençaalse kip met pastis

Ik voegde aubergine toe, omdat ik meer groente in mijn gerecht wilde. De aardappels liet ik eruit, omdat ik het lekkerder vind om de saus met brood op te deppen. Naast pastis gebruikte ik salie voor een volle, aardse smaak. Heb je geen pastis in huis? Vervang die dan door witte wijn of rosé, of zelfs door water. In dat laatste geval is het lekker om een eetlepeltje suiker toe te voegen. Bij alle vervangers is het fijn om een theelepel venkelzaad bij de kip te doen voor een meer anijzige smaak. Je zou natuurlijk ook een venkelknol kunnen toevoegen!

Kip met tomaten

Hoewel dit een stoofgerecht is, staat het in drie kwartier op tafel. Kip hoeft immers niet lang te stoven, dan wordt het droog. Het is wel een aanrader om kippendijfilet in plaats van borstfilet te gebruiken, want dat vlees is meer dooraderd met vet en blijft dus malser als je het stooft. Gebruik verder de mooiste tomaten die je kunt vinden, dan komt de rest vanzelf goed.

Provençaalse kip met pastis en tomaten

Zo maak je Provençaalse kip met pastis en tomaten:

  • Voorbereidingstijd: 25 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten
  • 250 gr kip(pendij)filet
  • 150 gr aubergine
  • 5 el pastis (of wijn, of water)
  • 2 tenen knoflook
  • 400 gr tomaten
  • 1 tl gedroogde salie
  • verse oregano of platte peterselie naar smaak

Zo maak je het

Kip met pastis

Snijd de kip in blokjes van ca. 3×3 cm. Verhit op middelhoog een flinke plens neutrale (olijf)olie in een stoofpan met een zware bodem. Doe de kip in de hete olie en bestrooi met zout en peper naar smaak. Laat de kip rustig flink burin bakken. Probeer niet te veel te roeren: de kip bruint beter als je hem met rust laat.

Snijd ondertussen de aubergine in blokjes. Vis de kip, wanneer hij rondom goed bruin is, uit de pan en doe in een schaal of bord. Bak vervolgens, ook op middelhoog vuur, de aubergine rondom bruin. Voeg eventueel wat olie toe. Vis de aubergine vervolgens ook uit de pan en doe bij de kip in het bord.

Snijd ondertussen de tomaten in blokjes en de knoflook fijn.

Provençaalse kip stoven

Doe wanneer je de aubergine uit de pan hebt gehaald 3 eetlepels pastis in de pan. Draai het vuur hoog en laat flink bruisen. Roer de aanbaksels los, draai het vuur laag en doe de knoflook in de pan. Laat bakken tot hij begint te geuren en voeg dan de tomaten toe. Doe daarna ook de kip en de aubergine in de pan, met de rest van de pastis en de salie. Laat 20 minuten rustig pruttelen.

 

 

 

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt