En bananenbrood dat écht naar koffie smaakt, maar dan beter. Geïnspireerd door mijn ijskoffie met oranjebloesem, maar dan met knapperige pistachenootjes.
Bananenbrood met koffie
Afgelopen zomer maakte ik, geïnspireerd door Nadia en Merijn, een heleboel keer ijskoffie met oranjebloesem. Aan het einde van het ijskoffieseizoen was ik nog lang niet klaar met de combinatie oranjebloesemwater en koffie.
Ik besloot daarom een recept te ontwikkelen waar deze smaakmakers in terugkomen, dat ik wél jaarrond wil maken. Ik kwam uit bij dit bananenbrood met koffie en oranjebloesem. Want hoe lekker die ijskoffie ook is, midden in een herfststorm heb ik toch liever bananenbrood! Voor wat meer bite deed ik er ook nog pistachenootjes in.
Bananenbrood met koffie
Het recept is een aangepaste versie van dit recept voor zomers bananenbrood. Ik ben nog niet toe aan het maken van een echte herfstige versie, maar dit bananenbrood is door de warme, diepe smaken echt altijd lekker. Ik vind het ook echt een ontbijt-bananenbrood. Doordat het alleen volkoren granen bevat, vult het bovendien heel goed.
Dit bananenbrood bevat maar heel weinig geraffineerde suiker, de zoetheid komt voor het overgrote deel van de bananen. Dat beetje suiker is wel echt nodig, enerzijds voor de structuur en anderzijds om de smaken van de koffie en de oranjebloesem goed naar voren te laten komen. Smeuïg, kruidig, bloemig, zoet met een vleugje koffie: dit bananenbrood heeft het allemaal. En het staat ook nog eens binnen een kwartier in de oven!
Zo maak je 1 bananenbrood met koffie en oranjebloesem:
- Wachttijd: 50 minuten
- Kooktijd: 15 minuten
- 50 gr boter
- 3 grote of 4 kleine bananen, plus eventueel eentje extra voor bovenop
- 100 ml espresso (ongeveer 2 shots uit mijn espressoapparaat)
- 50 gr Griekse yoghurt
- 30 gr suiker of honing
- 2 el oranjebloesemwater
- 3 eieren
- 125 gr havermout
- 140 volkorenmeel
- 1,5 tl bakpoeder
- 1/4 tl zout
- 50 gr pistachenootjes
Zo maak je het
Beslag voor bananenbrood met koffie
Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de boter en laat deze even afkoelen. Meng met een mixer in een grote beslagkom de boter, de bananen (behalve die voor bovenop), de espresso, de yoghurt, de suiker, het oranjebloesemwater en de eieren tot een glad mengsel.
Roer in een kleinere kom de havermout, volkorenmeel, bakpoeder en zout door elkaar. Meng dan met een spatel de droge ingrediënten door de natte.
Bananenbrood met koffie en oranjebloesem bakken
Hak ten slotte de pistachenootjes grof. Spatel vervolgens 40 gram van de pistachenootjes door het beslag.
Vet een cakevorm in en giet het beslag erin. Snijd de laatste banaan – als je die gebruikt – in de lengte doormidden en druk in het beslag. Strooi ten slotte de laatste pistachenootjes over het bananenbrood.
Bak het bananenbrood in 50-55 minuten goudbruin en gaar, tot een prikker er vrijwel droog uit komt. Niet helemaal droog, want dit bananenbrood hoort smeuïg te zijn.
Laat hier weten wat je er van vindt