Foodie december

Salade van gegrilde watermeloen

Deze salade van gegrilde watermeloen smaakt heerlijk, is snel klaar, schreeuwt "Zomer!!!" en is op elk moment van de dag lekker!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Mijn absoluut favoriete salade voor warme zomerdagen is deze salade van gegrilde watermeloen, feta en rucola. Ideaal als je de barbecue aanmaakt, maar zo niet, dan is watermeloen uit de grillpan net zo lekker.

Bonustip: grill de watermeloen de avond van tevoren, dan kan je keuken tijdens de nacht afkoelen. Kan je bovendien de volgende dag lekker snel aan de salade van gegrilde watermeloen!

Salade van gegrilde watermeloen

Salade met watermeloen als ontbijt

Mijn geheime tip: nog een reden om de gegrilde watermeloen al ‘s avonds te maken, is dat deze salade ook heerlijk is als ontbijt. Echt waar? Echt waar. Op de één of andere manier vind ik de combinatie van zoete watermeloen, zoute feta, pittige rucola, zure dressing en bittere espresso (mijn favo) werkelijke perfect.

Salade van gegrilde watermeloen

Watermeloen grillen

De eerste keer dat ik deze salade maakte was meer toeval dan wijsheid: de watermeloen van de markt was melig en smaakloos.

Dat probleem heb je natuurlijk vaker met watermeloenen in Nederland, dus sindsdien is dit mijn standaardmanier van bereiden, dan heb je dat probleem niet. Door het grillen krijgt de meloen namelijk én een andere, gladdere textuur, en veel meer smaak.

Over de watermeloen: het lijkt misschien een enorme hoeveelheid, 1,2 kilo, maar met schil-, snijd- en snoepverlies hield ik ongeveer 800 gram over, en dat is echt niet veel voor dit gerecht.

Salade van gegrilde watermeloen

Zomerse salade

Deze salade van gegrilde watermeloen smaakt heerlijk, is snel klaar, schreeuwt “Zomer!!!” en zorgt voor een waanzinnige blikvanger op tafel. Geen enkele reden om deze niet te maken dus. Ik maakte deze salade de afgelopen weken meerdere keren, en hij gaat nooit vervelen.

Salade van gegrilde watermeloen

Zo maak je salade van gegrilde watermeloen voor 2 personen:

  • Kooktijd: 15 minuten
  • een stuk watermeloen van ca. 1,2 kg (niet zo minimeloentje, dan houd je te weinig vruchtvlees over, gewoon zo’n enorme kwart)
  • 1 el vers citroensap
  • 3 el goede extra vierge olijfolie
  • 100 gr (schapen)feta
  • 1 flinke hand rucola, 

Zo maak je het

Gegrilde watermeloen

Snijd de watermeloen dwarsover in plakken en snijd daar de schil af. Je houd op die manier wel kapjes over, maar het is verreweg de makkelijkste manier om mooie plakken te maken.

Klop in een saladeschaal van het citroensap en de olijfolie een vinaigrette met wat peper en zout. Grill de plakken watermeloen op een loeihete barbecue of grillpan tot ze mooie grillstrepen hebben.

Salade van gegrilde watermeloen

Snijd de gegrilde plakken in blokjes terwijl ze nog warm zijn, en doe die in de schaal bij de vinaigrette. Verkruimel de feta erboven, scheur de rucola klein en voeg toe. Schep het geheel om en serveer. Je kunt de salade ook even laten staan, dan trekken de smaken nog meer in, maar dat is niet nodig. Doe het dus gewoon zoals jij handig vindt.

Watermeloen bij de barbecue

Deze salade is heerlijk bij een uitgebreidere barbecue, met bijvoorbeeld gegrilde vis. Maar met wat goed, korstig brood, kan dit ook prima een hele maaltijd vormen, of juist een bijgerechtje bij eeen borrel. Alles kan!

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt