De lekkerste wafels
Oh jongens, deze wafels… Je moet natuurlijk niks van mij, maar áls je een wafelijzer hebt, kan ik je toch wel heel erg aanbevelen om deze een keertje te maken! Dit zijn misschien wel de lekkerste wafels die ik ken.
Wafels van gistdeeg klinkt misschien als lang wachten, maar niets is minder waar. Het kost je letterlijk nog geen 10 minuten ‘s avonds, en de volgende ochtend is het een kwestie van eieren door het beslag mengen en bakken maar!
Wafels van gistdeeg
Het originele recept voor deze wafels is van Smitten Kitchen, die het ook weer aangepast heeft van elders. Het lijkt misschien vreemd om beslag met melk ongekoeld (!!) een nacht te laten rijzen, maar gek genoeg lijkt de melk niet zuur te worden. Als je ‘s morgens met je neus boven de beslagkom gaat hangen, ruikt het beslag echt puur naar gistdeeg. Het ziet er dan wel heel bizar, geschift en vies uit, maar dat komt allemaal goed. De smaak van de wafels is ongeëvenaard: niet zoet (dus ook prima te combineren met bacon!), knapperig en luchtig!
Mochten de nachten nu heel warm zijn bij jou thuis, of je durft het toch niet aan: je kunt het beslag ook prima ‘s nachts in de koelkast bewaren. Dat is echter wel van invloed op de smaak: de smaak van gistdeeg (bijna zuurdesemachtig) is dan veel minder duidelijk.
Wafels maken
Ik heb een deel van de bloem vervangen door volkorenmeel, omdat ik graag iets meer vezels in mijn wafels wilde. Dat ging prima: zowel de smaak als de textuur bleven ongewijzigd.
De hoeveelheden zijn voldoende voor 6-8 wafels, afhankelijk van het formaat van je wafelijzer. Dat lijkt misschien veel voor twee personen, maar omdat de wafels verhoudingsgewijs weinig meel bevatten en ze erg luchtig zijn, valt dat reuze mee.
Houd je toch wafels over, dan kun je die prima een paar dagen in de koelkast bewaren, of natuurlijk invriezen. Je kunt ze daarna in de broodrooster of oven makkelijk weer oppiepen.
Zo maak je 6-8 wafels van gistdeeg:
- Voorbereidingstijd: 10 minuten
- Kooktijd: 20 minuten
- 60 gr boter
- 4 el water
- 240 ml melk
- 1/2 pakje (3,5 gr) gedroogde gist
- 75 gr bloem
- 50 gr volkorenmeel
- 1/8 tl baking soda
- 1/4 tl zout
- 1 tl suiker
- 1 ei
- wafelijzer & bakspray voor je wafelijzer
Zo maak je het
Je wafels voorbereiden
Smelt de boter en laat afkoelen tot handwarm. Verwarm de melk en het water in een maatbeker ook tot handwarm. Roer de boter er doorheen en klop de gist door het mengsel.
Doe de beide soorten meel, de baking soda, de suiker en het zout in een grote kom. Zorg echt voor een grote kom, want het deeg gaat enorm rijzen. Doe dan scheutje voor scheutje, al roerend met een pollepel of spatel, het natte mengsel bij de droge ingrediënten. Op de manier krijg je de minste klontjes. Als het beslag te dun wordt om lekker te roeren, kun je rustig gaan kloppen met een garde.
Dek de beslagkom af met wat ingevette vershoudfolie en laat het beslag minimaal 8 uur rusten.
Wafels van gistdeeg bakken
Roer het beslag ‘s morgens even om met een garde en kluts dan het ei er doorheen. Verwarm je wafelijzer, vet het in en begin met bakken. Ik gebruikte ongeveer 1,25 Ikea-juslepel per wafel, maar dat hangt uiteraard ook van het formaat van je wafelijzer af. Bak je wafels in ca. 5 minuten mooi bruin en krokant. Je kunt je wafels in de oven op 100 graden bewaren terwijl je de rest bakt. Op die manier blijven ze warm en krokant.
Serveer je wafels met bijvoorbeeld, maple syrup of poedersuiker, vers fruit en/of ricotta.
Huub zegt
Duidelijk recept, werkt prima.
– gebruik van bloem ipv tarwemeel kan ook, mooie lichte wafels
– 12 gr verse gist ipv 3,5 gedroogde
– beetje vanille extract doe wonderen voor de smaak
– Beetje suiker (kristal of als je er aan kunt komen, die witte brokken) erdoor voor het bakken maakt het een zeer luxe wafel
Emma van der Deijl zegt
Hoi Huub,
Wat jij beschrijft zijn Luikse wafels! Ook heerlijk, maar wel echt iets anders 🙂