Chili con carne

Zelfgemaakte chili con carne

Deze waanzinnig lekkere chili con carne maakte mijn meneer afgelopen week terwijl ik op de yogamat stond, en ik was blown away door de fantastische smakencombinatie en structuur. Natuurlijk weet ik wel dat hij goed kan koken (anders hielden we het niet al zo lang met elkaar vol), maar zo creatief en anders dan anders, ik was zwaar onder de indruk. Hierbij dan ook zijn recept. Het gerecht bestaat uit een laag groentesaus, een laag gehakt en daar bovenop een krokante laag van taco’s en kaas. Als je de kaas weglaat, krijg je overigens ook een krokante laag, en is je gerecht koemelkvrij.

Chili con carne

Chili met chipotle

Eén ingrediënt is in Nederland wat lastig te krijgen, chipotle in adobosaus. Wij namen uit New York een paar blikjes mee, en ik heb alle pepertjes individueel met een schepje saus ingevroren. Tip: de doosjes van de ongezouten noten van de bakafdeling van AH zijn daarvoor het perfecte formaat. Gelukkig is chipotle in adobosaus ook in Nederland verkrijgbaar, onder andere bij Peperzaden.nl. Je zou natuurlijk ook kunnen proberen de chipotle weg te laten of te vervangen, maar de diepe, rokerige en pittige smaak laat zich eigenlijk niet evenaren.

Wachttijd: 20 minuten
Bereiding: 30 minuten

Ingrediënten voor chili con carne voor 2 personen:

  • 200-250 gr rundergehakt
  • 2 tl zoete pimentón
  • 1 chipotlepeper met aanhangende adobosaus
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 courgette
  • 3 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 blik kidneybonen, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 klein blikje of een halve pot maïskorrels, afgespoeld en uitgelekt
  • 400 gr passata of 1 blikje tomaatstukjes
  • 1 tl gemalen komijn (djintan)
  • 3 taco’s, in stukken gebroken
  • 50 gr geraspte (oude) kaas (met oude kaas is je gerecht lactosevrij)
  • Evt. wat verse koriander.

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...

Chili con carne

Bak het gehakt al roerend in een scheutje olie met de chipotle op middelhoog vuur tot het gehakt bruin en rul is. Druk de peper kapot terwijl je bakt. Voeg de pimentón toe als het gehakt bijna gaar is.

Chili con carne

Snijd de courgette in kleine stukjes. Haal het gehakt uit de pan. Verwijder het teveel aan bakvet uit de pan, maar laat een klein deel achter. Bak hierin de ui en de courgette tot ze zacht beginnen te worden. Voeg dan de maïs, de bonen en de knoflook toe.

Chili con carne

Bak tot de knoflook begint te geuren. Doe dan de tomaat in de pan, samen met de komijn en zout en peper naar smaak. Laat rustig pruttelen, tot de saus een dikke massa is.

Chili con carne

Verhit de grill van de oven op de hoogste stand. Doe de groentesaus onderin een ovenschaal. Maak hierop een laag gehakt.

Chili con carne

Verdeel de taco’s hierover en bestrooi met de geraspte kaas.

Chili con carne

Zet de schaal in de oven en grill – houd de boel goed in de gaten, dit gaat altijd heel snel – tot de bovenlaag mooi goudbruin ziet. Bestrooi eventueel met wat verse koriander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.