De witte asperges zijn nog niet weg, maar ook de groene zijn er nu! Die blijven gelukkig wat langer dan de witte. Ik ben dol op beide soorten, maar omdat groene asperges sneller en eenvoudiger te bereiden zijn dan witte, hebben de groene mijn voorkeur. Deze gegrilde groene asperges met polenta en tuinbonen staan in een half uurtje op tafel.
Groene asperges uit de oven
De groene asperges gaan onder de ovengrill. Daardoor zijn ze in een kwartiertje klaar, terwijl jij ondertussen andere dingen kunt doen. Pas wel op: dat kwartier is een gemiddelde. Elke ovengrill is anders, dus houd ze in de gaten! Na de groene asperges gaat ook de polenta nog onder de grill, daarvoor geldt uiteraard hetzelfde.
Groene asperges met tuinbonen
De tuinbonen vind ik een fijne, zomerse toevoeging aan dit gerecht. Ik gebruik hier vaak diepvriestuinbonen voor. Verse zijn heerlijk, maar doppen voor 200 gram vind ik net iets te veel werk doordeweeks met 2 jonge kindjes.
Tuinbonen dubbel doppen vind ik erg leuk staan, maar nodig is het niet. Kijk dus zelf wat je voorkeur heeft.
Zo maak je gegrilde groene asperges met citroenpolenta voor 2 personen:
- Kooktijd: 30 minuten
- 500 gr groene asperges
- 1 biologische citroen
- 200 gr tuinbonen (gedopt gewicht)
- 2 el extra vierge olijfolie
- 200 ml melk
- 100 gr snelkookpolenta
Zo maak je het
Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand. Was de asperges en breek ca. 3 cm van de onderkanten af. Leg de asperges op een met bakpapier of bakfolie beklede bakplaat.
Rasp de schil van de citroen en snijd de citroen doormidden. Besprenkel de asperges met 1 el extra vierge olijfolie en een flinke kneep citroensap en strooi er 1 tl grof zeezout plus zwarte peper naar smaak over.
Doe de tuinbonen in een hittebestendige kom en overgiet ze met kokend water. Laat ze zo minimaal 10 minuten staan.
Zet daarna de bakplaat met de groene asperges in de oven en rooster de asperges in ca. 15 minuten, tot ze mooi gebruind zijn. Schud de bakplaat halverwege even om.
Citroenpolenta maken
Verwarm in een steelpan de melk met 1/4 tl fijn zeezout, zwarte peper naar smaak, de geraspte citroenschil en 200 ml water. Voeg wanneer het mengsel kookt 1 el citroensap en de polenta toe. Roer de polenta rustig tot het een heel dik en stevig mengsel is, 3-5 minuten.
Vet een ovenschaal in en stort de polenta hierin. Strijk de bovenkant glad. Besprenkel met 1/2 el olijfolie.
Gegrilde groene asperges
Haal de asperges uit de oven en zet de polenta onder de grill. Als je de tuinbonen dubbel wilt doppen, is dit daar een handig moment voor. Meng de (dubbelgedopte) tuinbonen met de laatste halve eetlepel olijfolie, plus 1 tl vers citroensap en zout en peper.
Wanneer de polenta licht begint te kleuren, is hij klaar. Serveer met de asperges en tuinbonen erop.
Laat hier weten wat je er van vindt