Emma's weekmenu 30

Vegan biryani met spitskool en cashewnoten

Heerlijk Aziatisch: vegan biryani met spitskool en cashewnoten! Romig, pittig en zowel Indiaas als Maleisisch. Super makkelijk te maken, met die echte Oosterse smaken.

Zoals je waarschijnlijk wel hebt gezien, ben ik een beetje verliefd op mijn kookboek Heel Veel Veg!. Na de eerste lezing zat dat al helemaal vol met plakkertjes en tot nu toe waren alle gerechten voltreffers. In dit boek trof ik ook een recept voor vegan biryani van rode kool.

Vegan biryani met spitskool en cashewnoten

Vegan biryani

Bij het woord biryani ga ik altijd al een beetje rechter op zitten. Ik kende dit rijstgerecht al wel uit Indiase restaurants, maar toen we in 2014 in Maleisië waren, waar dit gerecht briyani heet, was een liefde voor het leven geboren. Om de hoek bij onze veel te luxe hotel (honeymoon enzo) aten we bij een klein eettentje waar we alles met handen en voeten duidelijk moesten maken onze eerste Maleisische briyani. In de enorme pan bleek een schapenkop te liggen, de vleessaus erbij was hysterisch pittig en ook de rijst zelf was iets steviger gekruid dan wij – zelfs na drie weken Indonesië – hadden verwacht, maar my oh my wat was dát lekker.

Het feest werd nog groter toen het gigantische ontbijtbuffet van het hotel (denk 20 strekkende meter elk Maleisisch, overig Aziatisch, Amerikaans, continentaal, gesneden fruit, plus ijs en een chocoladefontein) ook briyani had.

Biryani met spitskool en cashewnoten

Je snapt, vegan biryani met rode kool wilde ik wel eens maken. En na twee happen was ik weer een beetje meer verliefd op dit gerecht. In deze variant gebruik ik spitskool, omdat ik de kleur van het gerecht met rode kool niet heel aantrekkelijk vond. Ook paste ik de bereidingswijze en een deel van de ingrediëntenlijst aan, om het allemaal net wat makkelijker te maken.

Zelf biryani maken

Dit gerecht is niet supersnel klaar, maar de laatste 30 minuten hoef je er niet naar om te kijken. Kan je mooi iets anders gaan doen. Deze biryani is het heerlijk met koriander, rode peper en mangochutney erbij, maar zonder is hij net zo lekker. Zelf mangochutney maken is overigens zo gepiept, kijk hier maar. Laat je niet afschrikken door de lange lijst ingrediënten: ik heb eigenlijk alles behalve de spitskool altijd wel in huis.

Vegan biryani met spitskool en cashewnoten

Zo maak je vegan biryani met spitskool en cashewnoten voor 2 personen:

  • Wachttijd: 30 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten

    Voor de specerijenmix (evt. te vervangen door 3 el kant-en-klare Indiase currypasta)

  • 2 kardemompeulen
  • 1/2 tl chilivlokken (of naar smaak)
  • 1/2 tl mosterdzaad
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 1/2 tl zwartepeperkorrels
  • 1/2 el kurkuma
  • Voor de vegan biryani

  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 spitskool (ongeveer 350 gr)
  • 50 gr gedroogde abrikozen of rozijnen
  • 125 gr (zilvervlies)rijst
  • 60 gr ongezouten cashewnoten
  • 200 ml kokosmelk
  • Voor erbij

  • 1 rode peper
  • koriander
  • mangochutney

Zo maak je het

Kruidenmix voor biryani maken

Als je geen kruidenmix wilt maken, gebruik dan 3 el currypasta. Plet eerst de kardemompeulen en haal de zaadjes eruit. Verhit een braadpan op middelhoog vuur en doe de kardemomzaadjes, de chilivlokken, het mosterdzaad, het korianderzaad, het komijnzaad en de peperkorrels erin. Rooster ze gedurende 2-3 minuten, tot ze geurig zijn. Doe de kruiden in een vijzel of (iets afgekoeld) in een specerijenmolen en maal ze tot een grof poeder. Voeg dan de kurkuma toe.

Indiase biryani maken

Snijd de ui in halve ringen en de knoflook in plakjes. Snijd de spitskool in de lengte doormidden, verwijder de harde kern en snijd de kool in fijne reepjes. Als je abrikozen gebruikt, snijd die dan in stukjes ter grootte van rozijnen.

Verhit de braadpan weer op middelhoog vuur. Doe er een scheut neutrale olie of ghee in en voeg de ui, knoflook en spitskool toe. Bak 10 minuten zachtjes, tot de spitskool geslonken is. Voeg dan de specerijenmix of currypasta toe en bak een paar minuten rustig mee.

Zelf biryani maken

Voeg dan de rijst, cashewnoten en abrikozen of rozijnen toe, met een halve tl fijn zout. Roer goed om tot alles gemengd is. Schenk dan de kokosmelk en 150 ml water in de pan. Roer nog eens goed om en breng het geheel op middelhoog vuur aan de kook. Zet dan het deksel op de pan en draai het vuur laag.

Laat de biryani rustig 20 minuten pruttelen. Check af en toe of er nog genoeg vocht in de pan zit. Voeg zo nodig nog wat extra water toe. Test na 20 minuten of de rijst goed gaar is. Draai wanneer de rijst gaar is het vuur uit en laat de pan nog 5-10 minuten met het deksel erop staan.

Biryani serveren

Snijd de rode peper in ringetjes en hak de koriander grof. Maak de korrels van de rijst een beetje los met een vork. Serveer de biryani bestrooid met rode peper en koriander en met een flink schep mangochutney.

Indiaas eten

Natuurlijk kun je deze biryani ook eten als onderdeel van een uitgebreide Indiase maaltijd. Bijvoorbeeld met auberginekorma, courgettecurry of eiercurry en naan. Wil je er vlees bij? Deze lamsspiesjes zijn ook heerlijk!

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3.8 / 5. Aantal: 18

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt