In mijn onvolprezen Gourmand Magazine, kwam ik een recept tegen voor een courgettecrumble met geitenkaas die ik wel móest proberen. Niet alleen ben ik dol op hartige crumbles, ook was ik geïntrigeerd doordat er, anders dan bij mijn hartige crumbles, geen kaas in de kruimellaag gaat.
Crumble met courgette
Natuurlijk heb ik het één en ander veranderd aan dit recept. De belangrijkste wijziging is denk ik het uitwringen van de courgette. Als je courgette niet uitwringt, is de crumble ook heerlijk, maar de vulling is dan wel een beetje zompig.
Aan de kruimellaag heb ik niets veranderd, want die is perfect zoals hij is! Heerlijk knapperig, en tegelijkertijd smelten de kruimels op je tong. Een soort hartige boterkoekjes dus.
Zo maak je courgettecrumble met geitenkaas en munt voor 2 personen:
- Wachttijd: 25 minuten
- Kooktijd: 10 minuten
- 500 gr courgette
- 125 gr verse zachte geitenkaas, zoals President of Bettine
- 5 gr verse muntblaadjes
- 2 el extra vierge olijfolie
- 75 gr bloem
- 40 gr roomboter
Zo maak je het
Courgette uit de oven
Verwarm de oven voor op 210 graden. Was de courgettes en rasp ze grof. Dat gaat het makkelijkste in de keukenmachine, maar met de hand lukt het ook. Geen keukenmachine en geen zin om te raspen? Snijd de courgette dan in stukjes.
Leg de courgette op een schone theedoek en bestrooi met een flinke snuf zout. Laat even staan en wring dan zoveel mogelijk vocht uit de courgette in de doek.
Doe de courgette in een ovenschaal en verkruimel de geitenkaas erover. Hak de munt fijn en doe die samen met de olijfolie bij de courgettes. Voeg zout en zwarte peper naar smaak toe, en roer goed om. Proef even of de smaak goed is, dat kan prima bij rauwe courgette!
Hartige crumble
Meng de bloem met een snufje zout. Snijd de boter in kleine blokjes en wrijf die met je vingers door de bloem, tot je een zanderig kruimeldeeg hebt. Ook dit kun je overigens prima in de keukenmachine doen. Verdeel de kruimellaag over de courgettes. Bak je courgettecrumble in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.
Laat hier weten wat je er van vindt