In mijn vorige artikel over weekmenu’s maken, heb ik al veel geschreven over hoe je dat doet. Daarnaast zijn er echter nog meer zaken waarop het handig is om te letten bij het samenstellen van een weekmenu.
Het samenstellen van je weekmenu
Het allerbelangrijkste is wat mij betreft natuurlijk wat alle eters lekker vinden. Je kunt wel een doortimmerd weekmenu hebben, maar als niet iedereen het in ieder geval een beetje lekker vind, hou je toch gedoe.
Wil ik daarmee zeggen dat je bijvoorbeeld alleen maar eten moet maken dat je kind lust? Absoluut niet, want mijn ervaring is dat als je kinderen eten maar vaak genoeg voorzet, er vanzelf een dag komt dat ze het gaan proeven en uiteindelijk waarderen. Maar als ze het niet krijgen, komt dat moment nooit.
Daarentegen, als ik zin heb ik een serieus pittig gerecht (zoals deze spruitjes met pepersaus), dan verwacht ik uiteraard niet dat onze peuter dat ook eet. Op die momenten vis ik doorgaans iets voor hem uit de vriezer. Als we een kleine portie overhebben van iets dat H graag eet, vries ik die namelijk voor hem in. Daarnaast vind ik het belangrijk dat hij elke avond in ieder geval groente eet, dus stel, we eten soep (hij vind de textuur maar niets) met tosti’s, dan zorg ik dat er voor hem voldoende snackgroente is om naast zijn tosti te eten.
Afwisseling in je weekmenu
Naast lekker vind ik afwisseling in het weekmenu ook heel belangrijk. Misschien eet jij graag drie per week pasta, maar ik niet. Daar let ik dus op bij het samenstellen van een weekmenu.
Daarnaast vind ik afwisseling tussen vega, vlees en vis belangrijk. We eten voornamelijk vegetarisch, en ik probeer te zorgen dat de dagen met en zonder vlees elkaar een beetje afwisselen.
Ook op het gebied van gezond en ongezond wissel ik graag af. Je kunt wel het weekend vullen met pizza, pannenkoeken en friet, maar daar ga ik me in elk geval niet beter van voelen. Dus het ene weekend friet, het volgende weekend pancakes als ontbijt en het weekend erop friet vind ik een stuk fijner!
Makkelijke maaltijden en mealprep
Ook makkelijke en snelle maaltijden wissel ik graag af met maaltijden die wat meer tijd vergen. Waar mogelijk probeer ik die te combineren met mealprep. Op die manier spreid ik het koken in feit uit: op dagen met meer tijd doe ik wat meer, zodat ik op dagen met weinig tijd snel aan tafel kan.
Je weekmenu samenstellen met mijn planner
Alles waar je op moet letten bij het samenstellen van een weekmenu bij de hand hebben? Download dan mijn handige weekmenuplanner!
Hoe maak je een smakelijk weekmenu in de herfst?
De herfst is volle bak begonnen, dus de herfstgroenten vliegen ons om de oren. Tenminste,…
Mijn favorieten voor een weekmenu in de zomer
Met zomerse groenten vind ik het altijd ontzettend makkelijk koken. Goed rijpe tomaten hebben bijna…
Mealpreppen en dubbele porties in je weekmenu
Wanneer je een weekmenu maakt, is het verstandig om ook te kijken of je moet…
Mijn favorieten voor een weekmenu in de lente
Lente betekent voor mij: licht, fris, groen! In ieder geval in mijn weekmenu. Zoals ik…
Hoe maak je een weekmenu?
Met ruim 6,5 jaar een blog met snelle recepten, een man, een baan én een…
Laat hier weten wat je er van vindt