Pancakes zijn natuurlijk altijd heerlijk als ontbijt, maar gezond… Niet echt. Om dat én ons courgette-overschot te ondervangen, bedacht ik deze heerlijke zoete courgettepancakes. Goedgekeurd door mijn kleuter én mijn peuter, dus heerlijk. En gezond!
Courgettes
Als je courgetteplanten in je moestuin hebt, ken je het probleem: een overschot aan courgettes. Wij hebben dit jaar geen courgettes geplant, maar een oom en tante van mijn meneer weten zolangzamerhand van gekkigheid niet meer wat ze ermee aan moeten, en ook van vrienden in Frankrijk krijg ik foto’s van enorme hoeveelheden courgette.
Zoete pancakes met courgette
Ik deed inspiratie op aan de overkant van de Atlantische oceaan, waar de courgette niet alleen zucchini wordt genoemd, maar ook summer squash. Zomerpompoen dus.
Dat klopt trouwens wel, want courgette n pompoen behoren, net als komkommer en meloen, tot dezelfde familie. En net als gewone pompoen, wordt courgette in de VS volop verwerkt in zoete gerechten, zoals deze courgettepancakes.
Pancakes met courgette
Naast twee soorten courgettecake, maakte ik daarom ook courgettepancakes. Gek genoeg proef je niets van de courgette, en doordat de courgettes fijn geraspt worden, merk je er ook in de textuur niets van. Hooguit zijn deze pancakes wat minder zoet dan andere Amerikaanse pancakes. En hiermee krijg je ook nog eens een portie groente binnen tijdens je ontbijt! Een perfect recept dus om van je courgette-overschot af te komen.
Zoete courgettepancakes bewaren
Dit recept is voldoende voor ongeveer 6 courgettepancakes. Je kunt het recept gemakkelijk verdubbelen als je meer courgette over hebt. Overgebleven pancakes kun je gemakkelijk invriezen. In de vriezer blijven ze zeker 3 maanden goed. Je kunt ze snel opwarmen in de magnetron.
Zo maak je Zoete courgettepancakes voor 2 personen:
- Voorbereidingstijd: 10 minuten
- Kooktijd: 15 minuten
- 125 gr courgette (schoon gewicht)
- 1 ei
- 1 el suiker
- 1/2 el olijfolie
- 2 el (Griekse) yoghurt
- 2 el melk
- 100 gr volkorenmeel
- 3/4 tl bakpoeder
- snuf zout
- 1/2 tl kaneel
Zo maak je het
Courgettepancakes voorbereiden
Rasp de courgette grof. Klop het ei, de suiker, de olijfolie, de yoghurt, de melk en het vanille-extract samen tot een glad mengsel.
Roer in een grote kom meel, baking soda, bakpoeder, zout en kaneel door elkaar.
Beslag voor courgettepancakes maken
Giet het vloeibare mengsel bij de droge ingrediënten en spatel het door elkaar, tot alles net gemengd is. Roer dan de courgette er doorheen.
Pancakes met courgette bakken
Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Doe hier een klontje boter in, laat even bruisen en giet een kleine sauslepel (ongeveer 50 ml) beslag per pancake in. Bak zo een paar pancakes per keer, tot je beslag op is.
Serveer de courgettepancakes in stapeltjes, met flink maplesyrup en, als je wilt, fruit en/of ricotta of extra boter.
Chocolate chip pancakes met courgette
Aangezien chocolade en courgette goed combineren (er zijn heel veel recepten voor chocoladecake met courgette), kun je ook chocolate chips door je courgettepancakes doen. Meer over chocolate chip pancakes vind je hier.
Laat hier weten wat je er van vindt