Sinds onze trip naar Indonesië is deze kokosrijst met sambal tomat bij ons een geliefd ontbijt. Natuurlijk is het ook een heerlijke lunch of diner. Romige, smeuïge kokosrijst, pittige tomatensaus, groente en een eitje vormen een topcombinatie.
Tomatensambal
Je kunt er prima restjes groenten in verwerken, of bijvoorbeeld wat diepvriesdoperwten in doen. In de versie op de foto gebruikte ik sperziebonen die we de avond ervoor hadden gekookt en daarna gewokt met ui en knoflook, maar dit kun je helemaal naar smaak invullen. Je zou er trouwens ook bijvoorbeeld garnalen in kunnen doen als je daar trek in hebt, net zoals in Maleisische nasi lemak.
Kokosrijst
Mocht je trouwens rijst over hebben van nasi lemak, maar geen saus meer, dan kun je ook die rijst prima gebruiken voor dit gerecht. Ook met gewone witte rijst is dit heerlijk, maar omdat kokosrijst maken nauwelijks meer werk is dan gewoon rijst koken, heeft kokosrijst mijn voorkeur. Maar schroom vooral niet om dit met witte rijst te maken.
Zo maak je kokosrijst met sambal tomat voor 2 personen:
- Kooktijd: 30 minuten
- 75 pap- of risottorijst, al dan niet met vlies (ook wel rondkorrelige zilvervliesrijst genoemd)
- 200 ml kokosmelk
- 1 rode peper, naar smaak met of zonder pitjes
- 2 tomaten
- 2 tenen knoflook
- 200 gr gegaarde groente, bijvoorbeeld gekookte of gewokte snijbonen, reepjes kool of gesmoorde prei
- 2 eieren
Zo maak je het
Kokosrijst maken
Begin met de rijst. Doe daarvoor de rijst met de kokosmelk, een flinke snuf zout en 150 ml water in een pan en laat zachtjes koken, tot de rijst vrijwel alle vloeistof heeft opgenomen. Dit duurt ongeveer een 25 minuten.
Sambal tomat maken
Maak ondertussen de sambal tomat. Snijd de tomaten en de peper in grove stukken. Pureer vervolgens in het hakbakje van de staafmixer, de keukenmachine of met de staafmixer de rode peper, de knoflook en de tomaat tot een glad mengsel.
Verhit vervolgens in een wok of kookpan een grote scheut neutrale olie, bij voorkeur arachide of zonnebloem. Bak de sambal op middelhoog vuur tot het mengsel begint te pruttelen. Voeg dan de groente toe, roer om en laat op laag vuur goed doorwarmen. Kook ondertussen de eieren (half)hard, of bak er spiegeleieren van, net waar je trek in hebt.
Liever vegan? Maak dan krokante tofu of pittige tempeh voor bij je kokosrijst en sambal tomat!
Verdeel ten slotte de rijst over twee kommen of diepe borden, schep de sambal tomat erop en leg een ei bovenop.
Kokosrijst met sambal tomat als ontbijt
Je kunt de rijst van tevoren klaarmaken, op die manier kun je dit makkelijker als ontbijt eten. De rijst kun je in de magnetron of pan makkelijk weer opwarmen.
Laat hier weten wat je er van vindt