Deze plaattaart met oesterzwammen en prei is losjes gebaseerd op dit recept van bijna een jaar geleden, maar is eigenlijk toch weer heel anders. Dit is een heerlijke, complete vegetarische maaltijd. Natuurlijk kun je hier ook nog een frisse groene salade naast serveren, maar als je daar geen zin, tijd of ingrediënten voor hebt, kan het ook prima zonder.
Plaattaart bakken
Ik maak graag plaattaarten van bladerdeeg, omdat ze snel klaar zijn (handig doordeweeks!) en ze op de één of andere manier (door de krokante bodem?) heel luxe aanvoelen. Inmiddels heb ik een hele collectie recepten voor plaattaart: van asperges tot tomaten en van venkel tot courgette met tapenade.
UPDATE: dit recept is in 2020 van nieuwe foto’s voorzien. Daarbij werd ik geholpen door mijn lieve kleine assistent 🥰
Plaattaart als borrelhap
Plaattaarten lenen zich bovendien erg goed als borrelhapje: doordat ze een stevige bodem hebben, kun je ze gemakkelijk in repen of makkelijk te hanteren blokjes snijden.
Zo maak je plaattaart met oesterzwammen en prei voor 2 personen:
- Kooktijd: 45 minuten
- 4 plakjes roomboterbladerdeeg
- 4 dunne of 2 dikke preien
- 150 gr oesterzwammen
- 1 tl gedroogde salie
- 2 el crème fraîche
Zo maak je het
Plaattaart met oesterzwammen
Verwarm de oven voor op 200 graden en zorg dat de bakplaat in de oven zit. Leg een vel bakpapier op het aanrecht en leg het bladerdeeg hierop om te ontdooien.
Snijd de oesterzwammen in stukjes. Verhit op middelhoog vuur in een wok of koekenpan een scheutje neutrale olijfolie en bak de oesterzwammen onder af en toe roeren tot ze mooie bruine plekken hebben.
Snijd ondertussen de prei: dunne prei in hele ringen, dikke prei in halve ringen. Haal de oesterzwammen uit de pan, verhit er een nieuwe scheut olie in en doe de prei in de pan. Fruit de prei onder voortdurend roeren: er mogen wat bruine plekjes ontstaan, maar het gaat er vooral om de prei zacht te maken.
Plaattaart met prei
Maak van de plakken bladerdeeg een groot vierkant door de plakken iets overlappend met wat water aan elkaar te plakken. Hoe je dat het beste kunt doen, vind je hier. Kerf vervolgens met een deegsnijder of mes op ongeveer 1 cm vanaf de buitenrand rondom een randje in. Zo zorg je dat de korst straks mooi omhoog komt.
Doe de oesterzwammen bij de gebakken prei en verkruimel de salie erdoor. Maak op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
Besmeer het bladerdeeg binnen de lijntjes met de crème fraîche. Verdeel het preimengsel erover.
Schuif de plaattaart met bakpapier en al op de hete bakplaat. Bak de plaattaart in 20-25 minuten goudbruin en gaar.
WH zegt
Heerlijk en makkelijk recept. Zeker bij voorgesneden prei. Lekker om er na het bakken in de oven wat geitenkaas over te verdelen. Een van de nieuwe favorieten voor door de week. Dubbele portie groente erop en in 10 minuten klaar om de oven in te gaan.
Emma van der Deijl zegt
Wat leuk om te lezen, dankjewel!