Bananenbrood met koffie en oranjebloesem

Afgelopen zomer maakte ik, geïnspireerd door Nadia en Merijn, een heleboel keer ijskoffie met oranjebloesem. Aan het einde van het ijskoffieseizoen was ik nog lang niet klaar met de combinatie oranjebloesemwater en koffie. Ik besloot daarom een recept te ontwikkelen waar deze smaakmakers in terugkomen, dat ik wél jaarrond wil maken. Ik kwam uit bij dit bananenbrood met koffie en oranjebloesem. Want hoe lekker die ijskoffie ook is, midden in een herfststorm heb ik toch liever bananenbrood! Voor wat meer bite deed ik er ook nog pistachenootjes in.

Bananenbrood met koffie en oranjebloesem

Bananenbrood met koffie

Het recept is een aangepaste versie van dit recept voor zomers bananenbrood. Ik ben nog niet toe aan het maken van een echte herfstige versie, maar dit bananenbrood is door de warme, diepe smaken echt altijd lekker. Ik vind het ook echt een ontbijt-bananenbrood. Doordat het alleen volkoren granen bevat, vult het bovendien heel goed.

Dit bananenbrood bevat maar heel weinig geraffineerde suiker, de zoetheid komt voor het overgrote deel van de bananen. Dat beetje suiker is wel echt nodig, enerzijds voor de structuur en anderzijds om de smaken van de koffie en de oranjebloesem goed naar voren te laten komen. Smeuïg, kruidig, bloemig, zoet met een vleugje koffie: dit bananenbrood heeft het allemaal. En het staat ook nog eens binnen een kwartier in de oven!

Zo maak je 1 bananenbrood met koffie en oranjebloesem:

  • Wachttijd: 50 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten
  • 50 gr boter
  • 3 grote of 4 kleine bananen
  • 100 ml espresso (ongeveer 2 shots uit mijn espressoapparaat)
  • 50 gr Griekse yoghurt
  • 50 gr suiker of honing
  • 20 ml oranjebloesemwater
  • 2 eieren
  • 125 gr havermout
  • 140 volkorenmeel
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1/4 tl zout
  • 40 gr pistachenootjes

Zo maak je het

Beslag voor bananenbrood met koffie

Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de boter en laat deze even afkoelen. Meng met een mixer in een grote beslagkom de boter, de bananen, de espresso, de yoghurt, de suiker, het oranjebloesemwater en de eieren tot een glad mengsel.

Roer in een kleinere kom de havermout, volkorenmeel, bakpoeder en zout door elkaar. Hak de pistachenootjes grof.

Bananenbrood met koffie en oranjebloesem bakken

Meng met een spatel de droge ingrediënten – zonder de nootjes – door de natte. Spatel daarna de pistachenootjes door het beslag.

Vet een cakevorm in en giet het beslag erin. Bak het bananenbrood in 45-50 minuten goudbruin en gaar, tot een prikker er vrijwel droog uit komt. Niet helemaal droog, want dit bananenbrood hoort smeuïg te zijn.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering / 5. Aantal:

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Gepubliceerd op 22 oktober 2017

Over Emma van der Deijl

Ik maak gerechten voor echte mensen met echte levens. Simpel, snel en smakelijk.
Ik kook graag, vaak en veel. Ook op dagen met weinig tijd. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Leave A Reply