Deze gevulde tomaten zijn een typisch Em’s Real Food gerecht: veel te veel enorme tomaten in de groentetas. Om een eindeloze reeks tomatensalades te voorkomen, vulde ik ze met een pittig rijstmengsel. Het geheel gaat vervolgens de oven in. Heerlijk met een stukje vlees en/of een groene salade!
Zo maak je gevulde tomaten voor 2 personen:
- Kooktijd: 45 minuten
- 4 grote of 6 gewone tomaten (ik had vleestomaten en gewone tomaten door elkaar)
- 150 gr witte of zilvervliesrijst
- 1/2 l groentebouillon
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- Italiaanse of Provençaalse kruiden
- evt. 1/2 rode peper of chilivlokken
Zo maak je het
Tomaten vullen
Snijd van de tomaten het kapje met de steelaanhechting af. Deze plakjes (min het groene stukje natuurlijk) doe je in een kom. Hol vervolgens met behulp van een klein lepeltje en een scherp mesje de tomaten uit. Dit is even een klusje, maar je zult merken dat je er steeds handiger in wordt.
Doe de pulp en de zaadjes bij de kapjes in de kom. Als je chilipeper wilt gebruiken, kun je die nu toevoegen. Hak vervolgens het geheel fijn. Dit gaat het handigst in de keukenmachine of blender, maar met een staafmixer gaat het ook prima. Voeg wat zout aan het mengsel toe. Als je geen chilipeper gebruikt, voeg dan ook wat versgemalen peper toe. Eventueel kun je hier ook wat pimentón toevoegen, voor een wat diepere smaak.
Gevulde tomaten maken
Verwarm de oven voor op 200 graden (niet hete lucht!). Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Fruit in een hapjespan of wok de ui in een scheut olie. Als de ui glazig is, voeg je de knoflook toe. Laat een minuut meebakken en voeg dan de rijst toe. Schep de rijst goed om in de pan. Als alle korrels glazig zien, voeg je het tomaatmengsel toe. Laat vervolgens rustig een beetje inkoken. Als het meeste vocht verdampt is, voeg je, net als bij risotto een scheut bouillon toe. Herhaal dit gedurende een kwartier, tot je bouillon bijna op is en de rijst bijna gaar is.
Tomaten vullen met rijst
Zet de uitgeholde tomaten in een ovenschaal. Schep ze vol met rijstmengsel. De rijst die je over hebt, schep je om de tomaten om ze te stabiliseren. Sprenkel nog wat olijfolie over de rijst en zet de ovenschaal in de oven. Na een kwartier giet je de rest van de bouillon uit over de schaal. Na nog eens 10-15 minuten zijn de tomaten klaar. Ik at ze met een ouderwetse gehaktbal en sla!
Connie zegt
Dit klinkt heerlijk!
Wel een vraag, waarom niet in de hete lucht oven?
Ik heb alleen een hetelucht oven namelijk.