Dit is misschien wel de meest zomerse soep die ik ooit heb gemaakt, laat staan gegeten. Ik had al vaker recepten voor gazpacho met watermeloen gezien, maar nadat ik ook een recept voor gazpacho met nectarine tegenkwam, gingen de radertjes in mijn hoofd draaien. Watermeloen heeft een veel minder intense smaak dan canteloup, dus waarom zou ik watermeloen gebruiken? Een snelle sessie met de staafmixer later, bleek dat ik gelijk had. De intense, zoete smaak van de oranje meloen past perfect bij de vaste smaakmakers van gazpacho!
Het resultaat is een lichtzoete, pittige soep met een prachtige kleur. Perfect als lunch of diner, maar ook als amuse of voorgerecht. En of hij lekker is? Nogal ja. Zo lekker dat Baby H, die volgens alle boekjes nog geen pittig eten lust en niet tegen ui en knoflook kan, keek ons de soep uit het bord. En verdomd: toen we hem voorzichtig lieten proeven, vond hij het heerlijk. Ik vermoed dat ik hem ook een flesje vol zou kunnen geven, maar dat doen we toch maar niet.
Zelf gazpacho maken
Sinds een tijdje is in Nederland ook gazpacho in pak te koop, van een fijn Spaans merk dat ik weer ken uit de Franse supermarkt. Maar waarom zou je – buiten kampeervakanties – in hemelsnaam iets dat zo makkelijk te maken is, kant en klaar kopen?
Meer dan een mes, een pan, een staafmixer en een kwartiertje tijd heb je niet nodig. Bovendien vind ik zelfgemaakte gazpacho oneindig veel lekkerder dan die uit een pak. Ook kun je de gazpacho aan je eigen smaak aanpassen. Dus heb je liever een klassieke variant dan gazpacho met meloen? Geen punt! Houd er wel rekening mee dat je gazpacho altijd minimaal een half uurtje moet rusten in de koelkast voor je hem kunt opeten.
Ingrediënten voor je gazpacho
Omdat deze soep zo simpel is, is het belangrijk om de beste ingrediënten te kiezen. Neem dus goed rijpe meloen (als het kontje naar meloen ruikt, is hij goed), de lekkerste tomaten die je kunt vinden, komkommer met smaak en de beste olijfolie die je je kunt veroorloven.
Zo maak je gazpacho met meloen voor 2 personen:
- Kooktijd: 15 minuten
- 1/2 goed rijpe oranje meloen
- 500 gr goed rijpe tomaten
- 1/4 komkommer
- 1 teen knoflook
- 1/2 tl zout
- 1 el tomatenpuree
- 1/8 tl piment d’Espelette of andere gemalen chilipeper
- 3/8 tl pimentón
- 1 el (sherry) azijn
- 1 el extra vierge oijfolie
Zo maak je het
Snijd de meloen los van de schil en in grove stukken. Doe ze in een kookpan. Was de tomaten, snijd ze in kwarten, verwijder zoveel mogelijk van de zaadjes en doe de kwarten in de pan. Schil de komkommer en snijd hem in een paar stukken. Pel de knoflookteen en doe die in de pan. Pureer het geheel met een staafmixer tot het een mooi glad geheel is. Voeg dan de tomatenpuree, het zout, de peper, de pimentón de azijn en de olijfolie toe. Pureer alles goed door de soep heen.
Proef en maak zonodig verder op smaak. Zet de gazpacho minimaal een half uur koud weg. Proef dan nogmaals en breng indien nodig verder op smaak. Serveer met wat extra olijfolie.
Laat hier weten wat je er van vindt