Bonenstoofpot met sardientjes en pangrattato

Groentestoofpot

Onlangs las ik een recept van de onvolprezen Yvette van Boven voor groentestoofpot met sardientjes. Sardientjes had ik nog, groenten worden hier iedere week bezorgd, dus ik vond het meteen een goed idee. De groenten die zij gebruikte, trokken mij niet zo en uiteindelijk werd dit dus een totáál ander recept, maar alle credits voor het idee zijn dus voor haar. Net als de briljante manier om een krokant korstje op de stoofpot te krijgen: zonder oven, met in de pan gebakken broodkruim. Pangrattato, in goed Italiaans, maar ik had nooit bedacht dat je dat ook op iets anders dan pasta kon gooien.

Bonenstoofpot met sardientjes en pangrattato

Bonenstoofpot met sardientjes

Bij mij werd dit uiteindelijk een bonenstoofpot, omdat ik de combinatie van sperziebonen met cannelinibonen erg fijn vind. Sowieso zijn we hier dol op sperziebonen. Je zou hier even goed snijbonen kunnen gebruiken, en bijvoorbeel reuzebonen. Zie maar! Daarnaast gebruikte ik paprika en tomaatjes voor een extra dosis groenten. Samen met wat tomatepuree vormen die een heerlijke saus, waar de sardientjes in mee kunnen warmen.

Sardientjes uit blik

Kies je sardientjes zorgvuldig. Verse sardientjes zijn hier vast heerlijk in, maar dat is absoluut niet nodig. Kies wel – uiteraard – voor verantwoord gevangen sardines. Die van Bart’s Fishtales zijn écht graatloos, in tegenstelling tot sommige andere merken (ik heb voor deze sardines gewoon betaald in de winkel, ik word dus niet door Bart gesponsord).

Bereiding: 35 minuten

Ingrediënten voor bonenstoofpot met sardientjes en pangrattato:

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 puntpaprika
  • 200 gr kerstomaatjes
  • 1 tl pimentón
  • 1 tl harissa
  • 500 gr sperziebonen
  • 3 el tomatenpuree
  • 1 blik cannelinibonen, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 blikje sardientjes
  • 20 gr panko-broodkruim
  • 4 takjes platte peterselie

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...

Bonenstoofpot maken

Snipper de ui, snijd de paprika in stukjes en pel de knoflook. Verwarm een scheut neutrale olie in een ruime (hapjes)pan en fruit de ui op laag vuur tot hij glazig ziet. Voeg dan de paprika toe en pers de knoflook uit boven de pan. Snijd ondertussen de tomaatjes doormidden, haal de boontjes af en snijd ze in stukjes van ca. 2 cm lang.

Doe wanneer de knoflook begint te geuren de tomaatjes in de pan en laat ze even meebakken. Doe dan de pimentón en de harissa in de pan en bak 2 minuten mee. Voeg dan de sperziebonen, de tomatenpuree en 3 eetlepels water toe.

Laat het geheel zachtjes pruttelen, tot de boontjes via felgroen naar iets bruiniger verkleuren en een beetje zacht zijn. Doe dan de witte bonen in de pan.

Maak ondertussen de pangrattato. Bak daarvoor het panko-broodkruim in 1 el olijfolie in een koekenpan tot het mooi goudbruin is. Pas op, dit gaat snel! Hak de peterselie.

Laat de stoofpot verder pruttelen tot de sperziebonen gaar zijn. Doe dan de sardientjes erbij, prak ze een beetje fijn en laat ze goed doorwarmen.

Serveer de bonenstoofpot bestrooid met de panko en de peterselie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.