Dit bananenbrood heeft volkorenmeel, havermout en yoghurt als basis en is slechts licht gezoet Plus extra fruit. Wat mij betreft dan ook prima geschikt als ontbijt.
Bananenbrood vind ik een ideaal baksel. Het kan bijna niet mislukken, en het resultaat kan je als snack, als toetje of zelfs als ontbijt eten. Er bestaan oneindig veel variaties van: van mierzoet met chocoladestukjes tot zonder toegevoegde suikers, het kan allemaal. Er staat hier op de site ook een hele batterij andere varianten.
Wat gaat er in het bananenbrood?
Ik gebruikte hiervoor pistachenoten, maar je kunt hier alle soorten noten voor gebruiken. Kies gewoon waar je zin in hebt. Oranjebloesemwater kun je onder andere bij Turkse supermarkten kopen, maar ook AH XL verkoopt het. Als je geen oranjebloesemwater hebt, kun je het vervangen door een extra tl vanille-extract.
Liever zonder melk?
Als je liever geen (koe)melk gebruikt, kun je de yoghurt vervangen door sojayoghurt en de boter door olijf- of kokosolie. Dit heeft uiteraard invloed op de smaak, maar is ook erg lekker!
Zo maak je 1 bananenbrood met noten en blauwe bessen:
- Kooktijd: 1 uur
- 125 gr havermout
- 140 volkorenmeel
- 1,5 tl bakpoeder
- 50 gr boter
- 3 grote bananen of 4 kleine
- 150 gr yoghurt
- 2 eieren
- 2 el honing of agavesiroop
- 1 tl vanille-extract
- 2 tl oranjebloesemwater
- 60 gr noten naar keuze
- 75 gr blauwe bessen (diepvries is prima)
Zo maak je het
Verwarm eerst de oven voor op 180 graden. Meng ondertussen in een grote kom de havermout, het meel en het bakpoeder met een snuf zout. Smelt de boter en prak de bananen fijn met een vork.
Klop dan met een mixer de geprakte bananen, de boter, de yoghurt, de eieren en de honing tot een vrijwel glad geheel. Klop dan het vanille-extract en het oranjebloesemwater er doorheen.
Doe vervolgens de natte ingrediënten bij de droge en spatel om tot een mooi beslag. Een paar klontjes zijn niet erg. Roer ten slotte de noten en de blauwe bessen door het beslag.
Vet je cakeblik in en giet het beslag erin. Bak het bananenbrood in 45-50 minuten, tot het goudbruin is en een prikker er droog uitkomt.
Monique zegt
Hoe groot is je bakblik
Emma van der Deijl zegt
Hi Monique, mijn bakblik is ongeveer 25 x12 cm, maar het maakt niet zo gek veel uit. Bij een groter bakblik is je bananenbrood wat lager, bij een kleiner bakblik wat hoger!