cadeaus december foodies

Wafels met zoete aardappel

Kruidige wafels die hun zoete smaak krijgen van zoete aardappel. Heerlijk voor de herfst, met kardemom en kaneel. Extra lekker met vijgen.

Zoete aardappel over? Geweldig! Daarmee maak je namelijk overheerlijke wafels. Lekker kruidig, met kardemom en kaneel. Bovendien zet je op deze manier groente op tafel bij het ontbijt.

Wafels met zoete aardappel

Alweer wafels! Hoe dol ik ook ben op buiten de deur ontbijten, met een dreumes lukt dat vaker niet dan wel. Alle reden dus om mijn eigen repertoire ontbijtrecepten uit te breiden. Van het beslag van deze wafels met zoete aardappel kun je overigens ook prima pancakes bakken, dus laat je niet tegenhouden door een gebrek aan wafelijzer.

Wafels met zoete aardappel

Klinkt het je allemaal iets te gezond in de oren, groente bij je ontbijt? Snap ik. Ik was ook niet overtuigd toen ik voor het eerst een recept las voor hartige wafels met zoete aardappel (in dit boek). Kort geleden hadden we echter anderhalve kilo zoete aardappel gekookt (voor o.a. stamppot met zuurkool) en hadden we wat over. Ik wilde liever zoete dan hartige wafels maken, dus dat werd zoeken. Na wat tweaken kwam ik al snel op dit recept.

Wafels met zoete aardappel

Zelf wafels maken

Deze wafels zijn wat zachter dan die uit mijn andere wafelrecepten. Ze worden echter snel stevig als je ze eenmaal uit het wafelijzer hebt gehaald. Dat gaat het makkelijkst met een houten spatel. Als ze volkorenmeel in plaats van bloem gebruikt, worden de wafels ook iets steviger. Ze zijn dan wel minder fluffy.

Wafels met zoete aardappel

Bak de wafels overigens niet te lang: ze worden relatief snel iets te donker. Een minuut of 4 was genoeg in mijn wafelijzer. Deze wafels zijn uiteraard lekker met maple syrup of honing, maar nóg lekkerder met een lepel Griekse yoghurt en wat vijgen.

Je kunt de wafels met zoete aardappel heel gemakkelijk koemelkvrij maken: gebruik dan amandel- of havermelk in plaats van koemelk. Geen gekookte zoete aardappel in huis? Een flinke zoete aardappel levert ongeveer 200 gr gekookt vruchtvlees op.

Zo maak je ongeveer 6 wafels met zoete aardappel:

 • Kooktijd: 20 minuten
 • 200 gr gekookte zoete aardappel
 • 150 ml (amandel)melk
 • 1 ei
 • 100 gr bloem of volkorenmeel naar keuze
 • 1 tl bakpoeder
 • 1/4 tl gemalen kardemom
 • 1/4 tl kaneel

Zo maak je het

Verhit je wafelijzer voor. Doe de zoete aardappel met de melk en het ei in een maatbeker en pureer met een staafmixer tot een glad geheel.

Doe de bloem met het bakpoeder, de kardemom, de kaneel en een snuf zout in een kom en roer door elkaar. Spatel hier het natte mengsel doorheen. Een paar klontjes zijn niet erg.

Vet je wafelijzer in met bakspray of olie en bak van het beslag in porties wafels.

Heb je geen wafelijzer, dan krijg je in een koekenpan van ca. een sauslepel per keer mooie pancakes.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3.4 / 5. Aantal: 30

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Reacties

 1. Geen idee wat ik verkeerd gedaan heb maar het is een grote mislukking geworden. In het wafelijzer bleef het deeg, het verspreidde zich niet het leek niet gaar te worden en bleef zacht. Nadat ik dat zootje eruit gehaald had heb ik het zelf al verspreid maar ook dat bleef zacht en niet gaar of knapperig te krijgen. Verder in de koekenpan geprobeerd, uiteindelijk aan de buitenkant wel knapperig gekregen maar binnenkant, ondanks goed droog laten worden voor omkeren, de binnenkant nat en beslag-achtig. Het enige dat ik me kan bedenken is dat ik de gekookte aardappelen eerst af had moeten laten koelen. Heel jammer want het klonk erg lekker.

  • Wat vervelend! Ik kan ook niets anders bedenken dan jij, als de zoete aardappel echt gloeiend heet erin is gegaan, is het ei wellicht te snel gestold. Maar zelfs dat zou niet zoveel invloed moeten hebben volgens mij. Jammer zeg!

Laat hier weten wat je er van vindt