Lente betekent voor mij: licht, fris, groen! In ieder geval in mijn weekmenu. Zoals ik eerder al schreef, begint het voorjaar op mijn bord doorgaans met Pasen.
Winterkost afsluiten doe ik wat eerder: op 22 maart ben ik jarig, en dat vier ik altijd met een uitgebreide maaltijd voor een groep vrienden. Daar zou ik natuurlijk gráág lichte voorjaarsgerechten serveren, maar de ervaring leert dat het daar dan nog net te vroeg voor is. Op die grens van winter en voorjaar kun je natuurlijk ook heerlijke gerechten maken, bijvoorbeeld met bloedsinaasappel.
Een weekmenu voor de lente
Maar hoe maak je van al die frisse groenten nou een leuk en lekker weekmenu voor de lente?
Om met mijn favorieten voor het weekend te beginnen: asperges en rabarber. Als het eenmaal volop voorjaar is, gaat er bijna geen weekend voorbij dat ik niet minstens één van deze twee op tafel zet. Of het nu één van mijn vele aspergegerechten is, mijn favoriete rabarbertaart of rabarber-kruimelcake: het liefst zet ik mijn tafel hier ieder weekend mee vol.
Voor doordeweeks zijn deze twee voorjaarstoppers echter niet zo handig, omdat ze allebei best een flinke bereidingstijd hebben.
Doordeweeks in de lente
Gelukkig is er voor de rest van de week genoeg lekkers over! De eerste groente die zich aandient zijn de raapsteeltjes. Voor mij een teken dat de lente echt begonnen is. Raapsteeltjes kun je heerlijk door gekookte aardappels stampen voor een lentestamppot, maar het allerlekkerst vind ik ze in risotto en pasta. Met behulp van een (staaf)mixer kun je van raapsteeltjes bovendien heerlijke sauzen en pesto’s maken.
Ook venkel is bij ons thuis een stevige favoriet in het voorjaar. Als boterzacht bijgerecht, maar ook als fantastische crumble met tomaat. Allebei heerlijk voor doordeweeks! Wil je het écht snel? Maak dan deze plaattaart met prei en venkel, want de oven doet het werk!
Bonen en erwtjes in je weekmenu
Als de zomer dan eenmaal begint te naderen, komen de doperwtjes en tuinbonen eraan, en dan ben ik al helemaal dolgelukkig. Tuinbonen met raapsteeltjes, lenterisotto met vis, het kan me allemaal niet licht, fris en groen genoeg!
Allemaal snel genoeg voor doordeweeks, en lekker genoeg voor het weekend. Net als de klassieker uit mijn jeugd: tuinbonen met room. Ook altijd goed: quiche met doperwtjes en geitenkaas.
Hopelijk heb ik je hiermee kunnen inspireren voor weekmenu’s in de lente! Voor het maken van je weekmenu vind je hier mijn handige weekmenuplanner.
Hoe maak je een smakelijk weekmenu in de herfst?
De herfst is volle bak begonnen, dus de herfstgroenten vliegen ons om de oren. Tenminste,…
Mijn favorieten voor een weekmenu in de zomer
Met zomerse groenten vind ik het altijd ontzettend makkelijk koken. Goed rijpe tomaten hebben bijna…
Mealpreppen en dubbele porties in je weekmenu
Wanneer je een weekmenu maakt, is het verstandig om ook te kijken of je moet…
Waar let je op bij het samenstellen van een weekmenu?
In mijn vorige artikel over weekmenu’s maken, heb ik al veel geschreven over hoe je…
Hoe maak je een weekmenu?
Met ruim 6,5 jaar een blog met snelle recepten, een man, een baan én een…
Laat hier weten wat je er van vindt