Bonenchili met andijvie en een crunchy korstje

Dat zal je altijd zien. Een paar dagen erg druk gehad met werk en dergelijke, en net als ik tijd heb om weer eens flink aan mijn blog te gaan zitten, ligt het internet eruit. Wat later dan gepland dus, maar niet minder gemeend!

Vegetarische chili

Na al dat harde werken (ook weer in de tuin, de andere helft van de bollen moest nog) en de invallende kou vond ik het dit weekend hoog tijd voor een pan bonenchili met andijvie en een crunchy korstje. Het klinkt misschien als een wat onwaarschijnlijke combinatie, maar rauwe andijvie door je chili roeren is echt ontzettend lekker. Bovendien zitten er in onze groentetas altijd enorme struiken andijvie, en dit ruimt dan lekker op.

Chili met andijvie

Overigens kun je dit recept natuurlijk ook zonder andijvie en/of met gehakt maken. Pas dan wel de kruiden daarop aan: deze chili heeft wat meer pit dan ik anders zou doen om te zorgen dat de andijvie de boel niet flauw maakt.

Bonenchili met andijvie en een crunchy korstje

Bereiding: 50 minuten

Ingrediënten voor bonenchili met andijvie voor 2 personen:

  • 2 uien (of 1 grote ui), grof gesnipperd
  • 1 struik andijvie, gewassen en in fijne reepjes
  • evt. 4 plakjes ontbijtspek, in reepjes
  • 1 rood pepertje, fijngesneden, naar believen met of zonder pitjes
  • 2 400 gr blikken bonen naar keuze (bijvoorbeeld zwarte bonen en kidneybonen)
  • 2 400 gr blikken tomaatblokjes
  • 1 klein blikje mais
  • 2 tl gemalen komijn
  • ½ tl pimentón
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 tl cacao (net als in Mexico, voegt echt iets toe aan de smaak!)
  • zout en gemalen chilipeper naar smaak
  • 3 taco’s, in grove kruimels, en geraspte kaas naar smaak

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars (1 reacties) Loading...

Bonenchili met andijvie en een crunchy korstje

Bak als je spek gebruikt de spekreepjes in een beetje olie in een pan met dikke bodem (ik gebruik mijn Creuset stoofpan) tot ze bruin en krokant zijn. Voeg dan de ui toe en fruit die tot hij glazig is. Voeg de kruiden toe en bak even mee. Voeg vervolgens de bonen en de maïs toe en roer om.

Bonenchili met andijvie en een crunchy korstje

Voeg de tomaten toe wanneer de bonen warm zijn. Laatt pruttelen tot het een dikke massa is, proef af en toe of de chili op smaak is. Als de chili dik is geworden en er dus geen vocht meer bovenop ligt (of dit heel dik is), is de chili klaar voor de andijvie.

Bonenchili met andijvie en een crunchy korstje

Andijvie in de chili

Als je dit gerecht van tevoren maakt, kun je het het beste hierbij laten, en de andijvie pas toevoegen als je de chili weer verhit, want anders wordt de andijvie snotterig. Roer anders meteen de andijvie erdoor. Wanneer de andijvie geslonken is, kun je aan de laatste stap beginnen.

Bonenchili met andijvie en een crunchy korstje

Chili met een korstje

Strijk vervolgens het oppervlak van de chili glad, bedek gelijkmatig met 2/3 van de de tacokruimels en bestrooi die met kaas. Strooi daarover de rest van de tacokruimels en schuif de pan onder de grill.

Bonenchili met andijvie en een crunchy korstje

Afhankelijk van je grill heb je na 5 tot 10 minuten een goudbruine, krokante laag bovenop je chili liggen. Lekker met verse koriander en Griekse yoghurt!

Bonenchili met andijvie en een crunchy korstje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.