Sinds ik voor mijn verjaardag een prachtige knalrode tarte tatin ovenschaal heb gekregen, probeer ik zoveel mogelijk in die schaal te maken. Clafoutis van andijvie, frittata, tarte tatin van witlof en van wortel, het is allemaal even leuk!
Tomatentatin
Toen ik een recept voor de paasbrunch met mijn schoonfamilie zocht, viel mijn oog toevallig op een recept voor tarte tatin van tomaten. Na de nodige bewerkingen (voor mijn schoonzusje moet alles namelijk melkvrij zijn) rolde er dit recept voor tomatentatin uit.
Tomaten in april?
Aangezien de tomaten het hoofdingrediënt van deze tarte tatin zijn, is het belangrijk om écht goede tomaten te gebruiken. Natuurlijk zijn de tomaten hartje zomer het volst van smaak, maar met goedgerijpte kastomaten lukt het ook prima. Het is het mooiste om niet al te grote tomaten te gebruiken, dan krijg je een mooie schaal vol. Het schijnt ook met kerstomaatjes te lukken, maar dat heb ik nog niet geprobeerd. Natuurlijk kun je ook verschillende kleuren tomaten gebruiken, dat staat prachtig!
Voor een melkvrije taart gebruik je uiteraard melkvrij bladerdeeg. Dan is je taart zelfs vegan. Anders kun je gewoon roomboterbladerdeeg gebruiken, dat heeft een net iets vollere smaak.
Tarte tatin maken
Natuurlijk heeft niet iedereen een tartetatinvorm, maar met een gewone ovenschaal lukt het ook. Dan kun je de tomaten echter niet in de schaal laten caramelliseren, maar moet je ze even overhevelen. Het belangrijkste is om geen vorm met een losse bodem te gebruiken, want dat gaat lekken.
Nog een paar tips: los de taart als hij warm is, want anders is de caramel uitgehard en komt de taart niet meer los van de vorm. Zorg er bovendien voor dat je de taart pas omkeert als hij direct opgegeten wordt, anders wordt de knapperige bodem alsnog zacht.
Tarte tatin van tomaten voorbereiden
Je kunt de taart helemaal van tevoren bereiden. Als je hem op een later moment wilt serveren, kun je hem op 150 graden in de oven verwarmen, tot de caramel aan de randen er weer zacht uitziet.
Zo maak je een tomatentatin van ca. 25 cm doorsnede:
- Kooktijd: 1 uur
- 5 plakjes bladerdeeg
- 750 gr tomaten
- 1 el suiker
- 1 el balsamicoazijn
- 2 takjes tijm en/of 2 takjes oregano
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden. Ontdooi het bladerdeeg. Snijd de tomaten in de lengte doormidden en verwijder de groene aanhechtingen.
Verhit in een koekenpan of tartetatinvorm een eetlepel neutrale olijfolie. Strooi de suiker in de pan als de olie heet is. Laat de suiker op zacht vuur wat kleuren en leg dan de tomaten in de pan, met het snijvlak naar boven. Laat de tomaten zo zachtjes bakken, tot ze hun vocht wat verliezen. Je kunt dit proces versnellen door de eerste 5 minuten een deksel op de pan te leggen.
Al met al duurde het bij mij een minuut of 10 voor de tomaten ook aan de bovenkant vocht begonnen te verliezen. Doe dan de balsamicoazijn bij de tomaten, draai het vuur naar middelhoog en laat zo 2 minuten borrelen.
Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een plak die iets groter is dan je bakvorm.
Tomatentatin bakken
Vet als je geen tartetatinvorm gebruikt een ronde ovenschaal goed in. Schik de tomaten dan netjes in de schaal, met de snijkant naar boven. Hak de kruiden fijn en houd een beetje ervan achter ter garnering. Strooi de rest van de kruiden over de tomaten en bestrooi ook met zout en peper.
Leg dan de lap deeg op de tomaten, stop de randen in en snijd het overtollig deeg netjes weg. Prik met een vork of puntig mes wat gaatjes in het deeg, zodat de stoom kan ontsnappen. Bak de tomatentatin in 30 minuten tot de bodem mooi goudbruin is. Laat de taart afkoelen tot lauwwarm voordat je hem omkeert op een bord.
Laat hier weten wat je er van vindt