Zo middenin het courgetteseizoen vond ik het hoog tijd voor een nieuw courgetterecept. Deze pizza met courgette staat de laatste jaren regelmatig op tafel. Net als mijn favoriete courgetterecept komt het oorspronkelijk van Smitten Kitchen, die het weer aanpaste van Jim Lahey (die van het no knead bread). Net als bij dat andere courgetterecept zorgt bij deze pizza een minimaal aantal ingrediënten voor maximale smaak. Ik heb uiteraard het één en ander getweakt om de pizza met courgette nóg lekkerder te maken.
Zelf pizza maken
Kan je niet wachten om deze pizza te maken? Kies dan in plaats van voor gewoon pizzadeeg voor mijn supersnelle pizzadeeg. Je zult wel even moeten wachten terwijl de courgette uitlekt. Dit duurt minimaal 20 minuten.
Zo maak je 1 grote pizza met courgette voor 2 personen:
- Voorbereidingstijd: 15 minuten
- Wachttijd: 1 uur
- Kooktijd: 25 minuten
- 250 gr bloem
- 3 gr instantgist
- 1/4 tl fijn zout
- 175 ml handwarm water
- 1 el extra vierge olijfolie
- 500 gr courgette (2 kleine of 1,5 grote courgette)
- 1/2 tl fijn zout
- 100 gr gruyère
- 2 el panko
Voor het pizzadeeg
Voor de courgettetopping
Zo maak je het
Pizzadeeg
Meng in een kom de bloem met de gist, het zout, het water en de olijfolie en kneed tot een mooi glad en soepel deeg. Dit kan zeker wel 10 minuten duren! Zet het deeg op een warme, tochtvrije plek en laat het minimaal een uur rijzen, tot het in omvang is verdubbeld.
Courgette op je pizza
Rasp de courgette grof. Dit gaat het makkelijkst met een keukenmachine, maar met de hand lukt het natuurlijk ook. Doe de courgette in een grote kom en schep om met het zout. Laat minimaal 20 minuten staan. Verwarm de oven zo heet mogelijk voor, liefst met een pizzasteen onderin. De oven moet minimaal 230 graden worden.
Rasp de gruyère. Stort na het wachten alle courgette uit de schaal op een schone theedoek en wring met behulp van de theedoek zo veel mogelijk vocht uit courgette. Veeg eventueel achtergebleven vocht uit de schaal en doe de courgette erin terug. Meng de gruyère zorgvuldig door de courgettesliertjes. Proef, en maak op smaak met versgemalen peper.
Pizza met courgette maken
Rol het deeg vervolgens uit tot het juiste formaat voor je bakplaat. Leg het deeg erop en verdeel de courgette erover. Bestrooi met de panko. Bak de pizza tot de randen en het broodkruim mooi goudbruin zijn, ongeveer 20 minuten.
Laat hier weten wat je er van vindt