Hoe maak je een weekmenu?

Met ruim 6,5 jaar een blog met snelle recepten, een man, een baan én een kind, krijg ik regelmatig de bovenstaande vraag. Al dan niet verwoord als : “Ja maar hoe maak ik in hemelsnaam een weekmenu dat werkt??”

Mocht je niet met die vraag zitten, omdat je liever elke dag of om de paar dagen bedenkt wat je gaat eten: er zitten heel veel voordelen aan het maken van een weekmenu. Het voorkomt voedselverspilling, omdat je vooraf bedenkt hoeveel van wat je wanneer nodig hebt.

Hoe maak je een weekmenu

Het bespaart geld, om dezelfde reden én omdat je minder vaak impulsaankopen kunt doen in de supermarkt. Het is gezonder, ook vanwege die impulsaankopen, en omdat je misschien niet altijd zin hebt om boodschappen te gaan doen als het wel nodig is. En het zorgt ervoor dat je gevarieerder eet, omdat je meer overzicht hebt over wat je wanneer op tafel zet.

Manieren om een weekmenu te bedenken

Hoog tijd dus om daar mensen bij te gaan helpen! Een klassieke (Nederlandse?) manier waarop in veel gezinnen het weekmenu wordt gemaakt, is door op vaste dagen vaste gerechten te serveren.

Bij man vroeger thuis was het maandag agv, op dinsdag pasta, op woensdag stamppot met een gehaktbal, op donderdag pizza, op vrijdag agv, op zaterdag iets met rijst en op zondag friet.

Extreme voorbeelden ken ik ook: een meisje uit mijn omgeving kon vroeger op maandag niet om half zes naar muziekles, want “op maandag eten we spinazie en dat kun je niet opwarmen.”

Dat kan zoals hierboven voor de hele week zijn, maar natuurlijk ook voor enkele dagen. Zo heb ik een vriendin die op woensdagavond nooit thuis is, en daarom op woensdag standaard een gerecht in de slowcooker maakt, zodat haar gezin eten kan pakken wanneer zij eraan toe zijn.

Een weekmenu dat werkt

Het belangrijkste aan een weekmenu is wat mij betreft dat het voor jóu werkt. Hieronder zal ik dus vertellen wat voor mij werkt, maar geef daar vooral je eigen draai aan. Wil jij elke maandag pasta met spinazie, be my guest, zal ik maar zeggen.

Elke week op vaste dagen hetzelfde eten, dat zou ik nooit kunnen. Natuurlijk is het af en toe even puzzelen met sporten, late werkafspraken en “o ja, dit is veel te pittig voor H, dus dan moeten we voor hem iets anders verzinnen”, maar het is me echt nog nooit niet gelukt om een gevarieerd weekmenu te verzinnen dat ook nog eens flink afweek van de week ervoor.

Weekmenuplanner

De basis van je weekmenu

De basis van mijn weekmenu zijn de groenten. We eten weinig vlees, doorgaans eten we minimaal 4 dagen in de week vegetarisch, dus dan ligt het al helemaal voor de hand om groenten de basis te laten vormen.

Op dat punt heb ik het makkelijk: we hebben al jaren een abonnement op een (biologische) groentetas. Vroeger van een landelijke keten, de laatste jaren van een lokale groenteboer.

Een gevarieerd weekmenu

Ik kan het alleen maar van harte aanraden: een paar dagen van tevoren krijg je bericht wat er die week in de tas zit, en kun je je weekmenu gaan plannen. Ik hoef nooit bij nul te beginnen, we eten altijd seizoensgroenten en we variëren automatisch door dat de inhoud van de tas elke week anders is. Kijk dus als dit je wat lijkt zeker naar de mogelijkheid om ook elke week een tas of krat groente af te nemen, dat scheelt je heel wat hoofdbrekens.

