Tomatensalade met granaatappel en munt

Tomatensalade met granaatappel en munt

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

In meerdere van mijn Midden-Oosterse kookboeken kwam ik recepten tegen voor ezme: een tomatensalade met granaatappel, paprika en rode en groene pepers. Perfect dus voor bij mijn Midden-Oosterse kerstdiner! Heerlijk fris naast de hartig-zoete bastilla met linzen en de romige geroosterde pompoen en kastanjes.

Tomatensalade met granaatappel en munt

Tomatensalade met granaatappel en munt

In deze versie voor mijn Midden-Oosterse kerstmenu laat ik de pepers en de paprika achterwege. Niet dat die niet lekker zijn, maar als tomatensalade vind ik dit gerecht nóg lekkerder. Een versie van deze tomatensalade met granaatappel leg ik al jaren graag op bruschette. Deze tomatensalade is weer iets anders. In plaats van peterselie gaat er munt in, voor een nog frissere salade, en de tomaten mogen hun schilletje houden.

Tomatensalade met granaatappel en munt

Tomaten in de winter

Denk je nu, tomatensalade met kerst? Tja. Ik ben nu eenmaal dol op tomaten. Gelukkig zijn er jaarrond goede Nederlandse kastomaten te koop. Toen ik me er eens in ging verdiepen, heb ik geleerd dat groenten uit een Nederlandse kas nog altijd minder milieubelastend zijn dan geïmporteerde groenten. Voor mij dus zeker geen tomaten uit Zuid-Europa of van nog verder weg, maar wel uit de kas.

Zo maak je 2 personen:

  • Kooktijd: 20 minuten
  • 400 gr goed rijpe tomaten
  • 1/2 teen knoflook
  • 1/4 tl piment
  • 1 tl wittewijnazijn
  • 2 tl granaatappelmelasse
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1/2 sjalot of kleine rode ui
  • 5 gr muntblaadjes

Zo maak je het

Snijd de tomaten doormidden en de helften in plakjes. Snijd dan de plakjes vervolgens blokjes. Probeer zoveel mogelijk pitjes opzij te schuiven, maar ga niet alle pitjes verwijderen, dat is niet nodig. Doe de tomaatblokjes in een saladeschaal.

Tomatensalade met granaatappel

Maak van de knoflook, piment, azijn, granaatappelmelasse en olijfolie in een staafmixer of vijzel de vinaigrette. Zorg dat de knoflook goed fijngemalen wordt, daar wordt de vinaigrette mooi dik van.

Turkse tomatensalade

Snijd de ui in kleine blokjes. Hak de munt grof en doe de gehakte munt, op een klein beetje na, in de schaal bij de tomaat. Meng de tomaat, de ui en de munt met de vinaigrette. Bestrooi de salade met de achtergehouden munt.

Tomatensalade bewaren

Je kunt de salade meteen eten, maar het is het lekkerst om de smaken een uur of langer te laten intrekken. Bewaar de salade liever niet in de koelkast, daar gaat de smaak van de tomaten achteruit.

 

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt