Gazpacho

Gazpacho

Gazpacho: de klassieke Spaanse koude soep, gemaakt volgens een familierecept dat al generaties meegaat. Deze gazpacho eenvoudig en snel te maken.

Frisse gazpacho volgens echt Spaans familierecept. Perfect voor warme zomerdagen. Ik maak deze heerlijke koude soep elke zomer heel vaak, en hij verveelt nooit!

Wil je liever een romiger koude soep? Dan is salmorejo, het rijkgevulde Andalusische zusje van gazpacho een aanrader! Liever geen tomaat? Dan is een koude komkommersoep, met of zonder meloen een aanrader, net als avocadosoep!

Gazpacho

Echte Spaanse gazpacho

Dit recept voor gazpacho kreeg ik jaren geleden van mijn vriendin I, die het weer had gekregen van haar Spaanse tante. Ik ben dol op familierecepten en op gazpacho, en ik deel dit heerlijke recept graag met jullie.

De paprika, en als je wilt ook de tomaten, schil je in dit recept met een dunschilller. Zo blijven de groenten echt rauw. Dit zorgt er bovendien voor dat je de soep niet door een zeef hoeft te werken. Het is even een klusje om de groenten te dunschillen, maar het is zeker de moeite waard.

Gazpacho

Natuurlijk kun je met dit recept naar hartenlust variëren. Zo is gazpacho met meloen ook verrukkelijk, en kun je van gazpacho ook ijsjes maken!

Zo maak je gazpacho voor 2 personen:

  • Kooktijd: 35 minuten
  • 4 tomaten
  • 1 groene paprika (een andere kleur mag ook, maar ik gebruik altijd een groene)
  • 1/3-1/2 komkommer (hoe groter de komkommer, hoe kleiner het deel mag zijn)
  • 1 à 2 tenen knoflook (hangt af van hoeveel zin in rauwe knoflook je hebt)
  • 2 takjes rozemarijn, alleen de naaldjes (of 1 tl gedroogde rozemarijn)
  • 1/2 witte boterham zonder korstjes, of 1 watercracker
  • 1 el rodewijnazijn
  • 4 el extra vierge olijfolie
  • evt. 1/4 tl pimentón

Zo maak je het

Zelf gazpacho maken

Ontvel de tomaten, met een dunschiller of, als je haast hebt, door ze in te kruisen en ze onder kokend water te zetten. Snijd de tomaten in stukken en verwijder de groene aanhechtingen.

Koude soep

Schil de paprika, verwijder de steel en de zaadlijsten en snijd in stukken. Pel en plet de knoflook. Schil de komkommer en snijd in grove stukken.

Doe de groenten met de knoflook, de rozemarijn, de azijn, de olie, het brood of de cracker en eventueel de pimentón in een pan of maatbeker en pureer tot een gladde soep. Laat de soep gedurende minimaal een uur afkoelen in de koelkast.

Serveer ijskoud, gegarneerd met bijvoorbeeld tomaat, rozemarijn ijsklontjes en/of croutons.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt