Mijn absoluut favoriete salade voor warme zomerdagen is deze salade van gegrilde watermeloen, feta en rucola. Ideaal als je de barbecue aanmaakt, maar zo niet, dan is watermeloen uit de grillpan net zo lekker.
Bonustip: grill de watermeloen de avond van tevoren, dan kan je keuken tijdens de nacht afkoelen. Kan je bovendien de volgende dag lekker snel aan de salade van gegrilde watermeloen!
Salade met watermeloen als ontbijt
Mijn geheime tip: nog een reden om de gegrilde watermeloen al ‘s avonds te maken, is dat deze salade ook heerlijk is als ontbijt. Echt waar? Echt waar. Op de één of andere manier vind ik de combinatie van zoete watermeloen, zoute feta, pittige rucola, zure dressing en bittere espresso (mijn favo) werkelijke perfect.
Watermeloen grillen
De eerste keer dat ik deze salade maakte was meer toeval dan wijsheid: de watermeloen van de markt was melig en smaakloos.
Dat probleem heb je natuurlijk vaker met watermeloenen in Nederland, dus sindsdien is dit mijn standaardmanier van bereiden, dan heb je dat probleem niet. Door het grillen krijgt de meloen namelijk én een andere, gladdere textuur, en veel meer smaak.
Over de watermeloen: het lijkt misschien een enorme hoeveelheid, 1,2 kilo, maar met schil-, snijd- en snoepverlies hield ik ongeveer 800 gram over, en dat is echt niet veel voor dit gerecht.
Zomerse salade
Deze salade van gegrilde watermeloen smaakt heerlijk, is snel klaar, schreeuwt “Zomer!!!” en zorgt voor een waanzinnige blikvanger op tafel. Geen enkele reden om deze niet te maken dus. Ik maakte deze salade de afgelopen weken meerdere keren, en hij gaat nooit vervelen.
Zo maak je salade van gegrilde watermeloen voor 2 personen:
- Kooktijd: 15 minuten
- een stuk watermeloen van ca. 1,2 kg (niet zo minimeloentje, dan houd je te weinig vruchtvlees over, gewoon zo’n enorme kwart)
- 1 el vers citroensap
- 3 el goede extra vierge olijfolie
- 100 gr (schapen)feta
- 1 flinke hand rucola,
Zo maak je het
Gegrilde watermeloen
Snijd de watermeloen dwarsover in plakken en snijd daar de schil af. Je houd op die manier wel kapjes over, maar het is verreweg de makkelijkste manier om mooie plakken te maken.
Klop in een saladeschaal van het citroensap en de olijfolie een vinaigrette met wat peper en zout. Grill de plakken watermeloen op een loeihete barbecue of grillpan tot ze mooie grillstrepen hebben.
Salade van gegrilde watermeloen
Snijd de gegrilde plakken in blokjes terwijl ze nog warm zijn, en doe die in de schaal bij de vinaigrette. Verkruimel de feta erboven, scheur de rucola klein en voeg toe. Schep het geheel om en serveer. Je kunt de salade ook even laten staan, dan trekken de smaken nog meer in, maar dat is niet nodig. Doe het dus gewoon zoals jij handig vindt.
Watermeloen bij de barbecue
Deze salade is heerlijk bij een uitgebreidere barbecue, met bijvoorbeeld gegrilde vis. Maar met wat goed, korstig brood, kan dit ook prima een hele maaltijd vormen, of juist een bijgerechtje bij eeen borrel. Alles kan!
Laat hier weten wat je er van vindt