Eén van mijn favoriete Indiase gerechten is de korma. De meeste bekende versie is met kip, maar mijn lievelings is auberginekorma. Dat at ik voor het eerst toen ik nog in Luxemburg woonde, waar de beste Indiër van het land vlakbij mijn voordeur zat. Dit is mijn recept voor die korma van aubergine.
UPDATE: dit recept is in 2021 van nieuwe foto’s voorzien!
Auberginekorma
Sowieso houd ik erg van Indiaas. Mijn Indiase gerechten van afgelopen zomer smaakten naar meer! Nou ben ik ook niet roomser dan de paus, dus toen ik onlangs (voor het laatst! Snik!) bij Marks&Spencer was, heb ik daar zo’n beetje het halve Indiase koelschap opgekocht. Voor de inspiratie, zogezegd. Maar bij al die lekkere bhaji’s en papadums maakte ik natuurlijk wel zelf mijn curry en raita! Ik koos wederom voor een vegetarische curry: korma van aubergine.
Zelfgemaakte Indiase curry
Toen we afgelopen voorjaar naar de Provence reden via Luxemburg, stopten we uiteraard in Luxemburg voor de lunch. En ja hoor, de hele zaak stampvol, ze hadden nog net en tafeltje voor ons! Gelukkig was het eten net zo lekker als altijd, met als hoogtepunt de korma van aubergine.
Zelf Indiaas koken
Als basis voor mijn korma gebruikte ik curry madras van Jonnie Boer. Die is gewoon in de supermarkt te koop. De volgende keer ga ik het absoluut met een zelfgemaakte kruidenmix proberen, maar dit is lekker snel en smaakt fantastisch.
Om er een complete maaltijd van te maken, kun je hier natuurlijk papadums of gekookte rijst bij serveren, maar zelfgebakken naan is hier ook heerlijk bij. Net als mangochutney trouwens. En dus raita. Het recept voor die laatste vind je helemaal onderaan.
Wil je een iets luxere versie van raita erbij, dan raad ik je deze aan. De bijbehorende Indiase pastinaakfritters zijn hier trouwens ook heel lekker bij!
Zo maak je korma van aubergine voor 2 personen:
- Kooktijd: 35 minuten
- 1 el curry madras
- 1 ui
- 2 niet te grote aubergines
- 1/4 bouillonblokje
- 3 el Griekse yoghurt
- citroensap naar smaak
- 2 el amandelschaafsel
- verse koriander of platte peterselie naar smaak
- 1/4 komkommer, gewassen
- 100 gr Griekse yoghurt
- olijfolie naar smaak
Voor de auberginekorma
Voor de raita
Zo maak je het
Curry van aubergine
Verhit een scheutje olie in een wok of hapjespan. Bak hierin de kruiden op zacht vuur, tot ze beginnen te geuren. Snipper ondertussen de ui en snijd de aubergines in blokjes van ca. 2×2 cm. Fruit vervolgens de ui mee met de kruiden. Roer ze regelmatig om, zodat er wat vocht bij de kruiden komt en ze niet aanbranden. Doe wanneer de ui glazig ziet de aubergine erbij.
Bak de aubergine op middelhoog vuur onder regelmatig omscheppen tot hij zachter begin te worden. Doe dan het bouillonblokje en 250 ml water erbij. Draai het vuur laag en laat 15-20 minuten pruttelen, tot de aubergine helemaal zacht is en de bouillon bijna helemaal is verdampt.
Rooster ondertussen in een droge koekenpan het amandelschaafsel tot het mooi goudbruin kleurt en hak de koriander of peterselie grof.
Roer tot slot de yoghurt door de korma. Serveer bestrooid met amandelschaafsel en koriander of peterselie.
Zelf raita maken
Ik kies eigenlijk altijd weer voor een hele simpele raita. Snijd daarvoor de komkommer zo fijn mogelijk. Roer door de yoghurt met zout, peper en citroensap naar smaak.
Auberginekorma bewaren
Dit is een tamelijk ruime portie curry. Als je overhoudt, kun je dat prima invriezen of een paar dagen in de koelkast bewaren. Zelf deed ik iets anders: ik heb wat rode linzen gekookt en de korma daarbij gedaan. Wat extra smaakmakers en ik had wederom curry, maar een hele andere!
Femke zegt
Heerlijke Korma die bij de hele familie in de smaak viel. Als kruidenpasta gebruikte ik de pasta van ‘The vegan Sadhu’ verkrijgbaar bij de Jumbo (iig online). Het rook hier oprecht naar een Indiaas restaurant🥰😋 Wie weet ook het proberen waar. De tweede keer maakte ik m met de bekende pasta van Patak (niet aan de curry madras van Johnnie Boer gedacht, toen, ik was bij de AH), maar dat was echt veel minder lekker. Ik heb The vegan sadhu nu groot ingeslagen, zodat we dit recept bijna altijd kunnen maken. Dank voor het delen!!!
Emma van der Deijl zegt
Wat leuk om te lezen, dankjewel! Ik ga deze currypasta ook maar eens kopen 🙂