Chili con carne die ook zonder vlees kan? Doen we gewoon. Kies rundergehakt of je favoriete vegetarische gehakt voor deze chili con carne met nacho topping!
Zelfgemaakte chili con carne
Deze waanzinnig lekkere chili con carne maakte mijn meneer afgelopen week terwijl ik op de yogamat stond, en ik was blown away door de fantastische smakencombinatie en structuur.
Natuurlijk weet ik wel dat hij goed kan koken (anders hielden we het niet al zo lang met elkaar vol), maar zo creatief en anders dan anders, ik was zwaar onder de indruk. Hierbij dan ook zijn recept. Het gerecht bestaat uit een laag groentesaus, een laag gehakt en daar bovenop een krokante laag van taco’s en kaas.
Chili met chipotle
Chipotle in adobosaus is niet overal even makkelijk te krijgen. In 2015 sleepte ik ook een stapel blikjes mee van Whole Foods in New York, maar gelukkig heeft AH het tegenwoordig van het merk La Morena! Kun je het niet vinden, dan kun je het vervangen door gedroogde chipotle met tomatenpuree. Experimenteer zelf even met de hoeveelheden, want hoe pittig het poeder is, verschilt per leverancier.
Zo maak je chili con carne voor 2 personen:
- Wachttijd: 20 minuten
- Kooktijd: 30 minuten
- 200-250 gr rundergehakt
- 2 tl zoete pimentón
- 1 chipotlepeper met aanhangende adobosaus
- 1 grote ui
- 1 courgette
- 3 tenen knoflook
- 1 blik kidneybonen (400 gr), afgespoeld en uitgelekt
- 1 klein blikje of een halve pot maïskorrels (400 gr), afgespoeld en uitgelekt
- 400 gr passata of 1 blikje tomaatstukjes
- 1 tl gemalen komijn
- 3 handen nacho’s
- 50 gr jong belegen kaas
- koriander
Zo maak je het
Bak het gehakt al roerend in een scheutje olie met de chipotle op middelhoog vuur tot het gehakt bruin en rul is. Druk de peper kapot terwijl je bakt. Voeg de pimentón toe als het gehakt bijna gaar is.
Snipper ondertussen de ui en snijd de knoflook fijn.
Chili con carne met gehakt
Snijd de courgette in kleine stukjes. Haal het gehakt uit de pan. Verwijder het teveel aan bakvet uit de pan, maar laat een klein deel achter. Bak hierin de ui en de courgette tot ze zacht beginnen te worden. Voeg dan de maïs, de bonen en de knoflook toe.
Bak tot de knoflook begint te geuren. Doe dan de tomaat in de pan, samen met de komijn en zout en peper naar smaak. Laat rustig pruttelen, tot de saus een dikke massa is.
Verhit de grill van de oven op de hoogste stand. Doe de groentesaus onderin een ovenschaal. Maak hierop een laag gehakt.
Verdeel de nacho’s hierover en bestrooi met de geraspte kaas. Zet de schaal in de oven en grill – houd de boel goed in de gaten, dit gaat altijd heel snel – tot de bovenlaag mooi goudbruin ziet. Bestrooi met de koriander.
Laat hier weten wat je er van vindt