Em’s Real Books – recensie Heel Veel Veg!

Heel Veel Veg!

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Heel Veel Veg! is de opvolger van Veg!, waar ik zo’n beetje wekelijks uit kookte. KookTE ja, want sinds ik Heel Veel Veg! gekocht heb, kook ik meerdere malen per week uit dat boek. Zo goed is het dus.

Vegan kookboek

Pas nadat ik al op allerlei plekken stickertjes in het boek had geplakt, kwam ik erachter dat het hele boek vegan is. Het was me serieus niet opgevallen dat er geen dierlijke producten werden gebruikt. Omdat Veg! vegetarisch is, was ik niet verbaasd door het ontbreken van vlees en vis, maar ook melkproducten, eieren, honing en dergelijke worden in dit boek niet gebruikt. Handig, want met een schoonzusje dat geen melkeiwit mag en een vriendin die maar weinig lactose kan verdragen, zijn gerechten waarin het ontbreken van dierlijke eiwitten niet opvalt erg fijn!

Recensie Heel Veel Veg!

Koken uit Heel Veel Veg!

Na het plakken van een enorme reeks stickertjes, ben ik eigenlijk meteen uit dit boek gaan koken. Inmiddels heb ik al diverse gerechten gemaakt. De chili met linzen en pastinaak was echt een ontdekking. De biryani met groene kool en cashewnoten was bizar lekker, en smaakte alsof ik hem bij een Maleisisch straatstalletje zat te eten, in plaats van gewoon aan mijn eigen keukentafel. Ook maakte ik de bleekselderijsoep met peer, de wortel met dukkah, de roerbak van bietjes en snijbiet met chilipeper, gember en limoen en ook de bloemkool met amandelen en parelgort met peterselie en chilipeper.

Eén gerecht heb ik al meerdere malen gemaakt. Of eigenlijk, heb ik het eerst in een sterk vereenvoudigde versie gemaakt, en daar ben ik vervolgens ook al twee keer van afgeweken. Zo werd de zomerse koolsla met pindadressing bij mij een frisse koolsla met limoen-pindadressing. Met rode kool, in plaats van met de halve groentela, zonder pinda’s, en nog zo het één en ander. Uiteraard geef ik je mijn recept.

Recensie Heel Veel Veg!

Kookboekrecensie Heel Veel Veg!

Heel Veel Veg vind ik misschien nog wel een fijner boek dan Veg!. De recepten vind ik origineler, en ik vind het razend knap dat ze “onopvallend” vegan zijn. Ook zijn de recepten in Veg! Soms wat bewerkelijker. Heel Veel Veg! is vaak wat eenvoudiger, en dat vind ik – zeker doordeweeks – alleen maar fijn. Ook vind ik het erg prettig dat er geen concessies worden gedaan met het veganistische eten: geen edelgistvlokken als vervanger van kaas of dat soort onzin, maar gewoon de smaken voor zichzelf laten spreken.

De gerechten die ik heb gemaakt, waren allemaal hoog op smaak, fris, origineel en waanzinnig lekker. Ik heb in dit boek echt nog niets gevonden dat ik niet zou lusten. Ook de index is fijn: het is makkelijk zoeken op ingrediënt. Daarnaast staat er achterin meteen welk gerecht er dan op de betreffende pagina staat, en zijn er voor de meeste groenten meerdere recepten te vinden.

Recensie Heel Veel Veg!

Een geniale vondst vind ik om onder ieder recept de variaties en mogelijke vervangers te noteren. Zo is het ontzettend makkelijk om de recepten met andere ingrediënten te maken, zonder dat je zelf uit hoeft te zoeken of dat kan en hoe het moet. Echt een aanrader voor andere kookboekenschrijvers!

Ook de opmaak vind ik prachtig: grote foto’s, fijn lettertype en veel kleur. Het papier is mooi mat, maar de kleuren spatten er desondanks vanaf. Daardoor is het ook een heerlijk boek om in te bladeren (of te proberen van je moeder af te pakken).

Conclusie Heel Veel Veg!

Eerlijk waar: dit is het eerste boek in mijn kookboekenkast waar ik geen enkel nadeel bij kan bedenken. Een absolute aanrader dus, die met stip op 1 ik mijn kookboekentoptien is beland. Sterker nog: ik heb Heel Veel Veg! al aan meerdere mensen aangeraden en zelfs al aan iemand cadeau gedaan! Heel Veel Veg! is uitgegeven door Becht, kost €24,99 en is o.a. te koop bij Bol.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Reacties

  1. Zo herkenbaar deze recensie! Ik had hem zelf geschreven kunnen hebben. Ik had namelijk precies hetzelfde; gekocht na Veg! te hebben stukgekookt, overal post-its geplakt en er pas daarna achterkomen dat er helemaal geen dierlijke producten gebruikt worden 😉

Laat hier weten wat je er van vindt