Indiase korma van aubergine

Mijn Indiase gerechten van afgelopen zomer smaakten naar meer! Nou ben ik ook niet roomser dan de paus, dus toen ik onlangs (voor het laatst! Snik!) bij Marks&Spencer was, heb ik daar zo’n beetje het halve Indiase koelschap opgekocht. Voor de inspiratie, zogezegd. Maar bij al die lekkere bhaji’s en papadums maakte ik natuurlijk wel zelf mijn curry en raita! Ik koos wederom voor een vegetarische curry: korma van aubergine.

Auberginekorma

Korma van aubergine heb ik voor het eerst gegeten toen ik nog in Luxemburg woonde. Op een paar honderd meter van mijn toenmalige huis zit de beste Indiër van het land. Hij is zelfs zo goed, dat mensen uit de omringende landen daarheen komen. Sinds ik daar auberginekorma at, durf ik het elders al niet eens meer te bestellen, omdat het daar het lekkerste ooit is.

Zelfgemaakte Indiase curry

Toen we afgelopen voorjaar naar de Provence reden via Luxemburg, stopten we dan ook uiteraard in Luxemburg voor de lunch. En ja hoor, de hele zaak stampvol, ze hadden nog net en tafeltje voor ons! Gelukkig was het eten net zo lekker als altijd, met als hoogtepunt de korma van aubergine.

Eerlijk is eerlijk: deze auberginekorma smaakt heel anders. Wat ze gemeen hebben – naast natuurlijk de aubergine – is een lichtpittige, romige saus. Hoe ze die in Luxemburg maken, zal ik vast nooit weten, maar dit is een heerlijk alternatief. Iets lichter bovendien, want ik gebruik bouillon en yoghurt, terwijl ze er daar volgens mij vooral heel veel kokosmelk in doen.

Zelf Indiaas koken

Als basis voor mijn korma gebruikte ik curry madras van Jonnie Boer. Die is gewoon in de supermarkt te koop. De volgende keer ga ik het absoluut met een zelfgemaakte kruidenmix proberen, maar dit is lekker snel en smaakt fantastisch.

Om er een complete maaltijd van te maken, kun je hier natuurlijk papadums of gekookte rijst bij serveren, maar zelfgebakken naan is hier ook heerlijk bij. Net als mangochutney trouwens. En dus raita. Het recept voor die laatste vind je helemaal onderaan.

Zo maak je korma van aubergine voor 2 personen:

 • Kooktijd: 35 minuten

  Voor de auberginekorma

 • 1 el curry madras
 • 1 ui
 • 2 niet te grote aubergines
 • 1/4 bouillonblokje
 • 3 el Griekse yoghurt
 • 2 el amandelschaafsel
 • verse koriander of platte peterselie naar smaak
 • Voor de raita

 • 1/4 komkommer, gewassen
 • 100 gr Griekse yoghurt
 • olijfolie naar smaak

Zo maak je het

Curry van aubergine

Verhit een scheutje olie in een wok of hapjespan. Bak hierin de kruiden op zacht vuur, tot ze beginnen te geuren. Snipper ondertussen de ui en snijd de aubergines in blokjes van ca. 2×2 cm. Fruit vervolgens de ui mee met de kruiden. Roer ze regelmatig om, zodat er wat vocht bij de kruiden komt en ze niet aanbranden. Doe wanneer de ui glazig ziet de aubergine erbij.

Bak de aubergine op middelhoog vuur onder regelmatig omscheppen tot hij zachter begin te worden. Doe dan het bouillonblokje en 250 ml water erbij. Draai het vuur laat en laat 15-20 minuten pruttelen, tot de aubergine helemaal zacht is en de bouillon bijna helemaal is verdampt.

Rooster ondertussen in een droge koekenpan het amandelschaafsel tot het mooi goudbruin kleurt en hak de koriander of peterselie grof.

Roer tot slot de yoghurt door de korma. Serveer bestrooid met amandelschaafsel en koriander of peterselie.

Zelf raita maken

Ik kies eigenlijk altijd weer voor een hele simpele raita. Snijd daarvoor de komkommer zo fijn mogelijk. Roer door de yoghurt met zout, peper en citroensap naar smaak.

Auberginekorma bewaren

Dit is een tamelijk ruime portie curry. Als je overhoudt, kun je dat prima invriezen of een paar dagen in de koelkast bewaren. Zelf deed ik iets anders: ik heb wat rode linzen gekookt en de korma daarbij gedaan. Wat extra smaakmakers en ik had wederom curry, maar een hele andere!

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering / 5. Aantal:

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Gepubliceerd op 6 november 2017

Over Emma van der Deijl

Ik maak gerechten voor echte mensen met echte levens. Simpel, snel en smakelijk.
Ik kook graag, vaak en veel. Ook op dagen met weinig tijd. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Leave A Reply