Tomatenrijst

Leken de petits farcis van afgelopen weekend je wel lekker, maar veel te bewerkelijk? Geen nood! Deze tomatenrijst is net zo lekker, maar veel sneller en je hebt niet eens een oven nodig! Het is bovendien een vereenvoudigde versie van dit recept. Daarnaast is het ook nog eens vegan, en als ik H (nu 20 maanden) mag geloven is het ontzettend kindproof!

Tomatenrijst

Snelle tomatenrijst

Dit gerecht heeft ook wel iets van risotto, door de manier van bereiden. Anders dan bij risotto hoef je echter niet constant te roeren, dus het is zelfs makkelijker dan dat. En om het allemaal nóg leuker te maken: met deze tomatenrijst zit je meteen aan 200 gram groente per persoon. Dat neemt niet weg dat een frisse groene salade hier heerlijk bij is. En mocht je er graag vis of vlees bij willen eten, dan kan ik deze vis of een simpel biefstukje of worstje aanraden!

Vegan tomatenrijst

Mocht je tomatenrijst overhouden, dan verander je die met een flink schep sambal en groenten naar keuze in een handomdraai in een heerlijke nasi goreng! Extra lekker met wat spicy tempeh erbij. Restjes tomatenrijst zijn trouwens ook een perfecte basis voor een sushibowl, buddhabowl of peutermaaltijd.

Zo maak je tomatenrijst voor 2 personen:

  • Kooktijd: 40 minuten
  • 400 gr goed rijpe tomaten (wel verse, niet uit blik)
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tl gedroogde Provençaalse kruiden
  • 1/2 groentebouillonblokje
  • 150 gr zilvervliesrijst

Zo maak je het

Rijst met tomaten

Was de tomaten, snijd ze in kwarten en verwijder de groene kontjes. Pel de ui en snijd hem in kwarten. Pel de knoflooktenen. Doe alle groenten in de maatbeker van de staafmixer en pureer het geheel tot een gladde massa.

Verhit in een hapjespan of wok op middelhoog vuur een scheutje olijfolie. Doe de tomatenprut in de pan en doe de kruiden en het halve bouillonblokje erbij, samen met 100 ml water. Wacht tot het geheel begint te pruttelen. Voeg dan de rijst toe en draai het vuur laag. Laat de tomatenrijst zo koken tot al het vocht is opgenomen en de rijst zacht is, ongeveer 30 minuten. Check af en toe hoe het gaat: is het vocht al opgenomen, maar de rijst nog niet gaar, voeg dan water toe. Is de rijst gaar, maar nog erg vochtig, draai dan het vuur hoog en laat het vocht al roerend verdampen.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering / 5. Aantal:

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Gepubliceerd op 29 augustus 2018

Over Emma van der Deijl

Ik maak gerechten voor echte mensen met echte levens. Simpel, snel en smakelijk.
Ik kook graag, vaak en veel. Ook op dagen met weinig tijd. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Leave A Reply