Zoete courgettepancakes

Courgettes

Als je courgetteplanten in je moestuin hebt, ken je het probleem: een overschot aan courgettes. Wij hebben dit jaar geen courgettes geplant, maar een oom en tante van mijn meneer weten zolangzamerhand van gekkigheid niet meer wat ze ermee aan moeten, en ook van vrienden in Frankrijk krijg ik foto’s van enorme hoeveelheden courgette.

Zoete gerechten met courgette

Ik deed inspiratie op aan de overkant van de Atlantische oceaan, waar de courgette niet alleen zucchini wordt genoemd, maar ook summer squash. Zomerpompoen dus. Dat klopt trouwens wel, want courgette n pompoen behoren, net als komkommer en meloen, tot dezelfde familie. En net als gewone pompoen, wordt courgette in de VS volop verwerkt in zoete gerechten, zoals deze courgettepancakes.

Pancakes met courgette

Naast twee soorten courgettecake, maakte ik daarom ook courgettepancakes. Gek genoeg proef je niets van de courgette, en doordat de courgettes fijn geraspt worden, merk je er ook in de textuur niets van. Hooguit zijn deze pancakes wat minder zoet dan andere Amerikaanse pancakes. En hiermee krijg je ook nog eens een portie groente binnen tijdens je ontbijt! Een perfect recept dus om van je courgette-overschot af te komen.

Pancakes bewaren

Dit recept is voldoende voor 8 tot 10 courgettepancakes. Je kunt het recept gemakkelijk verdubbelen als je meer courgette over hebt. Overgebleven pancakes kun je gemakkelijk invriezen. In de vriezer blijven ze zeker 3 maanden goed. Je kunt ze snel opwarmen in de magnetron.

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 15 minuten

Ingrediënten voor Zoete courgettepancakes voor 2 personen:

  • 100 gr volkorenmeel
  • 1/4 tl baking soda
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/4 tl grof zout
  • 1/4 tl kaneel
  • 1,5 el kristalsuiker
  • 225 ml melk
  • 1 el vers citroensap
  • 40 gr roomboter
  • 1 groot ei
  • 100 gr courgette (ongeveer 1 kleine courgette)
  • Maple syrup en boter of ricotta om te serveren

Courgettepancakes voorbereiden

Smelt 50 gram van de boter en laat deze even afkoelen. Rasp de courgette fijn en doe deze in een zeef om een beetje uit te lekken. Doe het citroensap bij de melk, roer om en laat dit mengsel 5 minuten rusten.

Beslag voor courgettepancakes maken

Roer in een grote kom meel, baking soda, bakpoeder, zout, kaneel en suiker door elkaar.

Klop in een kleine kom het melkmengsel, de boter en de eieren door elkaar. Giet dit vloeibare mengsel bij de droge ingrediënten en spatel het door elkaar, tot alles net gemengd is. Roer dan de courgette er doorheen.

Pancakes met courgette bakken

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Doe hier een klontje boter in, laat even bruisen en giet een flinke sauslepel (ongeveer 60 ml of 4 eetlepels) beslag per pancake in. Bak zo een paar pancakes per keer, tot je beslag op is.

Serveer de courgettepancakes in stapeltjes, met flink maplesyrup en, als je wilt, ricotta of extra boter.

Chocolate chip pancakes met courgette

Aangezien chocolade en courgette goed combineren (er zijn heel veel recepten voor chocoladecake met courgette), kun je ook chocolate chips door je courgettepancakes doen. Meer over chocolate chip pancakes vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.