Uit het heerlijke boek Provence van Alex Johnson maakte ik zodra we terug waren van vakantie twee heerlijke gerechten. De ene dag deze salade van vijg en tomaat, de dag erna de paprika gestoofd in rode wijn. Allebei verrukkelijk, maar omdat vijgen nu nog net verkrijgbaar zijn, leek het me leuk om daar een recept voor te geven.
Salade van vijgen
Deze salade staat razendsnel op tafel, is een plaatje op tafel en bovenal is hij ontzettend lekker. De som der delen is hier veel meer dan het geheel.
Vijgen en tomaten
Daarbij is het natuurlijk wel van belang dat je topkwaliteit ingrediënten koopt. De vijgen die wij kochten, waren de duurste van de hele markt, maar ze waren dan ook perfect gerijpt en superzoet. De tomaten moeten het liefst “spectaculair” zijn zoals het boek zegt. Ik koos simpelweg de allerrijpste, meest geurige tomaten die ik kon vinden.
Zo maak je salade van vijg en tomaat voor 2 personen:
- Kooktijd: 20 minuten
- 4 goed gerijpte paarse vijgen
- 2 grote of 3 middelgrote superrijpe tomaten
- 1/2 el rodewijnazijn of champagneazijn (kies de beste kwaliteit die je je kunt veroorloven)
- 1 el van je beste extra vierge olijfolie
- 6 blaadjes basilicum
Zo maak je het
Snijd of scheur de vijgen doormidden. Snijd de tomaten in parten die ongeveer even groot zijn als een halve vijg. Doe de tomaten in een kom, besprenkel met de azijn en olijfolie en bestrooi flink met zeezout en versgemalen zwarte peper. Voeg de vijgen toe en meng goed maar voorzichtig.
Schik dan de vijgen en tomaten op een groot bord of twee gewone borden en verdeel de basilicum erover. Heerlijk als lunch of voorgerecht met wat stevig brood, of met verse kaas.
Laat hier weten wat je er van vindt