Mijn favorieten voor een weekmenu in de lente

Lente betekent voor mij: licht, fris, groen! In ieder geval in mijn weekmenu. Zoals ik eerder al schreef, begint het voorjaar op mijn bord doorgaans met Pasen.

Weekmenu lente

Winterkost afsluiten doe ik wat eerder: op 22 maart ben ik jarig, en dat vier ik altijd met een uitgebreide maaltijd voor een groep vrienden. Daar zou ik natuurlijk gráág lichte voorjaarsgerechten serveren, maar de ervaring leert dat het daar dan nog net te vroeg voor is. Op die grens van winter en voorjaar kun je natuurlijk ook heerlijke gerechten maken, bijvoorbeeld met bloedsinaasappel.

Weekmenu lente

Een weekmenu voor de lente

Maar hoe maak je van al die frisse groenten nou een leuk en lekker weekmenu voor de lente?

Om met mijn favorieten voor het weekend te beginnen: asperges en rabarber. Als het eenmaal volop voorjaar is, gaat er bijna geen weekend voorbij dat ik niet minstens één van deze twee op tafel zet. Of het nu één van mijn vele aspergegerechten is, mijn favoriete rabarbertaart of rabarber-kruimelcake: het liefst zet ik mijn tafel hier ieder weekend mee vol.

Mijn favorieten voor een weekmenu in de lente

Voor doordeweeks zijn deze twee voorjaarstoppers echter niet zo handig, omdat ze allebei best een flinke bereidingstijd hebben.

Doordeweeks in de lente

Gelukkig is er voor de rest van de week genoeg lekkers over! De eerste groente die zich aandient zijn de raapsteeltjes. Voor mij een teken dat de lente echt begonnen is. Raapsteeltjes kun je heerlijk door gekookte aardappels stampen voor een lentestamppot, maar het allerlekkerst vind ik ze in risotto en pasta. Met behulp van een (staaf)mixer kun je van raapsteeltjes bovendien heerlijke sauzen en pesto’s maken.

Mijn favorieten voor een weekmenu in de lente

Ook venkel is bij ons thuis een stevige favoriet in het voorjaar. Als boterzacht bijgerecht, maar ook als fantastische crumble met tomaat. Allebei heerlijk voor doordeweeks! Wil je het écht snel? Maak dan deze plaattaart met prei en venkel, want de oven doet het werk!

Weekmenu lente

Bonen en erwtjes in je weekmenu

Als de zomer dan eenmaal begint te naderen, komen de doperwtjes en tuinbonen eraan, en dan ben ik al helemaal dolgelukkig. Tuinbonen met raapsteeltjes, lenterisotto met vis, het kan me allemaal niet licht, fris en groen genoeg!

Tuinbonen met raapsteeltjes

Allemaal snel genoeg voor doordeweeks, en lekker genoeg voor het weekend. Net als de klassieker uit mijn jeugd: tuinbonen met room. Ook altijd goed: quiche met doperwtjes en geitenkaas.

Hopelijk heb ik je hiermee kunnen inspireren voor weekmenu’s in de lente! Voor het maken van je weekmenu vind je hier mijn handige weekmenuplanner.

Hoe maak je een weekmenu

Meer artikelen in deze serie

Mealpreppen en dubbele porties in je weekmenu

Wanneer je een weekmenu maakt, is het verstandig om ook te kijken of je moet of kun voorbereiden voor andere dagen (mealpreppen), of bijvoorbeeld een dubbele portie kunt maken voor in de vriezer. Maar hoe pak je dat nou eens handig aan? Welk eten leent zich goed voor de vriezer En welke gerechten kun je…

Lees verder…

Waar let je op bij het samenstellen van een weekmenu?

In mijn vorige artikel over weekmenu’s maken, heb ik al veel geschreven over hoe je dat doet. Daarnaast zijn er echter nog meer zaken waarop het handig is om te letten bij het samenstellen van een weekmenu. Het samenstellen van je weekmenu Het allerbelangrijkste is wat mij betreft natuurlijk wat alle eters lekker vinden. Je…

Lees verder…

Hoe maak je een weekmenu?

Met ruim 6,5 jaar een blog met snelle recepten, een man, een baan én een kind, krijg ik regelmatig de bovenstaande vraag. Al dan niet verwoord als : “Ja maar hoe maak ik in hemelsnaam een weekmenu dat werkt??” Mocht je niet met die vraag zitten, omdat je liever elke dag of om de paar…

Lees verder…

Gepubliceerd op 16 april 2020

Over Em's Real Food

Ik kom vaak laat thuis, maar dat betekent niet dat mijn eten kant-en-klaar is. Ik kook graag, vaak en veel. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Leave A Reply