Frisse gazpacho volgens echt Spaans familierecept. Perfect voor warme zomerdagen. Ik maak deze heerlijke koude soep elke zomer heel vaak, en hij verveelt nooit!
Wil je liever een romiger koude soep? Dan is salmorejo, het rijkgevulde Andalusische zusje van gazpacho een aanrader! Liever geen tomaat? Dan is een koude komkommersoep, met of zonder meloen een aanrader, net als avocadosoep!
Echte Spaanse gazpacho
Dit recept voor gazpacho kreeg ik jaren geleden van mijn vriendin I, die het weer had gekregen van haar Spaanse tante. Ik ben dol op familierecepten en op gazpacho, en ik deel dit heerlijke recept graag met jullie.
De paprika, en als je wilt ook de tomaten, schil je in dit recept met een dunschilller. Zo blijven de groenten echt rauw. Dit zorgt er bovendien voor dat je de soep niet door een zeef hoeft te werken. Het is even een klusje om de groenten te dunschillen, maar het is zeker de moeite waard.
Natuurlijk kun je met dit recept naar hartenlust variëren. Zo is gazpacho met meloen ook verrukkelijk, en kun je van gazpacho ook ijsjes maken!
Zo maak je gazpacho voor 2 personen:
- Kooktijd: 35 minuten
- 4 tomaten
- 1 groene paprika (een andere kleur mag ook, maar ik gebruik altijd een groene)
- 1/3-1/2 komkommer (hoe groter de komkommer, hoe kleiner het deel mag zijn)
- 1 à 2 tenen knoflook (hangt af van hoeveel zin in rauwe knoflook je hebt)
- 2 takjes rozemarijn, alleen de naaldjes (of 1 tl gedroogde rozemarijn)
- 1/2 witte boterham zonder korstjes, of 1 watercracker
- 1 el rodewijnazijn
- 4 el extra vierge olijfolie
- evt. 1/4 tl pimentón
Zo maak je het
Zelf gazpacho maken
Ontvel de tomaten, met een dunschiller of, als je haast hebt, door ze in te kruisen en ze onder kokend water te zetten. Snijd de tomaten in stukken en verwijder de groene aanhechtingen.
Koude soep
Schil de paprika, verwijder de steel en de zaadlijsten en snijd in stukken. Pel en plet de knoflook. Schil de komkommer en snijd in grove stukken.
Doe de groenten met de knoflook, de rozemarijn, de azijn, de olie, het brood of de cracker en eventueel de pimentón in een pan of maatbeker en pureer tot een gladde soep. Laat de soep gedurende minimaal een uur afkoelen in de koelkast.
Serveer ijskoud, gegarneerd met bijvoorbeeld tomaat, rozemarijn ijsklontjes en/of croutons.
Laat hier weten wat je er van vindt