Appelwafels met kruidige citroenboter

De inspiratie voor mijn recepten haal ik soms op de raarste plekken. Zoals voor deze appelwafels. Nadat ik de (geweldige!) serie Big Little Lies gezien had, wilde ik ook het boek maar eens lezen. Dat bleek anders dan de serie niet in Monterey (vorig jaar geweest, zo leuk om terug te zien!) maar in Australië bij Sydney te spelen. Ook het boek is trouwens fantastisch, maar ik zou wel eerste de serie kijken en dan het boek lezen, want de flashbacks in de serie zijn geweldig en die zitten niet in het boek.

Hoe dan ook. In het boek krijgt iemand een testrecept voorgeschoteld: apple pancakes with lemon spice butter. Dat vond ik zo lekker klinken, dat ik met het idee aan de slag ben gegaan. In plaats van appelpancakes werden het bij mij appelwafels, met havermout in plaats van gewoon meel voor wat extra bite. De kruidige citroenboter is echt fenomenaal, al zeg ik het zelf. Die lust ik zowat overal wel bij, past ook prima bij winters hartig eten. Perfect dus als kerstontbijt!

Appelwafels maken

Natuurlijk kun je van dit beslag ook gewoon pancakes bakken, maar ik vind wafels altijd zo feestelijk staan. Perfect voor het kerstontbijt dus! Maar mocht Sinterklaas je geen wafelijzer hebben gebracht en wil je niet wachten of er eentje onder de boom ligt, dan gooi je dit beslag dus gewoon in de pan.

Deze wafels zijn wel wat fragiel als je ze uit het wafelijzer haalt. Pas op het rooster worden ze stevig. Doe er dus voorzichtig mee.

Voorbereiding: 5 minuten
Bereiding: 25 minuten

Ingrediënten voor appelwafels met kruidige citroenboter voor 2 personen:

    Voor de kruidige citroenboter

  • 30 gr zachte roomboter
  • 1/2 tl speculaaskruiden
  • rasp van 1/2 citroen
  • 1 tl citroensap
  • Voor de appelwafels

  • 100 gr havermout
  • 100 ml melk
  • 1 ei
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 el suiker
  • 1 frisse appel, bijvoorbeeld granny smith of golden delicious
  • maple syrup om te serveren
  • optioneel: krokant gebakken ontbijtspek

Kruidige citroenboter maken

Doe dit het liefste de avond van tevoren. Ben je het vergeten? Geen punt, bewaar de boter dan tot gebruik in de vriezer ipv in de koelkast.

Prak de zachte boter met de speculaaskruiden, de citroenrasp en het citroensap door elkaar. Schep de zachte citroenboter op een stukje vershoudfolie, rol dat op en draai de rol vanaf beide uiteinden strak dicht. Bewaar je kruidige citroenboter tot gebruik in de koelkast.

Appelwafels als ontbijt

Doe voor het beslag de havermout, de melk, het ei, het bakpoeder en de suiker met een snufje zout in een maatbeker. Puls met de staafmixer tot je een grof beslag hebt. Rasp de appel met schil en al. Doe de geraspte appel bij het beslag en roer om. Laat het beslag 5-10 minuten rusten. Verwarm ook je oven voor op 100 graden om de wafels straks warm te houden.

Zelf wafels maken

Verwarm ondertussen je wafelijzer (of koekenpan). Vet het wafelijzer voor elke batch wafels goed in met bakspray of olie! Schep het beslag in je wafelijzer. Het is een redelijk taai beslag, dus spreid het met een lepel iets uit voor je het wafelijzer dichtdoet.

Bak de wafels mooi goudbruin. Dit duurt zeker 4 minuten. Probeer het wafelijzer niet eerder open te doen, dan kunnen de appelwafels scheuren. Haal de gare wafels voorzichtig met een spatel uit het wafelijzer en leg ze op het ovenrooster. Laat de wafels zo even knapperig worden terwijl je de rest van de wafels bakt.

Serveer je appelwafels met de kruidige citroenboter op, zodat die er lekker overheen smelt, en maple syrup! Krokant spek zoals op de foto’s is er ook heerlijk bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *