Plaattaart met geitenkaas en groene asperges

Deze plaattaart met geitenkaas en groene asperges begon als een experimentje. Bladerdeeg en geitenkaas waren in huis, maar ik zocht nog een groente om er een taart van te maken. Op de markt trof ik prachtige, hele dunne Hollandse groene asperges. Dat werd ‘m!

Plaattaart met asperges

De rinse geitenkaas en de groenig smakende asperges bleken een perfecte match, zeker met de kruidige smaak van de oregano en het krokante bladerdeeg. Nu de Hollandse groene asperges in het seizoen zijn, is dit hét moment om toe te slaan. De rest van het jaar komen ze meestal uit Kenia of Peru, en ik weiger groenten van zo ver weg te laten komen, al helemaal als ze hier ook groeien.

Wat at Em - eetdagboek 20

Plaattaart met geitenkaas

De 100 gram geitenkaas die ik in huis had, bleek net wat te weinig om de taart mee te bedekken. Ik voegde daarom wat ricotta toe. Met Griekse yoghurt werkt dit ook, of gebruik gewoon 125 gram geitenkaas. Geen verse oregano in huis? Met een eetlepel gedroogde blaadjes of een theelepel gemalen gedroogde blaadjes werkt het ook.

Zo maak je een plaattaart met geitenkaas en groene asperges voor 2 personen:

  • Kooktijd: 35 minuten
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 100 gr zachte verse geitenkaas (of 125 gr, zie boven)
  • 25 gr ricotta of Griekse yoghurt
  • 1 tl balsamicoazijn
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 2 takjes verse oregano
  • 250 gr groene asperges
  • 2 handjes amandelschaafsel
  • evt. parmezaanse kaas

Zo maak je het

Plaattaart met geitenkaas en asperges voorbereiden

Verwarm de oven voor op 200 graden en zorg dat er een bakplaat in de oven staat. Laat het bladerdeeg ontdooien en leg de plakjes licht overlappend op elkaar zodat ze een vierkant vormen.

Druk de naden aan. Ik rekte het deeg daarna rondom iets uit, maar dat is niet nodig. Snijd rondom een randje van ca. 1 cm breed half in het deeg (dit wordt je korst). Leg de bodem op een vel bakpapier.

Haal de blaadjes van de takjes oregano en snijd ze grof. Prak de geitenkaas met de ricotta of yoghurt, azijn, 1 el olijfolie, versgemalen zwarte peper naar smaak en de oregano door elkaar. Bestrijk de bladerdeegbodem tot aan de randjes met het geitenkaasmengsel.

Plaattaart met geitenkaas en groene asperges

Leg de asperges erop. Ik deed dit om en om met de kopjes de ene en de andere kant op. Dat staat gezellig, en zorgt er bovendien voor dat je te korte asperges makkelijk “compenseert”.

Je plaattaart opmaken

Bestrooi de plaattaart met het amandelschaafsel. Als je wilt, kun je er ook wat parmezaanse kaas boven schaven. Dat deden wij, en het was zeker lekker, maar het voegde niet écht iets toe. De keuze is dus aan jou. Besprenkel de taart met de laatste eetlepel olijfolie.

Schuif de plaattaart met bakpapier en al op de hete bakplaat. Bak je plaattaart in 20-25 minuten tot de korstjes en de amandelen goudbruin kleuren.

Plaattaart met geitenkaas en groene asperges

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 4 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Gepubliceerd op 31 mei 2016

Over Emma van der Deijl

Ik maak gerechten voor echte mensen met echte levens. Simpel, snel en smakelijk.
Ik kook graag, vaak en veel. Ook op dagen met weinig tijd. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Leave A Reply