Mijn favorieten voor een weekmenu in de zomer

Met zomerse groenten vind ik het altijd ontzettend makkelijk koken. Goed rijpe tomaten hebben bijna niks nodig, verse courgettes kun je makkelijk rauw eten en met al die verse kruiden krijg ik een schoenzool nog lekker. Een weekmenu voor de zomer vind ik dan ook echt een feestje om te maken.

Maar natuurlijk heb ik gerechten waar ik in de zomer nog blijer van wordt dan van alle andere, zeker een in weekmenu voor tijdens de zomer. Ik zet ze hieronder voor je op een rij.

Weekmenu

Een weekmenu voor de zomer

Maar hoe maak je van al die frisse groenten nou een leuk en lekker weekmenu voor de zomer?

Mijn absolute favorieten zijn courgette en tomaat. Als het eenmaal volop zomer is, eet ik beide al gauw 2x per week. Of het nu een van de vele courgettegerechten is, of een van mijn tomatensalades: dit kan ik elke dag eten.

Salade van vijg en tomaat

Doordeweeks in de zomer

Maar dat zou zonde zijn, want er is nog zoveel meer lekkers in de zomer! Wat dacht je van een salade met knapperige broccoli en zomerse blauwe bessen?

Salade met broccoli en bulgur

Ben je dol op boontjes? Maak er dan een zomerse stoof mee, of een heerlijke pasta. En hoewel de witte asperges nu niet meer in het seizoen zijn, zijn de groene er nog volop! Doe er je voordeel mee en maak er een plaattaart, of bijvoorbeeld polenta mee!

Gegrilde groene asperges met polenta

Zomerse weekenden

Ook watermeloen is perfect geschikt voor een zomers weekmenu, vooral als je de barbecue aansteekt. Maak bijvoorbeeld spiesjes van watermeloen en haloumi, of salade met watermeloen en feta. Die kan trouwens ook perfect als ontbijt!

Salade van gegrilde watermeloen

Zomers weekmenu met courgette

Ik zou probleemloos een weekmenu kunnen vullen met courgette. Maak in het weekend bijvoorbeeld pizza met courgette!

Pizza met courgette

Liever iets specialers? Dan kan ik je courgettecrumble met munt van harte aanbevelen.

Courgettecrumble met munt en geitenkaas

Doordeweeks kan je los met bijvoorbeeld salade met courgette en witte bonen. Ook gevulde courgettes zijn ideaal voor doordeweeks.

Gevulde courgette met couscous

Sneller dan courgettepizza is courgetteplaattaart, dus bij weinig tijd kan ik deze zeker aanbevelen.

Plaattaart met courgette

Hier in huis zijn courgette-maïskoekjes al jaren favoriet, dus ook die verdienen zeker een plekje in je weekmenu!

Courgette-maïskoekjes met geitenkaas

Gaat de barbecue aan? Maak dan zeker eens courgettes met romescosaus!

Gegrilde courgettes met romescosaus

Weekmenu met tomaat

Ook tomaten zijn een eindeloze bron van inspiratie voor mij. Kies vooral voor goed rijpe exemplaren, dan komt het verder vanzelf goed.

Een tomatensalade is natuurlijk altijd goed! Kies voor tomaat en granaatappel, tomaat en vijg of natuurlijk voor een caprese. Die laatste pimp ik graag met nectarine en ham, want dat is nog lekkerder dan het origineel.

Salade caprese met nectarine en rauwe ham

Ook taarten met tomaat zijn heerlijk: wat dacht je van tarte tatin met tomaat, of tomatentaart met geitenkaas?

Tomatentatin

Ook koude soepen met tomaat mogen natuurlijk niet ontbreken! Gazpacho, de klassieke of met meloen, zijn altijd fijn, maar de grootste favoriet hier in huis is en blijft salmorejo!

Gazpacho met meloen

In het weekend vind ik het leuk om gevulde tomaten te maken. Doordeweeks vervang ik die graag door hun snelle zusje tomatenrijst.

Weekmenu voor de zomer plannen

Krijg je helemaal zin om een zomers weekmenu samen te stellen? Download dan snel mijn gratis weekmenuplanner, zodat je het overzicht behoudt!

De mooie illustratie bovenaan deze pagina is trouwens van Studio Pioen.

Meer artikelen in deze serie

Emma’s weekmenu – week 29

Over tot Emma’s weekmenu, na een fantastische verlate verjaardagslunch met salmorejo als amuse, daarna brood met feta brûlée uit TLV, hummus en baba ganoush van mijn favoriete kraam op de markt en tapenade met munt, vervolgens caponata met mul, tomatensalade en pasta pesto en ten slotte kleine taartjes met pistachecrème en frambozen, plus chocoladesorbet met…

Lees verder…

Em’s weekmenu – week 28

Van heel veel kanten hoor ik dat de inspiratie voor een weekmenu vinden vaak het lastigst is. Daarom deel ik graag Em’s weekmenu van deze week met jullie! Maandag: Ze stonden vorige week al op het menu, maar die dag haalde ik wat kraamkost uit de vriezer. Daarom vandaag burgers gebaseerd op deze bietenfritters. Lekker…

Lees verder…

Em’s weekmenu – week 27

Na al die artikelen over weekmenu’s, leek het me leuk om jullie mijn weekmenu’s mee te laten kijken. Hierbij dan ook het eerste Em’s weekmenu! Em’s weekmenu met ontbijt We ontbijten hier regelmatig eenvoudig met yoghurt met fruit en granola of overnight oats. Deze week staan er echter ook vegan bananenbrood met zomerfruit en minimaal…

Lees verder…

Mealpreppen en dubbele porties in je weekmenu

Wanneer je een weekmenu maakt, is het verstandig om ook te kijken of je moet of kun voorbereiden voor andere dagen (mealpreppen), of bijvoorbeeld een dubbele portie kunt maken voor in de vriezer. Maar hoe pak je dat nou eens handig aan? Welk eten leent zich goed voor de vriezer En welke gerechten kun je…

Lees verder…

Gepubliceerd op 22 juni 2020

Over Emma van der Deijl

Ik maak gerechten voor echte mensen met echte levens. Simpel, snel en smakelijk.
Ik kook graag, vaak en veel. Ook op dagen met weinig tijd. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Leave A Reply