Pompoenrisotto met blauwe kaas

Deze pompoenrisotto met blauwe kaas is hier iedere herfst weer een vaste waarde op het menu. Niet alleen is dit gerecht ontzettend lekker, het is ook nog eens heel gemakkelijk te maken. Net als bij alle risotto geldt dat je even de tijd moet nemen om rustig te roeren, dus blijf bij de pan. Verder is dit echter een eitje!

Pompoenrisotto met blauwe kaas

Pompoenrisotto

Ik ben dol op pompoen, en iedere herfst en winter komt die dan ook in allerlei varianten terug op het menu. Als muffins, als curry, in blokjes uit de oven, in de soep, in helften met pesto, zelfs in salade, maar dus ook als risotto.

Deze pompoenrisotto is misschien wel de lekkerste herfstige comfort food die ik ken. Door de blauwe kaas krijgt hij een volle, hartige smaak, die perfect combineert met het romige van de rijst, het zoete van de pompoen en het frisse van de wijn. Ik strooi er zelf altijd ruimschoots zwarte peper overheen, voor nog een extra smaakdimensie!

Bereiding: 35 minuten

Ingrediënten voor pompoenrisotto met blauwe kaas voor 2 personen:

  • 1 (fles)pompoen
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 125 gr (risotto)rijst
  • 75 gr blauwe kaas naar keuze (ik had Bleu d'Auvergne)
  • 200 ml droge witte wijn
  • 600 ml groentebouillon (niet meer dan 1 tablet gebruiken, anders wordt te zout)

Pompoenrisotto met blauwe kaas

Snijd de pompoen in kleine blokjes. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Fruit de ui in een scheut olie in een hapjespan of wok op middelhoog vuur. Voeg als de ui glazig is de pompoenblokjes toe en bak ze tot ze licht beginnen te kleuren.

Risotto met pompoen maken

Voeg dan de knoflook en de rijst toe. Doe zodra alle rijstkorrels een olielaagje hebben en ze warm aanvoelen de witte wijn erbij. Als die is verdampt, doe je telkens een soeplepel bouillon bij de risotto, terwijl je steeds blijft roeren.

Smeuïge risotto

Als de rijst gaar is en de risotto en golvende massa, doe je de blauwe kaas erbij. Laat die door de risotto heen smelten. Als het goed is, is de risotto nu heel romig en smeuiig. Proef en breng op smaak met versgemalen zwarte peper en eventueel meer kaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *