Toen we afgelopen herfst in Indonesië op huwelijksreis waren, hebben mr. EM en ik (uiteraard) een kookles gevolgd. Echt een aanrader om te doen! Dus als je op een exotische bestemming op reis bent en het eten is lekker: google even een kookles. En ja, wij vonden het eten in Indonesië heerlijk. Tot grote verbazing van de meeste Indonesiërs zelfs zó lekker, dat we zelfs met nasi goreng ontbeten, en teleurgesteld waren als ons hotel dat niet had…
Zelf nasi maken
We maakten ter plekke bij Warung Bambu op Bali een complete rijsttafel, met diverse curry’s, satés, sambals en deze heerlijke nasi goreng ikan: gebakken rijst met vis. Thuis hebben we dit gerecht al meerdere malen gemaakt, en iedere keer is het weer heerlijk.
Geen zin in vis? Voel je vrij die te vervangen door kip, tofu, varkensvlees of zelfs helemaal weg te laten.
In dit recept maak je eerst de sambal tomat zelf. Natuurlijk heb je daar niet altijd tijd voor, dus ik geef ook een hack daarvoor: supersnel en even goed lekker. Als je de sambal wel zelf maakt: je houdt daarvan een boel over, maar hij is zo ontzettend lekker dat je er vermoedelijk binnen no time een bestemming voor gevonden hebt.
Nasi goreng
Wat de rijst betreft: het is belangrijk dat die gekookt én afgekoeld is. Het is dus handig om dat de dag van tevoren te doen, of de rijst snel te laten afkoelen in de koelkast. Het kan echter nóg handiger: ik kook sinds onze reis af en toe een enorme berg rijst, die ik in tweepersoonsporties invries in diepvrieszakjes. Als je zo’n zakje even in een schaal koud water legt, heb je binnen een half uur ontdooide rijst!
Zo maak je nasi goreng ikan voor 2 personen:
- Kooktijd: 40 minuten
- 7 sjalotten of kleine uien
- 5 tenen knoflook
- 7 grote rode pepers, naar smaak met of (gedeeltelijk) zonder pitjes
- 1 tomaat
- 1 el limoensap
- 120-150 gr rijst (ongekookt gewicht), gekookt en afgekoeld
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 3 el bumbu sambal tomat (of de hack die bij dat recept staat)
- groente naar smaak (bijvoorbeeld prei, taugé en kool, maar ook klein gesneden broccoli is heerlijk)
- 150-200 gram vis (bijvoorbeeld inktvis, garnalen, tonijn en witvis)
- Naar smaak: limoensap, ketjap manis en oestersaus
Voor de bumbu sambal tomat:
Voor de nasi goreng ikan:
Zo maak je het
Zelf boemboe maken
Snijd alle ingrediënten behalve de limoen in grove stukken. Verhit in een wok of koekenpan een beetje kokosolie en bak de ingrediënten daarin met een snuf zout tot de pepers en de tomaat beginnen te kleuren. Doe dan de gebakken ingrediënten met een scheutje water en het limoensap in een blender of staafmixerbeker. Blend tot je een gladde, oranje saus hebt.
Geen tijd voor de sambal tomat? Gebruik dan 1-1 1/2 el goede sambal badjak met 1/2 el tomatenpuree en 1 el water als snelle hack.
Nasi goreng ikan maken
Verhit een wok. Smelt daarin 2 el kokosolie. Bak op hoog vuur de vis tot die door en door gaar is. Giet dan het vet uit de wok. Voeg de knoflook toe. Doe zodra de knoflook begint te geuren de groenten in de pan en meng met de vis. Bak tot de groente begint te garen (op de foto hierboven in een Indonesische keuken!). Voeg dan de sambal tomat, rijst en een snuf zout toe en bak mee (op de foto hieronder gewoon thuis). Maak, indien gewenst, verder op smaak met limoensap, ketjap manis en oestersaus.
Serveer bestrooid met gefrituurde uitjes.
Indonesisch | Koemelkvrij | melkvrij | rijst | Zwangerproof
J.H van Ekelenburg zegt
In het recept ontbreekt wat voor,en hoeveel, vis gebruikt wordt