Filodeegtaart met asperges en ricotta

Asperges!

Het seizoen nadert alweer zijn einde… Officieel loopt het seizoen voor witte asperges tot 24 juni. Groene asperges zijn daarna natuurlijk nog wel verkrijgbaar. Let wel op: de meeste groene asperges komen jaarrond niet uit Nederland, maar (veelal) uit Peru en Kenia. Tamelijk idioot, want waarom zou je je asperges van duizenden kilometers ver halen, als ze letterlijk om de hoek groeien. Vraag dus eens aan je groente- of aspergeboer of die ook lokale groene asperges heeft! Voor deze filodeegtaart met asperges en ricotta gebruikte ik groene en witte asperges. Natuurlijk kun je ook voor de ene of de andere kleur kiezen.

Filodeegtaart met asperges

Filodeegtaart met groene en witte asperges

Het idee voor deze taart ontstond toen ik zit had om asperges te gratineren, maar ik geen zwaar gerecht wilde eten vanwege het lekkere weer. Door de asperges met citroenricotta te combineren, krijg je een heerlijk romig en fris gerecht. Samen met het knapperige filodeeg zet je binnen een half uurtje zo een heerlijke taart op tafel!

Asperges in je taart

Je kunt kiezen welke kleur asperges je gebruikt. Witte asperges moet je vooraf schillen en voorkoken. Groene asperges hoef je alleen te wassen en het kontje van af te breken.

Bereiding: 30 minuten

Ingrediënten voor filodeegtaart met asperges voor 2 personen:

  • 5 plakjes (1 half pakje), ontdooid diepvriesfilodeeg
  • 12-20 asperges (afhankelijk van de dikte)
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 250 gr ricotta
  • 1 citroen
  • 1 ei

Je aspergetaart voorbereiden

Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Leg 1 plakje filodeeg op de bakplaat en bestrijk dit met een beetje olijfolie. Leg hiernaast, met een kleine overlap, nog een plakje deeg en bestrijk dit ook met olijfolie. Herhaal dit proces met de volgende twee plakjes. Snijd het laatste plakje doormidden en leg de helften aan weerszijden van het midden op eht filodeeg. Bestrijk ook deze stukjes met olijfolie. Vouw de randjes wat omhoog.

Rasp de schil van de citroen en pers hem uit. Klop de ricotta los met het ei, het citroenrasp, 1 el citroensap en versgemalen zwarte peper naar smaak. Besmeer het filodeeg met de ricottavulling, maar laat de opstaande randjes vrij.

Bak de gevulde bodem 10 minuten voor.

De asperges klaarmaken

Schil de witte asperges, snijd de harde kontjes eraf en kook ze voor. Dit doe je het makkelijkst door ze op te zetten met kokend water met wat zout, ze 10 minuten te laten koken en ze vervolgens goed uit te laten lekken.

De groene asperges was je. Daarna breek je de kontjes af op de plek waar ze van nature breken.

Je filodeegtaart met asperges vullen

 

Haal de taart weer uit de oven en verdeel de asperges erover. Bak de taart in nogmaals 10-15 minuten goudbruin en gaar. Je kunt de taart het makkelijkst in lange repen snijden om hem te serveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *