Salade met bloedsinaasappel en prei

Paddenstoelentaartjes met ricotta

Snelle comfort food met een verfijnde smaak, een romige vulling en knapperige randjes. Deze paddenstoelentaartjes met ricotta hebben het allemaal!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Heb je met dit koude weer zin in iets héél lekkers, zonder uren in de keuken te hoeven staan? Comfort food, maar ook een verfijnde smaak? Zoek niet verder! Deze paddenstoelentaartjes met ricotta hebben het allemaal. Je kunt de taartjes ook nog eens gemakkelijk van tevoren maken en voor het opdienen even opwarmen in de oven. Met een frisse salade of bijvoorbeeld bietjes uit de oven heb je een complete maaltijd voor twee. Je maakt deze paddenstoelentaartjes het makkelijkste in taartvormpjes van 10 cm doorsnede met een losse bodem.

Paddenstoelentaartjes met ricotta

Snelle paddenstoelentaartjes

Door het gebruik van filodeeg zijn deze taartjes snel klaar. De vulling is lekker romig door de ricotta, maar de paddenstoelen zijn en blijven de ster van de show. Zorg dus dat je stevige paddenstoelen met veel smaak gebruikt! Shii-take zijn hier heerlijk is, maar eekhoorntjesbrood of cantharellen ook. Wil je liever “gewoon” champignons gebruiken, dan kan dat natuurlijk ook, maar bak die dan wel tot ze droog zijn in een koekenpan met wat boter of olie, anders wordt het een zompige bende. Dit geldt ook als je andere paddenstoelen gebruikt die bij verhitten veel vocht loslaten.

Paddenstoelentaartjes met filodeeg

Ik vond filodeeg lange tijd een beetje moeilijk en eng. Het scheurt, het droogt snel uit, je moet het terwijl je de rest verwerkt onder een vochtige theedoek bewaren…. Een paar jaar geleden zette ik me over mijn vrees heen en warempel, die bleek ongegrond. Ja, filodeeg scheurt. Altijd, daar doe je weinig aan. Ja, het droogt snel uit, maar dat kun je ook zonder vochtige theedoek behoorlijk beperken.

Paddenstoelentaartjes met ricotta

Filodeeg verwerken

Heel simpel: ik ben te lui om zelf filodeeg te maken, vooral omdat ik filodeeg uit de vriezer doorgaans van prima kwaliteit vind. Dat heeft als bijkomend voordeel dat de vellen per 5 in plastic verpakt zijn. En in dat plastic zit hem de crux. Ik laat het deeg rustig (liefst in de koelkast) in het plastic ontdooien en verwerk het direct uit het pakje. Als ik lang met iets bezig ben, schuif ik de overige vellen terug in het plastic. Daarin blijft het deeg vochtig genoeg. Dat laat onverlet dat minstens één van die vijf vellen altijd scheuren heeft, maar ook gescheurd deeg is doorgaans prima te verwerken. Bijvoorbeeld in een extra laagje krokant deeg, zoals hier.

Zo maak je 4 paddenstoelentaartjes van 10 cm doorsnede:

  • Kooktijd: 35 minuten
  • 75 gr smaakvolle, stevige paddenstoelen
  • 100 gr ricotta
  • 1 ei
  • 1/2 tl gedroogde Provençaalse kruiden
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 5 vellen filodeeg (diepvries), ontdooid

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 190 graden. Veeg de paddenstoelen schoon en snijd ze in reepjes. Kluts dan de ricotta los met het ei, de kruiden en zout en peper naar smaak.

Taartjes van filodeeg

Vouw dan de vellen filodeeg van hun kartonnetje. Kies de 4 vellen die het meest intact zijn als basis voor je taartjes. Gooi het laatste vel niet weg!

Doe de olijfolie in een bakje en spreid 1 vel filodeeg uit op je werkvlak. Smeer met een kwastje of keukenpapier een beetje olie op de helft van het vel. Vouw het vel vervolgens een beetje schuin zo dubbel dat er overal olie tussen zit. Smeer dan weer de helft van het oppervlak dat je overhebt in met olie en vouw het vel iets schuin in kwarten. Als het goed is, heb je nu een rommelig vierkant van vier laagjes deeg, met 3 laagjes olie ertussen en met uitstekende puntjes. Besmeer dit vierkant aan beide kanten met olie en drapeer het in 1 van de 4 vormpjes.

Herhaal dit 3 keer, zodat je in elk vormpje 4 laagjes deeg hebt zitten. Leg dan het laatste vel filodeeg op je werkvlak en smeer het helemaal in met olie. Snijd dit vel in vieren en leg in elk vormpje een vel bovenop, liefst ook weer een beetje schuin. Zo krijg je lekker veel knapperige puntjes!

Verdeel de ricottavulling gelijkmatig over de vier taartbodems. Verdeel de paddenstoelen er netjes over. Bak de paddenstoelentaartjes in 20-25 minuten goudbruin en krokant.

Paddenstoelentaartjes voorbereiden

Als je de paddenstoelentaartjes op een later moment wilt bakken, bak je ze tot ze net iets minder bruin zijn dan je eigenlijk wilt. Vervolgens kun je ze in een kwartiertje opwarmen in een oven van 150 graden.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt