Lente betekent voor mij: licht, fris, groen! In ieder geval in mijn weekmenu. Zoals ik eerder al schreef, begint het voorjaar op mijn bord doorgaans met Pasen.

Winterkost afsluiten doe ik wat eerder: op 22 maart ben ik jarig, en dat vier ik altijd met een uitgebreide maaltijd voor een groep vrienden. Daar zou ik natuurlijk gráág lichte voorjaarsgerechten serveren, maar de ervaring leert dat het daar dan nog net te vroeg voor is. Op die grens van winter en voorjaar kun je natuurlijk ook heerlijke gerechten maken, bijvoorbeeld met bloedsinaasappel.

Een weekmenu voor de lente
Maar hoe maak je van al die frisse groenten nou een leuk en lekker weekmenu voor de lente?
Om met mijn favorieten voor het weekend te beginnen: asperges en rabarber. Als het eenmaal volop voorjaar is, gaat er bijna geen weekend voorbij dat ik niet minstens één van deze twee op tafel zet. Of het nu één van mijn vele aspergegerechten is, mijn favoriete rabarbertaart of rabarber-kruimelcake: het liefst zet ik mijn tafel hier ieder weekend mee vol.

Voor doordeweeks zijn deze twee voorjaarstoppers echter niet zo handig, omdat ze allebei best een flinke bereidingstijd hebben.
Doordeweeks in de lente
Gelukkig is er voor de rest van de week genoeg lekkers over! De eerste groente die zich aandient zijn de raapsteeltjes. Voor mij een teken dat de lente echt begonnen is. Raapsteeltjes kun je heerlijk door gekookte aardappels stampen voor een lentestamppot, maar het allerlekkerst vind ik ze in risotto en pasta. Met behulp van een (staaf)mixer kun je van raapsteeltjes bovendien heerlijke sauzen en pesto’s maken.

Ook venkel is bij ons thuis een stevige favoriet in het voorjaar. Als boterzacht bijgerecht, maar ook als fantastische crumble met tomaat. Allebei heerlijk voor doordeweeks! Wil je het écht snel? Maak dan deze plaattaart met prei en venkel, want de oven doet het werk!

Bonen en erwtjes in je weekmenu
Als de zomer dan eenmaal begint te naderen, komen de doperwtjes en tuinbonen eraan, en dan ben ik al helemaal dolgelukkig. Tuinbonen met raapsteeltjes, lenterisotto met vis, het kan me allemaal niet licht, fris en groen genoeg!

Allemaal snel genoeg voor doordeweeks, en lekker genoeg voor het weekend. Net als de klassieker uit mijn jeugd: tuinbonen met room. Ook altijd goed: quiche met doperwtjes en geitenkaas.
Hopelijk heb ik je hiermee kunnen inspireren voor weekmenu’s in de lente! Voor het maken van je weekmenu vind je hier mijn handige weekmenuplanner.

Hoe maak je een smakelijk weekmenu in de herfst?
De herfst is volle bak begonnen, dus de herfstgroenten vliegen ons om de oren. Tenminste,…
Emma’s weekmenu – week 43
Ik schrijf met enige regelmaat óver weekmenu’s maken, maar de meeste mensen doen hun inspiratie…
Emma’s weekmenu – week 42
Het delen van onze weekmenu’s heeft eventjes stilgelegen. Niet omdat we niet aten hoor, maar…
Emma’s weekmenu – week 34
Emma’s weekmenu voor week 34 alweer. De zomer vliegt voorbij, maar gelukkig zijn er nog…
Emma’s weekmenu – week 33
Pffffffff. Ik houd écht van warmte. Echt heel veel. Maar zelfs ik vind dit een…
Emma’s weekmenu – week 32
Een nieuwe week, en dus tijd voor een nieuwe editie van Emma’s weekmenu, voor week…
Emma’s weekmenu – week 31
Sinds we een abonnement op de groentetas van Kievit hebben, zie ik altijd een beetje…
Emma’s weekmenu – week 30
Ter inspiratie voor iedereen die inspiratie zoekt, en natuurlijk gewoon voor iedereen die nieuwsgierig is…
Emma’s weekmenu – week 29
Over tot Emma’s weekmenu, na een fantastische verlate verjaardagslunch met salmorejo als amuse, daarna brood…
Em’s weekmenu – week 28
Van heel veel kanten hoor ik dat de inspiratie voor een weekmenu vinden vaak het…
Laat hier weten wat je er van vindt