How it's made - nasi lemak

How it’s made – Nasi lemak

How it's made - nasi lemak. Maleisische kokosrijst met garnalen in pittige sambalsaus. Geschikt als ontbijt, maar natuurlijk ook als lunch of diner
Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022

How it's made - nasi lemak

Rijst

Weer een nieuwe how it’s made, dit keer over rijst, met uiteraard een bijpassend recept! Iedereen kent wel de plaatjes van groene, natte rijstvelden, maar hoe de rijstteelt er verder aan toegaat wist ik eigenlijk helemaal niet. Nu wel! Rijst kan 3 tot 4 keer per jaar geoogst worden. Afhankelijk van waar de rijst geteeld wordt, gaat die teelt anders. In het deel van Java waar wij afgelopen september waren, wordt met één rijstsoort gewerkt, die in drie maanden volgroeid is. Na de oogst, waarbij de aren worden afgesneden, werd een deel van het stro ook geoogst. De rest werd met kunstmest door het veld geploegd, waarna het veld opnieuw beplant werd met zaailingen.

How it's made - nasi lemak

Op Bali ging het iets anders: daar deed de rijst er vier maanden over om te rijpen, en werd gebruik gemaakt van wisselteelt: Balinese rijst, Javaanse rijst en knoflook wisselen elkaar af. Daar werd dan ook veel minder gebruik gemaakt van kunstmest. Op beide eilanden heb ik overigens héél veel mensen bestrijdingsmiddelen zien spuiten helaas.

How it's made - nasi lemak

Op beide eilanden gingen teelt en oogst nog helemaal met de hand, op het ploegen na: dat gebeurt op sommige plekken nog met waterbuffels, maar veelal met een gemotoriseerde ploeg. Maar het zaaien, uittrekken, zaailingen planten, wieden, waterpeil goed houden, snijden, oogsten, dorsen en drogen gaat allemaal nog met de hand. Het dorsen dat wij zagen was trouwens tamelijk inefficiënt: zoals te zien op de foto werd met bundels rijst op een houten plank geslagen, waarna de korrels in een zeil landden. Maar uiteraard vloog er ook heel veel een andere kant op. In mijn haar en slippers bijvoorbeeld.

How it's made - nasi lemak

Nasi lemak

De lekkerste vliegtuigmaaltijd ooit aten we tijdens dezelfde reis: nasi lemak als ontbijt bij Malaysia Airlines. Op de heenweg was het even wennen, rijst met garnalen in sambalsaus met gedroogde visjes erover gestrooid, maar wat was dat lekker!

Onlangs maakten we zelf nasi lemak, en dat was nog véél lekkerder. Je hoeft er natuurlijk niet mee te ontbijten, lunchen of dineren mag ook ;) Dit recept voor nasi lemak heb ik losjes gebaseerd op de vegetarische versie met okra die Ottolenghi in Plenty geeft.

Maleisische nasi

Wat de gedroogde visjes betreft: die worden na het drogen nog gefrituurd. Dit kun je zelf doen, maar je kunt ze ook gedroogd én gefrituurd kopen. De visjes liggen onder de naam ikan bilis (Maleisische naam) of ikan teri (Indonesische naam) in de toko. Bij mijn toko lag de gefrituurde versie in het schap met gedroogde waren en de gedroogde, nog te frituren variant in de vriezer.

Vind je deze visjes iets te ver gaan (dat snap ik, zelfs Mr EM, die toch alles eet, sloeg ze over), dan kun je ze vervangen door gefrituurde uitjes.

How it's made - nasi lemak

Zo maak je nasi lemak als ontbijt voor 3 of diner voor 2 personen:

 • Kooktijd: 35 minuten

  Voor de sambal

 • 5 verse rode pepers (naar smaak met of zonder pitjes, wij vonden zonder al best pittig)
 • 5 gedroogde rode pepertjes
 • 100 gr ui
 • 1 teen knoflook
 • 1/2 tl zout
 • 125 ml neutrale olie
 • 2 el water
 • 1 el tamarindewater (zelfgeweekt of uit een potje)
 • 1 el fijne kristalsuiker
 • 200 gr schoongemaakte garnalen, vers of ontdooid
 • Voor de kokosrijst

 • 300 gr witte rijst
 • 1/2 tl zout
 • 200 ml kokosmelk
 • 350 ml water
 • 6 dunne schijfjes verse gember
 • Voor de garnering

 • 1 ei per persoon
 • geroosterde pinda’s naar smaak
 • voor de durfal: ikan bilis, gedroogde en gefrituurde ansjovis, en/of gefrituurde uitjes naar smaak

Zo maak je het

Zelf sambal maken

Doe de verse en de gedroogde pepers, de ui, de knoflook, het zout, 2 el olie en het water in een foodprocessor of staafmixerbakje. Pureer alles tot een gladde pasta.

Zelfgemaakte kokosrijst

Begin dan met de rijst: was deze in een zeef onder de kraan. Laat hem goed uitlekken en doe met de overige ingrediënten in een pan. Roer alles door elkaar en laat 12 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan. Neem de pan van het vuur en laat nog 10 minuten staan met het deksel erop.

Terwijl de rijst kookt

Kook terwijl de rijst kookt de eieren hard. Zet onderwijl bovendien een wok of koekenpan op het vuur. Verhit hierin de overgebleven olie en roer de chilipasta erdoor. Draai het vuur laag en laat zachtjes pruttelen gedurende 5-10 minuten. Als het goed is heb je dan een donkerrode olieachtige pasta. Roer de suiker, het tamarindewater en de garnalen er doorheen en laat even meewarmen. Pel de eieren en snijd ze doormidden.

Zelfgemaakte nasi lemak

Schep een portie rijst in een diep bord. Schep er een portie sambal (half) naast. Leg een doorgesneden ei op de sambal. Bestrooi het geheel met pinda’s, uitjes en/of ikan bilis.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 4.3 / 5. Aantal: 3

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Black Friday 2022Black Friday 2022

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt