Wafels met zoete aardappel

Alweer wafels! Hoe dol ik ook ben op buiten de deur ontbijten, met een dreumes lukt dat vaker niet dan wel. Alle reden dus om mijn eigen repertoire ontbijtrecepten uit te breiden. Van het beslag van deze wafels met zoete aardappel kun je overigens ook prima pancakes bakken, dus laat je niet tegenhouden door een gebrek aan wafelijzer.

Wafels met zoete aardappel

Wafels met zoete aardappel

Klinkt het je allemaal iets te gezond in de oren, groente bij je ontbijt? Snap ik. Ik was ook niet overtuigd toen ik voor het eerst een recept las voor hartige wafels met zoete aardappel (in dit boek). Kort geleden hadden we echter anderhalve kilo zoete aardappel gekookt (voor o.a. stamppot met zuurkool) en hadden we wat over. Ik wilde liever zoete dan hartige wafels maken, dus dat werd zoeken. Na wat tweaken kwam ik al snel op dit recept.

Zelf wafels maken

Deze wafels zijn wat zachter dan die uit mijn andere wafelrecepten. Ze worden echter snel stevig als je ze eenmaal uit het wafelijzer hebt gehaald. Dat gaat het makkelijkst met een houten spatel. Als ze volkorenmeel in plaats van bloem gebruikt, worden de wafels ook iets steviger. Ze zijn dan wel minder fluffy.

Bak de wafels overigens niet te lang: ze worden relatief snel iets te donker. Een minuut of 4 was genoeg in mijn wafelijzer. Je kunt de wafels met zoete aardappel heel gemakkelijk koemelkvrij maken: gebruik dan amandel- of havermelk in plaats van koemelk. Geen gekookte zoete aardappel in huis? Een flinke zoete aardappel levert ongeveer 200 gr gekookt vruchtvlees op.

Zo maak je ongeveer 6 wafels met zoete aardappel:

  • Kooktijd: 20 minuten
  • 200 gr gekookte zoete aardappel
  • 150 ml (amandel)melk
  • 1 ei
  • 100 gr bloem of volkorenmeel naar keuze
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/8 tl kaneel

Zo maak je het

Verhit je wafelijzer voor. Doe de zoete aardappel met de melk en het ei in een maatbeker en pureer met een staafmixer tot een glad geheel. Doe de bloem met het bakpoeder, de kaneel en een snuf zout in een kom en roer door elkaar. Spatel hier het natte mengsel doorheen. Een paar klontjes zijn niet erg.

Vet je wafelijzer in met bakspray of olie en bak van het beslag in porties wafels. In een koekenpan krijg je van ca. een sauslepel per keer mooie pancakes. Serveer met maple syrup.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3.5 / 5. Aantal: 18

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Leave A Reply

Over Emma van der Deijl

Ik maak gerechten voor echte mensen met echte levens. Simpel, snel en smakelijk.
Ik kook graag, vaak en veel. Ook op dagen met weinig tijd. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

NIEUW! Em's real food nieuwsbrief!
Schrijf je snel in!

Maximaal 1x per maand inspiratie van Emma in je mailbox.