Pittige tempeh goreng

Pittige tempeh goreng

Deze pittige tempeh goreng is heel gemakkelijk te maken en staat vlug op tafel. Ik vind het een heerlijk snack en een verrijking voor rijsttafels.

Pittige tempeh goreng

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Het is alweer een paar jaar geleden dat mr. Em en ik in Indonesië waren. In al die tijd was het me echter nog niet gelukt om een goed recept voor tempeh goreng te vinden. De meeste recepten die ik vond, waren me veel te zoet. Bovendien waren die gerechten, anders dan wat ik in Indonesië geproefd had, bruin van de ketjap en de suiker. De Indonesische tempeh goreng die ik op Java en Bali gegeten heb, was echter rood.

Pittige tempeh goreng

Na flink wat experimenteren – ik ben de tel van het aantal pogingen kwijt – heb ik nu echter eindelijk een goed recept! De tempeh wordt pittig in plaats van zoet en rood in plaats van bruin. Deze pittige tempeh goreng is heel gemakkelijk te maken en staat vlug op tafel. Ik vind het een heerlijk snack en een verrijking voor rijsttafels, maar ook naast wat gewokte groenten, gado-gado en/of rijst, is dit een heerlijk gerecht.

Tempeh, wat is dat eigenlijk?

Tempeh wordt gemaakt van sojabonen. Net als bij tofu (tahoe) worden voor de productie van tempeh sojabonen gemalen en gefermenteerd. Dit mengsel wordt vervolgens met hele sojabonen tot een koek geperst. In tegenstelling tot tofu, heeft tempeh daarom een echte bite. Ik houd zelf helemaal niet van tofu, zelfs in Indonesië ben ik niet overstag gegaan. Tempeh proefde ik daar voor het eerst, en sindsdien ben ik er dol op.

Mijn Albert Heijn verkoopt tegenwoordig ook tempeh, maar ik koop het ook vaak in de toko. Meestal vind je het in het koelvak. Je kunt “rauwe” tempeh prima invriezen. Dat kan als blok, of alvast gesneden, zodat je steeds een portie naar keuze kunt pakken.

Tempeh frituren

Het is eigenlijk standaard om de tempeh voorafgaand aan verdere bereiding te frituren. Ik heb ook wel recepten met een bereiding in de oven gezien, maar in Indonesië wordt voor zover ik weet altijd gefrituurd. Ik doe dit gewoon in de friteuse in de schuur. Laat het frituren je niet afschrikken: het is zo gepiept, en als je je zorgen maakt over vet: tempeh is zo dicht van structuur, dat het nauwelijks vet opneemt. Ik ga dan ook zeker binnenkort verder experimenteren met andere bereidingswijzen, nu ik de pittige tempeh goreng onder de knie heb.

Zo maak je pittige tempeh voor 2 personen:

  • Kooktijd: 20 minuten
  • 200 gr tempeh
  • (zonnebloem)olie om in te frituren
  • 2 middelgrote rode pepers
  • 3 tenen knoflook
  • 1/2 tl trassie of 1 tl vissaus
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el ketjap manis

Zo maak je het

Snijd de tempeh in plakken van ca. 5 mm dik. Snijd deze over de lange kant in 2 of 3 repen, en die repen doormidden. Als het goed is heb je nu reepjes van 5×5 mm van ongeveer 2-3 cm lang.

Verhit de olie in een wok, frituurpan of friteuse tot 180 graden. Heb je geen thermometer, gebruik dan een stukje brood of tempeh: als de olie begint te bruisen zodra je het erin gooit, kun je gaan frituren. Frituur de tempeh in 3-4 minuten goudbruin. Als je pan niet zo groot is, doe dit dan in porties, anders koelt de olie te veel af.

Snijd de rode pepers in grove stukken. Verwijder als je wilt de pitjes. Pel de knoflooktenen. Maal de pepers met de knoflook, de trassie of vissaus (mijn trassie was op, dus het werd vissaus) en 1 tl fijn zout tot een pasta in de staafmixer of vijzel. Roer de tomatenpuree hier doorheen. Dit is je boemboe.

Verhit in een wok of koekenpan een scheutje neutrale olie op hoog vuur. Doe de boemboe in de pan en bak tot deze begint te geuren. Doe dan de tempeh en de ketjap erbij. Roer goed om, totdat alle stukjes tempeh bedekt zijn met een rood laagje. Bak zo al omscheppend gedurende 3 minuten.

Serveer je pittige tempeh goreng als onderdeel van een rijsttafel, als snack of met rijst en groenten.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 4.4 / 5. Aantal: 5

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt