De eerste keer dat ik een taart als deze at, was bij vrienden in Frankrijk (hoi A!). In de jaren erna heb ik nog heel wat aan het recept gerommeld, maar de essentie is nooit veranderd: zoete tomaten, frisse mosterd en rinse geitenkaas. Na al die jaren pielen nu dan (eindelijk) het recept online en geloof me, deze taart ga je nog véél vaker maken als je hem eenmaal geproefd hebt!
Tomaat met geitenkaas
Deze tomatentaart met geitenkaas is heerlijk als hoofdgerecht voor 2 personen, al dan niet met een salade ernaast, of als voorgerecht voor 4 personen. Als borrelhapje doet deze taart het ook altijd goed. Zorg dan wel dat je de taart iets laat afkoelen voor je hem serveert, want plakken gloeiende hete tomaat in een borrelhap zijn niet zo handig.
Quiche met tomaat
Het lijkt misschien veel werk om de tomaat vooraf te drogen, maar dat valt ontzettend mee. Je kunt het overigens ook achterwege laten, maar dan wordt bij mij de bodem van de taart altijd zompig en zacht, en dat vind ik zonde. Heb je echter geen zin of tijd om de tomaten te laten drogen, laat het dan gerust achterwege, zeker in geval van een etentje voor jezelf.
Het is het lekkerst om het deeg voor de taart zelf te maken. Mijn favoriete recept voor korstdeeg vind je hier.
Zo maak je een tomatentaart met geitenkaas van 24 cm doorsnede:
- Wachttijd: 40 minuten
- Kooktijd: 40 minuten
- 1 portie dat heeft gerust
- 4 tomaten
- 1 rolletje geitenkaas (bûche), met zo’n harde buitenkant en een zachte binnenkant
- 3 el grove mosterd
- verse kruiden naar smaak, bijvoorbeeld tijm, oregano en basilicum. Geen verse kruiden bij de hand? Dit is ook lekker met gedroogde Provençaalse kruiden.
Zo maak je het
Tomaten drogen
Verwarm de oven voor op 120 graden, liefst hete lucht. Snijd de tomaten in dunne plakjes en leg ze op een oven- of afkoelrooster. Dit kun je vervolgens het handigste boven een (al dan niet met folie beklede) bakplaat hangen, zodat je oven niet vies wordt. Laat de tomaten gedurende 20-25 minuten iets indrogen.
Korstdeeg blind bakken
Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het korstdeeg uit tot het groot genoeg is voor je vorm. Ik gebruik hier altijd een metalen vorm met schulpranden en een losse bodem voor, maar in een porseleinen vorm gaat het net zo goed, en zelfs met een springvorm moet dit wel lukken. Prik gaatjes in de bodem met een vork. Zoals op de foto te zien is, wordt het ook bij mij wel eens een zooitje. Wanhoop niet, maar plak de boel gewoon met deeg aan elkaar, dan komt het vanzelf goed. Doe bakpapier en blindbakvulling in de vorm en bak gedurende 15 minuten.
De taart vullen
Bestrijk de taartbodem daarna met de mosterd. Verdeel de plakjes tomaat erover, met de meest gedroogde kant onder. Snijd de geitenkaas in plakjes en verdeel die over de taart. Bestrooi met de kruiden en maal er wat zwarte peper overheen. Als je wilt, kun je nu ook wat honing over de taart sprenkelen. Ik vind zonder honing lekkerder.
Tomatentaart bakken
Bak de taart gedurende 20-25 minuten, tot de geitenkaas mooi bruin begint te kleuren en de randen van de taart goudbruin zijn.
Laat hier weten wat je er van vindt