Vegetarische barbecue

Spiesjes met halloumi en watermeloen

Deze spiesjes met halloumi en watermeloen zijn favoriet voor de (vegetarische) barbecue: zoet, hartig en pittig tegelijk, en dat allemaal op een stokje.
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Hoera, het is zomer! De zomer is verreweg mijn favoriete seizoen. Ik ben niet gemaakt voor temperaturen onder de 20 graden, en eigenlijk leef ik pas echt op als het elke dag minimaal 25 graden is. Wat mij betreft kan de zomer dan ook niet lang genoeg duren en niet heet genoeg zijn!

En als het dan zulk lekker weer is, vind ik het heerlijk om de barbecue aan te doen, want binnen zijn en in een oververhitte keuken staan, daar ben ik dan weer niet zo dol op. Vlees van de barbecue kan natuurlijk heel lekker zijn, maar mij doe je meer plezier met een vegetarische barbecue, of met vis. Deze spiesjes met halloumi en watermeloen zijn mijn nieuwe favoriet voor de zomer: fris, zoet, hartig en pittig tegelijk, en dat allemaal op een stokje.

Spiesjes met halloumi en watermeloen

Vegetarische barbecue

Wil je een complete vegetarische barbecue? Serveer deze spiesjes bijvoorbeeld met Libanees flatbread uit de winkel met olijfolie en pistachedukkah, courgette met romesco en een frissen (tomaten)salade. Een salade met gegrilde groenten of bietencarpaccio uit TLV is hier ook heerlijk bij, net als – mocht je nog rabarber in de tuin hebben staan – bruschette met rabarber.  

Watermeloen van de barbecue

Watermeloen grillen doe ik wel vaker, daar wordt watermeloen eigenlijk altijd lekkerder van, omdat de suikers in het fruit gaan karamelliseren. Ik eet mijn watermeloen zelfs bij het ontbijt het liefst gegrild, haha. Halloumi wint de laatste tijd flink aan populariteit. Het is een kaasje uit het oostelijke Middellandse zeegebied, dat stevig blijft als je het verhit. Het krijgt van flinke verhitting een lekker knapperig korstje, maar smelten doet het niet. Het wordt eerder lekker stevig.

Spiesjes met halloumi en watermeloen

Halloumi van de barbecue

Nadat ik uit het kookboek Bazaar halloumi met harissa en honing had gemaakt, wilde ik meer doen met de combinatie van halloumi en zoet. Zo heb ik deze spiesjes bedacht! Het voorbereiden is weinig werk, het grillen is eenvoudig en het resultaat is waanzinnig lekker.

Halloumi en watermeloen grillen

Je kunt de spiesjes prima voorbereiden en in een afgesloten bak in de koelkast bewaren. De marinade trekt gek genoeg niet enorm in de kaas en de watermeloen, dus wachten is niet nodig, maar het kan wel. Zorg er hoe dan ook voor dat je de spiesjes grillt boven lichtgrijze kooltjes. Dat mag best heet zijn, daar kunnen zowel de watermeloen als de halloumi prima tegen! In de grillpan bakken kan natuurlijk ook.

Zo maak je spiesjes met halloumi en watermeloen voor 2 personen:

  • Kooktijd: 25 minuten
  • 1 blok halloumi (225 gr)
  • ½ baby watermeloen (zo eentje van 1-1,5 kilo) of een part watermeloen van 400 gr
  • satéprikkers
  • 1 el harissa
  • 1 tl honing
  • 2 tl extra vierge olijfolie
  • 1 tl citroensap
  • 1/8 tl kardemom
  • enkele blaadjes munt

Zo maak je het

Gegrilde halloumi

Snijd de halloumi in blokjes van ca. 2×2 cm. Ik had 21 blokjes, maar het luistert niet zo nauw. Leg de watermeloen met het snijvlak op een snijplank en snijd er plakken van ca. 2 cm dik van. Snijd daarna de schil van de plakken los en snijd de plakken in blokjes van ca. 2×3 cm.

Watermeloen grillen

Rijg de blokjes watermeloen en halloumi om en om aan de satéprikkers. Meng dan de harissa, honing, olijfolie, citroensap en kardemom. Kwast de spiesjes met dit mengsel in. Je kunt de spiesjes nu direct grillen, of ze tot gebruik in de koelkast bewaren.

Vegetarische spiesjes

Hak vlak voordat je de spiesjes gaat grillen de munt fijn. Rooster dan de spiesjes tot de meloen bruine plekjes vertoont en de halloumi op sommige plekken donkerbruine korstjes heeft. Dit duurde bij mij ongeveer een kwartier. Bestrooi voor het serveren met munt.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 2

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt