Leken de petits farcis van afgelopen weekend je wel lekker, maar veel te bewerkelijk? Geen nood! Deze tomatenrijst is net zo lekker, maar veel sneller en je hebt niet eens een oven nodig! Het is bovendien een vereenvoudigde versie van dit recept. Daarnaast is het ook nog eens vegan, en als ik H (nu 20 maanden) mag geloven is het ontzettend kindproof!
Snelle tomatenrijst
Dit gerecht heeft ook wel iets van risotto, door de manier van bereiden. Anders dan bij risotto hoef je echter niet constant te roeren, dus het is zelfs makkelijker dan dat. En om het allemaal nóg leuker te maken: met deze tomatenrijst zit je meteen aan 200 gram groente per persoon. Dat neemt niet weg dat een frisse groene salade hier heerlijk bij is. En mocht je er graag vis of vlees bij willen eten, dan kan ik deze vis of een simpel biefstukje of worstje aanraden!
Vegan tomatenrijst
Mocht je tomatenrijst overhouden, dan verander je die met een flink schep sambal en groenten naar keuze in een handomdraai in een heerlijke nasi goreng! Extra lekker met wat spicy tempeh erbij. Restjes tomatenrijst zijn trouwens ook een perfecte basis voor een sushibowl, buddhabowl of peutermaaltijd.
Zo maak je tomatenrijst voor 2 personen:
- Kooktijd: 40 minuten
- 400 gr goed rijpe tomaten (wel verse, niet uit blik)
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 tl gedroogde Provençaalse kruiden
- 1/2 groentebouillonblokje
- 150 gr zilvervliesrijst
Zo maak je het
Rijst met tomaten
Was de tomaten, snijd ze in kwarten en verwijder de groene kontjes. Pel de ui en snijd hem in kwarten. Pel de knoflooktenen. Doe alle groenten in de maatbeker van de staafmixer en pureer het geheel tot een gladde massa.
Verhit in een hapjespan of wok op middelhoog vuur een scheutje olijfolie. Doe de tomatenprut in de pan en doe de kruiden en het halve bouillonblokje erbij, samen met 100 ml water. Wacht tot het geheel begint te pruttelen. Voeg dan de rijst toe en draai het vuur laag. Laat de tomatenrijst zo koken tot al het vocht is opgenomen en de rijst zacht is, ongeveer 30 minuten. Check af en toe hoe het gaat: is het vocht al opgenomen, maar de rijst nog niet gaar, voeg dan water toe. Is de rijst gaar, maar nog erg vochtig, draai dan het vuur hoog en laat het vocht al roerend verdampen.
Laat hier weten wat je er van vindt