Spaanse gazpacho
Zo. Ik zit in Spanje, maar ik laat jullie natuurlijk niet zomaar achter. Spaanser dan gazpacho kon ik het niet bedenken! Dit recept voor gazpacho kreeg ik jaren geleden van mijn vriendin I, die het weer had gekregen van haar Spaanse tante. Ik ben dol op familierecepten en op gazpacho, en ik deel dit heerlijke recept graag met jullie.

De paprika, en als je wilt ook de tomaten, schil je in dit recept met een dunschilller. Zo blijven de groenten echt rauw. Dit zorgt er bovendien voor dat je de soep niet door een zeef hoeft te werken. Het is even een klusje om de groenten te dunschillen, maar het is zeker de moeite waard.

Zo maak je gazpacho voor 2 personen:
- Kooktijd: 35 minuten
- 4 tomaten
- 1 groene paprika (een andere kleur mag ook, maar ik gebruik altijd een groene)
- 1/3-1/2 komkommer (hoe groter de komkommer, hoe kleiner het deel mag zijn)
- 1 à 2 tenen knoflook (hangt af van hoeveel zin in rauwe knoflook je hebt)
- 2 takjes rozemarijn, alleen de naaldjes (of 1 tl gedroogde rozemarijn)
- 1/2 witte boterham zonder korstjes, of 1 watercracker
- 1 el rodewijnazijn
- 4 el extra vierge olijfolie
- evt. 1/4 tl pimentón
Zo maak je het
Zelf gazpacho maken
Ontvel de tomaten, met een dunschiller of, als je haast hebt, door ze in te kruisen en ze onder kokend water te zetten. Snijd de tomaten in stukken en verwijder de groene aanhechtingen.
Koude soep
Schil de paprika, verwijder de steel en de zaadlijsten en snijd in stukken. Pel en plet de knoflook. Schil de komkommer en snijd in grove stukken.
Doe de groenten met de knoflook, de rozemarijn, de azijn, de olie, het brood of de cracker en eventueel de pimentón in een pan of maatbeker en pureer tot een gladde soep. Laat de soep gedurende minimaal een uur afkoelen in de koelkast.
Serveer ijskoud, gegarneerd met bijvoorbeeld tomaat, rozemarijn ijsklontjes en/of croutons.
Laat hier weten wat je er van vindt