Pasta met pesto, sperziebonen en kikkererwten

Pasta met pesto, sperziebonen en kikkererwten

Zelf pesto maken is heel makkelijk en zó lekker! Bijvoorbeeld in deze pasta met pesto, sperziebonen en kikkererwten. Lekker feestelijk!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Recepten bedenk ik vaak op de raarste manieren. Deze pasta met pesto, sperziebonen en kikkererwten maakte ik geïnspireerd door een foto die ik voorbij zag flitsen in Instagram stories. Ik had natuurlijk al allerlei soorten pesto op de site staan, maar eentje “gewoon” van basilicum had ik nog niet.

Pasta met pesto, sperziebonen en kikkererwten

Basilicum

De voornaamste reden daarvoor was dat mijn basilicumplanten altijd binnen no time dood gingen. Wat ook niet hielp is dat ik eigenlijk alleen de basilicum van de markt hier écht smaak vind hebben.

En toen kocht ik eind mei dit jaar op een markt in de Provence een plantje basilicum, met het idee om er daar pesto van te maken en het achter te laten in de enorme tuin van het huis dat we hadden gehuurd.

Pasta met pesto, sperziebonen en kikkererwten

Zelfgemaakte pesto

Na één hap was ik echter van gedachten veranderd. Zó hoort basilicum dus te smaken! Er ging werkelijk een wereld voor me open. De plant ging dus mee naar huis, en mocht thuis in een grote pot. Vervolgens bleek het de gezondste, meest weerbare basilicum ooit te zijn. Bijna uitgedroogd tijdens de hittegolf, tot slap over de pot hangen aan toe? Flinke plons water en hij deed het weer. Drastisch gesnoeid om pesto te maken? Twee weken later is hij weer net zo vol als daarvoor. En de smaak is onovertroffen.

Pasta met pesto, sperziebonen en kikkererwten

Pesto maken

Inmiddels bevind ik mij dus in de luxepositie dat ik van gekkigheid niet weet wat ik met de basilicum moet, en ben ik vol spanning aan het wachten tot de bloemetjes uitgebloeid zijn, zodat ik zaadjes kan oogsten voor het geval de plant de winter niet overleeft.

Pasta met zelfgemaakte pesto

Goed, dat dus allemaal om uit te leggen dat ik nu eindelijk met mijn favoriete pestorecept komt. De combinatie van de pasta met pesto, sperziebonen en kikkererwten is een beetje een samenraapsel. Gewone pasta met kikkererwten eet je in Italië als pasta e ceci en is een klassieker. In de Provence zijn sperziebonen en aardappels met pistou een bekende.

Pasta met pesto, sperziebonen en kikkererwten

Alles bij elkaar is heerlijk, en voor extra veel lekkers gebruikte ik tortellini met spinazie en ricotta. Dat vind ik ook écht het lekkerst, maar met gewone gedroogde pasta werkt het ook.

Zo maak je pasta met pesto, sperziebonen en kikkererwten voor 2 personen:

  • Kooktijd: 30 minuten
  • 15 gr pistachenoten
  • 20 gr Parmezaanse kaas aan een stuk
  • 1/2 teen knoflook
  • 20 gr basilicumblaadjes (van ongeveer 35 gr takjes)
  • 30 ml goede extra vierge olijfolie
  • 300 gr sperziebonen
  • 1/2 blik kikkererwten (400 gr), afgespoeld en uitgelekt. De andere helft is heerlijk in bijvoorbeeld een traybake!
  • 250 gr verse tortellini

Zo maak je het

Zelf pesto maken

Maak eerst de pesto. Rooster daarvoor de pistachenoten in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Leg ze dan meteen op een bord en spreid ze uit zodat ze kunnen afkoelen. Doe ze als ze handwarm zijn in de keukenmachine of het bakje van de staafmixer met de kaas (in stukjes) en de knoflook.

Maal het geheel tot een tamelijk fijn poeder. Doe dan de basilicum erbij en maal tot een pasta. Voeg dan scheutje voor scheutje de olijfolie toe, tot de pesto de consistentie heeft die jij lekker vindt. Het kan dus zijn dat je niet alle olijfolie gebruikt, of dat je juist wat extra nodig hebt.

Pasta met sperziebonen

Maak dan de sperziebonen schoon en breek ze doormidden. Kook ze in 10 minuten beetgaar. Bak de kikkererwten in een scheut olijfolie met zout en peper op hoog vuur, tot ze bruine plekjes krijgen. Kook de tortellini volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ik doe dat gewoon bij de sperziebonen in de pan. Giet beide af.

Hussel dan de tortellini, de sperziebonen en de kikkererwten door elkaar. Doe de pesto erbij en schep luchtig om. Serveer meteen.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt