Taco's met chili sin carne Emma van der Deijl 3

Taco’s met chili sin carne

Deze vegetarische taco's met chili uit de oven staan in een half uurtje op tafel, zonder pakjes of zakjes en veel lekkerder! Het ultieme Tex-Mex gerecht
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Al toen ik nog vrij jong was, aten wij thuis wel eens taco’s. Gevuld met gekruid gehakt, geraspte kaas, zure room en sla, heerlijk! In mijn studententijd ging dezelfde vulling, aangevuld met maïs uit blik in de wraps, bij gebrek aan oven om de taco’s knapperig in te bakken. Toen ik eenmaal over een oven beschikte, maakte ik graag taco’s met chili.

Taco's met chili sin carne

Mexicaans eten

In 2006 ging ik met mijn hele studentendispuut naar Mexico, waar we leerden dat echt Mexicaans eten toch iets heel anders was dan die wraps en taco’s. Dat mocht de pret eenmaal thuis natuurlijk niet drukken, want de echte Mexicaanse gerechten namaken, was – zeker in onze studentenkeukens – onbegonnen werk. En bovendien: ik vind die Nederlandse versie van Tex-Mex oprecht heel lekker, dus waarom zou ik die niet eten? Wel gebruik ik sinds dat bezoek aan Mexico geen kruidenmixen meer, want ik vind het veel lekkerder om mijn kruiden zelf te mengen.

Taco’s met chili

Deze taco’s met chili lijken op geen enkele manier op het eten dat ik in Mexico geserveerd kreeg. Ze lijken trouwens óók totaal niet op de Tex-Mex die ik in Amerika gegeten heb, of op het “echte” Mexicaanse eten daar. Maar wat doet het ertoe: het is heerlijk! Pittige vegetarische bonenchili, knapperige taco’s én een kaaskorstje. Laat je de kaas weg, dan is dit recept vegan en dus ook melkvrij.

Taco's met chili sin carne

Taco’s met guacamole

De enige uitzondering op de bovengenoemde regel zijn salsa (pico de gallo in de VS) en guacamole. Die krijg ik sinds Mexico echt niet meer door mijn strot als ze niet zelfgemaakt zijn. Toen we in 2015 en 2016 in de VS waren en de guacamole aan onze tafel werd gemaakt, door Mexicanen, bleek dat op dezelfde manier te gaan als ik het thuis doe. Die traditionele Mexicaanse versies van salsa en guacamole zijn hier heerlijk bij!

Zo maak je taco’s met chili sin carne voor 2 personen:

 • Kooktijd: 30 minuten
 • 1 klein blikje maïs (140 gr)
 • 1 blik zwarte bonen (400 gr)
 • 1 ui
 • 1/2 rode paprika
 • 1 rode peper
 • 1 teen knoflook
 • 1 blik tomaatstukjes (400 gr)
 • 1 tl gemalen komijn (djintan)
 • 1/2 tl cacao 
 • 1/2 tl pimentón
 • 1/4 tl zout
 • geraspte kaas (tenzij je het melkvrij maakt natuurlijk)

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de maïs en de bonen in een zeef of vergiet, spoel ze af en laat ze uitlekken. Snipper de ui en snijd de paprika in stukjes. Snijd de peper in ringetjes, naar smaak met of zonder zaadjes, en snijd de knoflook fijn.

Chili sin carne maken

Verhit in een pan met dikke bodem een scheut neutrale olie. Fruit de ui daarin tot hij glazig is. Voeg dan de paprika, de rode peper en de knoflook toe en bak even mee tot ze beginnen te geuren. Voeg daarna de bonen en de mais toe. Voeg als de boel goed doorgewarmd is de tomaten, de kruiden en de cacao toe en laat pruttelen tot het wat is ingedikt.

Taco’s uit de oven

Vul de taco’s met de chili en leg deze in een ovenschaal. Bestrooi het geheel daarna met geraspte kaas en zet 10-15 minuten in de oven tot de taco’s en de kaas goudbruin zijn.

 

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt