Wortel en zwarte bonen op brood

Deze wortel en zwarte bonen op brood zijn een variatie op het pitabroodje met pittige wortel en kikkererwten uit het kookboek Veg! Ik vind deze variant stiekem veel lekkerder, hoewel ik moet zeggen dat ik in de winter sinaasappelsap erdoor lekkerder vind dan citroensap, maar in de zomer is dat laatste juist wel lekker fris.

Wortel op brood

Je kunt voor dit gerecht zowel pitabroodjes als flatbreads gebruiken, neem gewoon wat je in huis hebt of waar je makkelijk aan kunt komen. Het kan zelfs op stokbrood als je daar zin in hebt. Ik voegde aan het oorspronkelijke recept veldsla en koriander toe, niet alleen voor de kleur en de vitamientjes, maar ook voor de frisse smaak.

Wat at EM - weekmenu week 31

Zo maak je wortel en zwarte bonen op brood voor 2 flinke eters (je houdt iets over, maar dat is lekker als lunch):

  • Kooktijd: 35 minuten
  • 50 gr boter of olie (dat laatste voor een vegan/melkvrije variant
  • 1 el neutrale olie
  • 1 tl komijnzaad
  • 500 gr wortels, in plakjes
  • 1 grote teen knoflook, in plakjes
  • geraspte schil van 1 citroen (of sinaasappel, waar je zin in hebt)
  • 1 tl pimentón (gerooktepaprikapoeder)
  • 1 blik zwarte bonen, afgespoeld en uitgelekt
  • 4 flatbreads of pitabroodjes
  • 4 handjes (veld)sla
  • een klein handje koriander
  • (Griekse) yoghurt (zonder of met sojayoghurt is het gerecht vegan en melkvrij)

Zo maak je het

Wortels bakken

Verhit de boter (als je die gebruikt) en olie in een koekenpan of wok op middelhoog vuur tot de boter is gesmolten. Doe de komijnzaadjes erbij en bak ze gedurende 2 minuten, tot ze beginnen te geuren. Doe de wortels erbij en bak ze al roerend ca. 10 minuten, tot ze beginnen te kleuren, maar nog wel bite hebben.

Wortel met zwarte bonen

Doe de knoflook, citroenschil en pimentón erbij en bak tot de knoflook begint te geuren. Voeg dan de zwarte bonen toe en verwarm al roerend tot de bonen goed heet zijn. Voeg dan een flinke kneep citroensap (of sinaasappelsap) toe. Roer door, proef en maak op smaak met peper en zout.

Leg om te serveren op/in ieder broodje een handje veldsla. Doe er een schep van het bonenmengsel op, doe daarop een dot yoghurt en maak af met de koriander. Vouw flatbread of stokbrood daarna dicht.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering / 5. Aantal:

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Gepubliceerd op 21 september 2015

Over Em's Real Food

Ik kom vaak laat thuis, maar dat betekent niet dat mijn eten kant-en-klaar is. Ik kook graag, vaak en veel. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Leave A Reply