Dat laatste vinden veel mensen moeilijk te begrijpen: ik moet immers elke week voor al die groenten recepten zien te bedenken. Nu scheelt het dat we al zo lang een abonnement hebben: geen groente zo geitenwollensok of ik heb er wel een (favoriet) recept voor gevonden in de afgelopen jaren.

Ook op vakantie neem ik groenten als basis: lekker naar de (super)markt en kijken welke groenten er mooi bij liggen. Dan krijg ik vanzelf inspiratie en volgen de gerechten vanzelf. Dat is wel meer last minute, dus als je rustig wilt plannen: néém dat groente-abonnement!

View this post on Instagram

Koken is hier heeeeel makkelijk ?

A post shared by Emma | Em's Real Food (@emsrealfood) on

De agenda van de week

Weet ik eenmaal welke groenten we die week gaan eten, dan kijk ik eerst in de agenda. Ik weet natuurlijk best op welke dagen we doorgaans gaan sporten, maar het is goed om te checken of er aanpassingen zijn. Ook kijk ik of er late werkafspraken of etentjes in de agenda staan. Op die manier breng ik in kaart of we altijd met zijn drietjes eten, op welke dagen het vroeg of juist laat moet en op welke dagen een lichte maaltijd de voorkeur heeft.

Een creatief weekmenu

Dan begint het creatieve proces: wat is bijvoorbeeld mijn favoriete lichte maaltijd met bloemkool? Wil ik van boerenkool stamppot maken of liever een salade? We zijn alle drie dol op wraps, maar welke groente past daarbij en hoe zorg ik dat het pittig genoeg is voor mr. Em en mij, maar niet te pittig voor H?

Dat vind ik het leukste deel, maar zéker ook het lastigste. Ik trek er dan ook een volle 24 uur voor uit. Op zaterdagochtend zie ik wat we krijgen, op zondagochtend moet de lijst af zijn. Als ik niet meteen een gerecht in mijn hoofd heb bij een groente, duik ik lekker in mijn kookboekenkast. Ook check ik de lange lijst met recepten die ik in de loop der jaren naar mezelf heb gemaild.

Een week vol variatie

Heb ik een gerecht bij een groente bedacht, dan kijk ik of het in die week past, en zo ja, op welke dag. Twee dagen hetzelfde soort eten achter elkaar wil ik voorkomen, dus die check is belangrijk.

Zo schuif ik net zo lang tot ik voor elke dag een passend gerecht heb. Dat schuiven mag je letterlijk nemen: ik werk met een lijstje in Microsoft To Do (voorheen had ik Wunderlist), waarin elke dag genummerd is. Op die manier kan ik makkelijk gerechten omwisselen en houd ik het overzicht van wat we op welke dag gaan eten. Dat ziet er dan op zondagochtend zo uit.

Hoe maak je een weekmenu?

Op basis van deze lijst maak ik vervolgens een boodschappenlijst. Meestal gaan mr. Em en H op zondagochtend samen naar de supermarkt, maar we laten ook regelmatig boodschappen bezorgen, net wat die week handiger is voor ons.

Niet in beton gegoten

Voor sommigen lijkt dit misschien enorm uit de losse pols, met weinig routine, maar voor ons ís dit routine. Er is letterlijk één dag in de week waarop we níet weten wat we de komende week gaan eten.

En dat weekmenu is natuurlijk niet in beton gegoten. Hebben we een keer geen zin of fut om te koken, dan halen we iets uit de vriezer of we bestellen iets. Staan er op donderdag wraps op het menu maar hebben we daar op woensdag al zin in, dan eten we ze woensdag.

Aan de slag met je weekmenu

Heb je inspiratie gekregen van het bovenstaande? Dat komt goed uit! Ik heb een handige printable ontwikkeld om je weekmenu’s samen te stellen.

Je downloadt de gratis weekmenuplanner hier. Ik gebruik hem liever dan de app!

Daarnaast is dit artikel het eerste van een hele serie over weekmenu’s maken.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt