Mijn melkvrije recepten

Koken zonder melk

Als je een (koe)melkallergie hebt kan ik mij voorstellen dat het best lastig is dat je sommige gerechten, waarvan andere zeggen dat ze heerlijk zijn, niet kan eten. Ik hoop dat ik je op mijn site kan helpen sommige van die gerechten een beetje dichterbij te brengen. Bij het koken rekening houden met een allergie maakt het soms net een beetje lastiger. Ik wil op mijn website laten zien dat het niet moeilijk hoeft te zijn.

Melkvrije recepten

Hier vind je daarom al mijn melkvrije recepten op een rijtje. Waarom? In verband met ernstige melkeiwitallergie in mijn familie werd ik uitgedaagd om gerechten zonder melk te maken. In het begin kostte dit me behoorlijk wat moeite, in de loop der jaren werd ik er steeds beter in. Ik sta er dus vaak ook automatisch bij stil of iets makkelijk melkvrij te maken is. Wat is er mooier dan deze kennis met anderen te delen?

Is er nu een recept waarvan jij heel graag een melkvrije versie zou zien, die hier niet bij staat? Laat het me weten, dan ga ik kijken wat ik voor je kan doen!

Melkvrij begint bij de basis

De makkelijkste stap naar het maken van melkvrije gerechten is het gebruiken van basisingrediënten. Daarmee bedoel ik dus geen pakjes of zakjes uit de fabriek. In fabrieksproducten worden vaak ingrediënten toegevoegd die er nou net voor zorgen dat iemand met een melkallergie dit niet kan eten. Zo zonde... Gelukkig is het koken met verse producten erg makkelijk. Of het nu gaat om makkelijke gerechten voor drukke dagen, of voor wat feestelijkere gerechten voor als je wat meer tijd hebt, de basis zit in het gebruiken van verse ingrediënten.

Wat is melkvrij bij mij?

Melkvrij betekent bij mij helemaal vrij van dierlijke melk. Omdat de gerechten geen dierlijke melk bevatten, zijn ze uiteraard ook lactosevrij. Eet je wel melkproducten van andere dieren, kijk dan ook eens bij mijn koemelkvrije recepten. Ik heb ook een categorie lactosevrije gerechten.

Mijn melkvrije recepten zijn enerzijds recepten waarin van origine geen melkproducten voorkomen. Anderzijds zitten er ook heel wat recepten tussen die je normaal gesproken wél met melkproducten zou maken, en waarvoor ik een variant heb bedacht waardoor je geen dierlijke melk meer nodig hebt.

Vegan of niet?

Een groot deel van de recepten gebruikt überhaupt geen dierlijke producten en is dus vegan. In een ander deel van de recepten staan welk melkproducten vermeld, maar met een bijpassende vervanger. Gewone yoghurt kun je bijvoorbeeld prima vervangen door een plantaardige versie.