Dit recept voor gado-gado leerde ik in Indonesië, waar we tijdens onze huwelijksreis een kookles volgden. Superlekker en absoluut niet moeilijk om te maken. Je moet alleen even langs de toko voor de juiste ingrediënten, maar daar doe je vervolgens weer een hele tijd mee.
Gado-gado met nasi kuning
Wij eten deze gado-gado regelmatig. Doorgaans niet als onderdeel van een rijsttafel, zoals in Indonesië het geval was, maar als gerecht op zich, met nasi kuning (gele rijst), kroepoek en komkommer. Het kan dus allebei.
Vegetarisch gado-gado
Voor dit gerecht geldt overigens dat je het geheel naar eigen smaak kunt aanpassen. In Indonesië aten we gado-gado met waterspinazie, sperzieboontjes, taugé, ei en tempeh, thuis met dan eens met Chinese kool, tuinboontjes en ei, en dan eens, zoals op de foto’s, met peultjes, rode kool, paprika, komkommer en ei. Dit is dus ook nog eens een uitstekende manier om je groentela leeg te eten!
Voor dit gerecht heb je een flinke vijzel nodig. Vind je het te zwaar om de grove ingrediënten fijn te wrijven, dan kan je ze ook eerst even in de keukenmachine fijner malen, maar om een goede saus te krijgen, moet je ze uiteindelijk toch echt fijnwrijven in de vijzel.
Zo maak je gado-gado voor 2 personen:
- Kooktijd: 40 minuten
- 1 limoen
- 1/2 grote rode peper, in grove stukken
- 2 tenen knoflook, in grove stukken
- 1/2 tl zwarte sojabonenpasta (te vervangen door 1 tl trassie als je de sojabonenpasta niet kunt vinden, maar dan is het gerecht niet meer vegetarisch natuurlijk)
- 70 gr ongezouten geroosterde pinda’s
- 1 el gefrituurde uitjes
- 2 el citroensap
- 2 el palmsuikersiroop (of keukenstroop)
- 3 tl ketjap manis (zoete sojasaus)
- 1 tl ketjap asin (zoute sojasaus)
- 400-500 gr stevige groenten, in gelijke stukken gesneden
- Bijgerechten naar keuze, bijvoorbeeld hardgekookte eieren, gefrituurde tempeh, kroepoek en/of nasi kuning (zie onderaan)
- 150 gr witte rijst
- 200 ml kokosmelk
- 1/2 el kunjit (geelwortelpoeder)
- 1 salamblad
- 1/2 stengel sereh (citroengras)
Voor de gado-gado
Voor de nasi kuning
Zo maak je het
Zelfgemaakte pindasaus
Voor de pindasaus heb je limoenwater nodig. Maak dat eerst: snijd de limoen in vieren en leg die in een halve liter koud water. Als je rijst bij je gado-gado maakt, zet die dan ook vast op.
Stoom de groenten in 5-10 minuten beetgaar: hoe steviger de groente, hoe langer hij nodig heeft. De Chinese kool thuis was met 5 minuten klaar, de sperzieboontjes in Indonesië hadden 10 minuten nodig.
Zelf Indisch koken
Maak terwijl de groenten stomen de saus: wrijf in een vijzel een flinke snuf zout, de rode peper, de knoflook en de sojabonenpasta tot een pasta. Voeg dan de gefrituurde uitjes en pinda’s toe en wrijf weer fijn tot je een pasta hebt.
Doe de pasta in een kom en voeg het citroensap, de siroop en de ketjaps toe. Roer om en voeg scheutje voor scheutje limoenwater toe, tot je saus de gewenste dikte heeft. Omdat je de saus door de warme groenten mengt, kan de saus vrij dik blijven.
Meng de saus met de groenten. Houd voor een mooie presentatie een beetje saus achter om over de gemengde gado-gado te kunnen scheppen. Serveer met de bijgerechten.
Nasi koening zelf maken
Doe de rijst met 1/4 tl zout, de kokosmelk, de kunjit, het salamblad, de sereh en 200 ml water in een pan. Breng aan de kook en laat gedurende 20 minuten zachtjes koken. Dek de pan af met een deksel zodra er putjes in de rijst verschijnen en laat zachtjes doorstomen tot de rijst gaar is. Verwijder voor het serveren de kruiden.
dreumesproof | Indisch | Indonesisch | Koemelkvrij | melkvrij | nasi | oosters | Peuterproof | rijst | Zwangerproof
Laat hier weten wat je er van vindt