Gegrilde courgettes met romescosaus

Provençaals eten

Deze gegrilde courgettes met romescosaus maakte ik tijdens onze vakantie in de Provence, en het was zo idioot lekker dat ik het iedere dag wel zou kunnen eten. Ik ben dol op gegrilde paprika, maar ik vind het altijd een hoop gedoe. Maar toen mijn meneer de barbecue aanstak en de rosé koud stond, vond ik het opeens helemaal prima.

Paprikasaus romesco

Smoky, smeuïge papriksaus dus, met stevige gegrilde courgettes. Dat leverde met wat ander lekkers een perfecte, zomerse Provençaalse maaltijd op. Wij aten er namelijk een hele gegrilde dorade met citroen en rozemarijn bij, en pasta met pistou van de markt (een recept voor pistou vind je hier), en salade van verschillende kleuren tomaten. Rosé uit het chateau van Montpellier erbij en het plaatje was af.

Courgettes grillen

Ik koos op de Provençaalse markt bewust voor kleine courgetjes en in plaats van de plofcourgettes die je hier vaak ziet. Zoek dus even naar kleintjes, als de supermarkt ze niet heeft, dan vind je ze vast wel bij de Turkse winkel, of misschien wel in je eigen moestuin, want die zijn echt het lekkerst om deze gegrilde courgettes met romescosaus te maken.

Doordat je kleine courgettes gebruikt, hoef je ze alleen maar te halveren. Geen gedoe met in plakken snijden dus. Het is zeker even een klusje, maar als je toch de barbecue aansteekt, kan je dit prima maken. Is het geen weer om te barbecueën, dan kun je natuurlijk ook de grillpan gebruiken, en de paprika’s blakeren boven een gasvlam. Wil je liever minder werk, gebruik dan gegrilde paprika’s uit een pot.

Natuurlijk is romesco ook heerlijk bij andere gerechten en groenten. Ook met gegrilde aubergine, met vis of met pasta is dit een fantastische saus. Laat je dus vooral niet beperken door dit recept, maar experimenteer!

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten voor gegrilde courgettes met romescosaus voor 2 personen:

  • 2 dunne courgettes
  • 2 rode paprika's
  • 50 gr amandelen met vlies
  • 2 tenen knoflook
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 1/2 tl pimentón

Alles op de barbecue

Stook de barbecue op. Dat mag best hoog zijn, want de paprika moet immers geblakerd worden. Was de paprika’s en rooster ze tot ze rondom zwart zijn. Doe de paprika’s in een stevige plastic zak (bijvoorbeeld een diepvrieszak) en laat ze daain rustig afkoelen.

Romesco maken

Maak ondertussen de tenen knoflook schoon en doe ze in de blender of staafmixer met de amandelen. Maal ze tot ze fijn zijn. Verwijder de schil van de afgekoelde paprika’s, snijd ze open en verwijder de zaadlijsten en de steel. Doe de stukken paprika bij het knoflook-amandelmengsel en pureer tot een grove puree. Voeg dan pimentón, zout, peper naar smaak en extra vierge olijfolie toe. Pureer het geheel tot een vrijwel gladde saus.

Courgette op de barbecue

Snijd de courgettes in de lengte doormidden en smeer ze in met olijfolie. Bestrooi met wat zout en versgemalen peper. Grill de courgettes op de barbecue. Begin met het snijvlak op de grill en rooster tot het hele snijvlak mooi gebruind is. Draai de courgettes dan om en rooster ze tot de groene kanten mooie bruine strepen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *