Mijn favorieten voor een weekmenu in de lente

Lente betekent voor mij: licht, fris, groen! In ieder geval in mijn weekmenu. Zoals ik eerder al schreef, begint het voorjaar op mijn bord doorgaans met Pasen.

Weekmenu lente

Winterkost afsluiten doe ik wat eerder: op 22 maart ben ik jarig, en dat vier ik altijd met een uitgebreide maaltijd voor een groep vrienden. Daar zou ik natuurlijk gráág lichte voorjaarsgerechten serveren, maar de ervaring leert dat het daar dan nog net te vroeg voor is. Op die grens van winter en voorjaar kun je natuurlijk ook heerlijke gerechten maken, bijvoorbeeld met bloedsinaasappel.

Weekmenu lente

Een weekmenu voor de lente

Maar hoe maak je van al die frisse groenten nou een leuk en lekker weekmenu voor de lente?

Om met mijn favorieten voor het weekend te beginnen: asperges en rabarber. Als het eenmaal volop voorjaar is, gaat er bijna geen weekend voorbij dat ik niet minstens één van deze twee op tafel zet. Of het nu één van mijn vele aspergegerechten is, mijn favoriete rabarbertaart of rabarber-kruimelcake: het liefst zet ik mijn tafel hier ieder weekend mee vol.

Mijn favorieten voor een weekmenu in de lente

Voor doordeweeks zijn deze twee voorjaarstoppers echter niet zo handig, omdat ze allebei best een flinke bereidingstijd hebben.

Doordeweeks in de lente

Gelukkig is er voor de rest van de week genoeg lekkers over! De eerste groente die zich aandient zijn de raapsteeltjes. Voor mij een teken dat de lente echt begonnen is. Raapsteeltjes kun je heerlijk door gekookte aardappels stampen voor een lentestamppot, maar het allerlekkerst vind ik ze in risotto en pasta. Met behulp van een (staaf)mixer kun je van raapsteeltjes bovendien heerlijke sauzen en pesto’s maken.

Mijn favorieten voor een weekmenu in de lente

Ook venkel is bij ons thuis een stevige favoriet in het voorjaar. Als boterzacht bijgerecht, maar ook als fantastische crumble met tomaat. Allebei heerlijk voor doordeweeks! Wil je het écht snel? Maak dan deze plaattaart met prei en venkel, want de oven doet het werk!

Weekmenu lente

Bonen en erwtjes in je weekmenu

Als de zomer dan eenmaal begint te naderen, komen de doperwtjes en tuinbonen eraan, en dan ben ik al helemaal dolgelukkig. Tuinbonen met raapsteeltjes, lenterisotto met vis, het kan me allemaal niet licht, fris en groen genoeg!

Tuinbonen met raapsteeltjes

Allemaal snel genoeg voor doordeweeks, en lekker genoeg voor het weekend. Net als de klassieker uit mijn jeugd: tuinbonen met room. Ook altijd goed: quiche met doperwtjes en geitenkaas.

Hopelijk heb ik je hiermee kunnen inspireren voor weekmenu’s in de lente! Voor het maken van je weekmenu vind je hier mijn handige weekmenuplanner.

Hoe maak je een weekmenu

Meer artikelen in deze serie

Emma’s weekmenu – week 34

Emma’s weekmenu voor week 34 alweer. De zomer vliegt voorbij, maar gelukkig zijn er nog genoeg zomerse ingrediënten om mee te koken. Deze week komt er weer een groentetas, dus het weekmenu maken is weer een stukje makkelijker. Emma’s weekmenu 34 Maandag: shakshuka! Dat zit nog als kraamkost in de vriezer, en vandaag zijn we…

Lees verder…

Emma’s weekmenu – week 33

Pffffffff. Ik houd écht van warmte. Echt heel veel. Maar zelfs ik vind dit een beetje te veel van het goeie. Ik zit dit te tikken op een poefje in de gang, met mijn voeten op de onderste traptrede, omdat de gang momenteel met 26 graden de koelste plek in huis is…. Emma’s weekmenu 33…

Lees verder…

Emma’s weekmenu – week 32

Een nieuwe week, en dus tijd voor een nieuwe editie van Emma’s weekmenu, voor week 32! Iets later dan ik gepland had, want het kostte me behoorlijk wat moeite om te bedenken deze week. Ik mis écht het houvast van mijn groentetas! Emma’s weekmenu 32 Maandag: viscurry met spinazie. Een variant op dit recept, maar…

Lees verder…

Emma’s weekmenu – week 31

Sinds we een abonnement op de groentetas van Kievit hebben, zie ik altijd een beetje op tegen hartje zomer. Niet omdat ik niet van zomer houd, juist wel, maar omdat Kievit in de zomer 3 weken met reces gaat. En dat betekent dat ik ons weekmenu ineens helemaal zelf moet bedenken, in plaats van met…

Lees verder…

Emma’s weekmenu – week 30

Ter inspiratie voor iedereen die inspiratie zoekt, en natuurlijk gewoon voor iedereen die nieuwsgierig is wat een foodblogger nou zoal eet: Emma’s weekmenu van week 30. Emma’s weekmenu 30 Maandag: Als lunch deze tuinbonen met kiwi. Superfris, waanzinnig lekker en ook nog eens een plaatje om te zien. ’s Avonds vegan biryani met spitskool en…

Lees verder…

Emma’s weekmenu – week 29

Over tot Emma’s weekmenu, na een fantastische verlate verjaardagslunch met salmorejo als amuse, daarna brood met feta brûlée uit TLV, hummus en baba ganoush van mijn favoriete kraam op de markt en tapenade met munt, vervolgens caponata met mul, tomatensalade en pasta pesto en ten slotte kleine taartjes met pistachecrème en frambozen, plus chocoladesorbet met…

Lees verder…

Gepubliceerd op 16 april 2020

Over Emma van der Deijl

Ik maak gerechten voor echte mensen met echte levens. Simpel, snel en smakelijk.
Ik kook graag, vaak en veel. Ook op dagen met weinig tijd. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Leave A Reply