Plaattaart met courgette

Black FridayBlack Friday

Een recept voor plaattaart met courgette van foodblog friend Joor Kitchen werd, mede dankzij foodblog friend Boor, een tijdje geleden instafamous. Ik vond beide versies er heerlijk uit zien, maar toen ik zelf de keuken in ging voor een courgetteplaattaart, kon ik het natuurlijk niet laten alsnog wat dingen aan te veranderen. Dit was het resultaat!

Plaattaart met courgette

In plaats van citroen heb ik gekozen voor een heleboel verse kruiden. Daarnaast tuigde ik de taart op met maar liefst drie kazen én venkel. Het resultaat was dan ook niet alleen prachtig om te zien, maar ook en vooral ontzettend lekker.

Knapperige plaattaart

Deze plaattaart houdt in feite het midden tussen een quiche en een witte pizza. De bladerdeegbodem wordt bij deze plaattaart lekker knapperig. De verschillende kazen zorgen dat de topping romig en pittig is, en de kruiden geven een bak smaak aan de groenten. En dat viel in de smaak: ook peuter H zat heerlijk te peuzelen van wat hij noemde de “pizza”.  

Plaattaart met kruiden

Zorg voor een goede mix van kruiden, en let erop dat je zachte kruiden neemt. Tijm en rozemarijn lenen zich minder goed voor deze plaattaart. Ik gebruikte paarse basilicum, oregano, platte peterselie, salie en een takje kervel.

Plaattaart met courgette

Wachttijd: 25 minuten
Bereiding: 20 minuten

Ingrediënten voor plaattaart met courgette voor 2 personen:

  • 1 rol roomboter bladerdeeg (dus niet tante Fanny, ik koop altijd rollen van Marie in de Franse supermarkt), of 4 plakjes roomboterbladerdeeg
  • 1 kleine courgette of ½ grote courgette
  • 1 kleine venkelknol of ½ grote venkelknol
  • 100 gr mascarpone
  • 20 gr gemengde zachte kruiden
  • 25 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 60 gr zachte geitenkaas
  • 1 el extra vierge olijfolie

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars (1 reacties) Loading...


Plaattaart maken

Verwarm de oven op 200 graden. Leg de rol bladerdeeg met het bakpapier eronder op de bakplaat, of bekleed een bakplaat met bakpapier en vorm hierop van de plakjes bladerdeeg een groot vierkant (kijk hier hoe je dat doet). Maak met een mandoline of een scherp mes dunne plakjes van de courgette en de venkel.

Verdeel de mascarpone over het deeg en laat ongeveer 1 cm van de rand vrij. Hak de kruiden grof en verdeel 2/3 hiervan over de mascarpone. Bestrooi met zout en peper naar smaak.

Verdeel de plakjes venkel erover. Leg daarna de plakjes courgette dakpansgewijs in een mooi patroon op de venkel. Bestrooi met de kruiden en zout en peper naar smaak. Houd als je wilt om het nog mooier te maken een klein beetje van de kruiden achter om de taart na het bakken nog te bestrooien.

Plaattaart met courgette

Plaattaart bakken

Bestrooi de taart met de geraspte kaas. Verkruimel de geitenkaas gelijkmatig over de taart. Besprenkel met de olijfolie. Bak de taart in ca. 25 minuten goudbruin en gaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.