De lekkerste vliegtuigmaaltijd ooit aten we tijdens dezelfde reis: nasi lemak als ontbijt bij Malaysia Airlines onderweg naar Indonesië. Op de heenweg was het even wennen, rijst met garnalen in sambalsaus met gedroogde visjes erover gestrooid, maar wat was dat lekker! Mijn nasi lemak anno 2022 is overigens met aubergine ipv garnalen, maar voel je sowieso vrij om te maken wat jij hebt of handig vindt.
Rijst
Iedereen kent wel de plaatjes van groene, natte rijstvelden, maar hoe de rijstteelt er verder aan toegaat wist ik eigenlijk helemaal niet. Nu wel! Rijst kan 3 tot 4 keer per jaar geoogst worden. Afhankelijk van waar de rijst geteeld wordt, gaat die teelt anders.
Nasi lemak
Sinds onze trip naar Indonesië maak ik regelmatig zelf nasi lemak, en dat is zó lekker! Je hoeft er natuurlijk niet mee te ontbijten, lunchen of dineren mag ook 😉
Wil je het nóg makkelijker, probeer dan eens deze kokosrijst met sambal tomat!
Maleisische nasi
Wat de gedroogde visjes betreft: die worden na het drogen nog gefrituurd. Dit kun je zelf doen, maar je kunt ze ook gedroogd én gefrituurd kopen. De visjes liggen onder de naam ikan bilis (Maleisische naam) of ikan teri (Indonesische naam) in de toko. Bij mijn toko lag de gefrituurde versie in het schap met gedroogde waren en de gedroogde, nog te frituren variant in de vriezer.
Vind je deze visjes iets te ver gaan (dat snap ik) of wil je geen vis eten, dan kun je ze vervangen door gefrituurde uitjes, dat is net zo lekker!
Zo maak je nasi lemak als ontbijt voor 3 of diner voor 2 personen:
- Kooktijd: 35 minuten
- 1 aubergine
- 2 el maïzena
- 125 ml neutrale olie
- 5 verse rode pepers (naar smaak met of zonder pitjes, wij vonden zonder al best pittig)
- 5 gedroogde rode pepertjes
- 100 gr ui
- 1 teen knoflook
- 1/2 tl zout
- 2 el water
- 1 el tamarindewater (zelfgeweekt of uit een potje)
- 1 el fijne kristalsuiker
- 150 gr witte rijst
- 1/4 tl zout
- 100 ml kokosmelk
- 200 ml water
- 3 dunne schijfjes verse gember
- 3 limoenblaadjes (djeroek poeroet)
- 1 ei per persoon
- geroosterde pinda’s naar smaak
- voor de durfal: ikan bilis, gedroogde en gefrituurde ansjovis, en/of gefrituurde uitjes naar smaak
Voor de sambal
Voor de kokosrijst
Voor de garnering
Zo maak je het
Snijd de aubergine in stukjes. Hussel ze met de maïzena en bak de aubergine in 2 el van de olie tot hij zacht is.
Zelf sambal maken
Doe de verse en de gedroogde pepers, de ui, de knoflook, het zout, 2 el olie en het water in een foodprocessor of staafmixerbakje. Pureer alles tot een gladde pasta.
Zelfgemaakte kokosrijst
Begin dan met de rijst: was deze in een zeef onder de kraan. Laat hem goed uitlekken en doe met de overige ingrediënten in een pan. Roer alles door elkaar en laat 12 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan. Neem de pan van het vuur en laat nog 10 minuten staan met het deksel erop.
Terwijl de rijst kookt
Kook terwijl de rijst kookt de eieren hard. Zet onderwijl bovendien een wok of koekenpan op het vuur. Verhit hierin de overgebleven olie en roer de chilipasta erdoor. Draai het vuur laag en laat zachtjes pruttelen gedurende 5-10 minuten. Als het goed is heb je dan een donkerrode olieachtige pasta. Roer de suiker, het tamarindewater en de aubergine er doorheen en laat even meewarmen. Pel de eieren en snijd ze doormidden.
Zelfgemaakte nasi lemak
Schep een portie rijst in een diep bord. Schep er een portie sambal (half) naast. Leg een doorgesneden ei op de sambal. Bestrooi het geheel met pinda’s, uitjes en/of ikan bilis.
Nico zegt
Gewoon lekker !
maar…wat doe ik met de gefrituurde aubergine? Ik vind dit niet terug in het recept.
chef Nico