Deze flatbreads met wortel en zwarte bonen zijn een nóg lekkerder variant van het pitabroodje met pittige wortel en kikkererwten uit het kookboek Veg! . Ze zijn makkelijk, snel, vega(n) en het hele gezin is er hier dol op. De baby eet de zwarte bonen en de wortel met een schep yoghurt erdoor en reepjes brood ernaast de kleuter eet de flatbreads zonder yoghurt en veldsla en wij eten de flatbreads zoals ze bedoeld zijn.
Dit recept heeft in 2021 een upgrade gehad, met frisse nieuwe foto’s en wat tekstuele aanpassingen. De receptuur zelfs is onveranderd.
Wortel met zwarte bonen
Deze gesmoorde wortel met zwarte bonen is van zichzelf al waanzinnig smaakvol en lekker. Ik voeg er verse kruiden, veldsla en yoghurt aan toe voor frisheid en kleur. Op een flatbread is het een heerlijke, complete maaltijd, maar als je liever minder koolhydraten eet, kan het ook prima zonder het brood.
Dit recept is in principe vegetarisch, maar als je de yoghurt vervangt door een plantaardige versie (kokosyoghurt lijkt me hier heerlijk bij), is het gerecht in één klap vegan en melk- en lactosevrij.
Zo maak je wortel en zwarte bonen op brood voor 2 flinke eters (je houdt iets over, maar dat is lekker als lunch):
- Kooktijd: 35 minuten
- 500 gr wortels
- 2 teentjes knoflook
- 1 el neutrale olijfolie
- 1 tl komijnzaad
- 1 biologische citroen
- 1 tl pimentón (gerooktepaprikapoeder)
- 1 blik zwarte bonen, afgespoeld en uitgelekt
- 4 flatbreads
- 4 handjes sla
- 15 gr munt en/of koriander
- 4 el Griekse (vegan) yoghurt
Zo maak je het
Wortels bakken
Snijd de wortels in dunne plakjes. Verhit de olie in een koekenpan of wok op middelhoog vuur. Doe de komijnzaadjes erbij en bak ze gedurende 2 minuten, tot ze beginnen te geuren.
Doe dan de wortels erbij en bak ze al roerend ca. 10 minuten, tot ze beginnen te kleuren, maar nog wel bite hebben. Rasp ondertussen de schil van de citroen en snijd de knoflook in plakjes.
Wortel met zwarte bonen
Doe na die 10 minuten de knoflook, geraspte citroenschil en de pimentón erbij en bak tot de knoflook begint te geuren. Voeg dan de zwarte bonen toe en verwarm al roerend tot de bonen goed heet zijn. Voeg dan een eetlepel vers citroensap toe. Roer door, proef en maak op smaak met peper en zout.
Hak ten slotte de munt en/of koriander grof.
Leg om te serveren op iedere flatbread een handje veldsla. Doe er vervolgens een schep van het bonenmengsel op. Doe daarop een dot yoghurt en maak ten slotte af met de munt en/of koriander.
Laat hier weten wat je er van vindt