Salade van vijg en tomaat

Uit het heerlijke boek Provence van Alex Johnson maakte ik zodra we terug waren van vakantie twee heerlijke gerechten. De ene dag deze salade van vijg en tomaat, de dag erna de paprika gestoofd in rode wijn. Allebei verrukkelijk, maar omdat vijgen nu nog net verkrijgbaar zijn, leek het me leuk om daar een recept voor te geven.

Salade van vijg en tomaat

Salade van vijgen

Deze salade staat razendsnel op tafel, is een plaatje op tafel en bovenal is hij ontzettend lekker. De som der delen is hier veel meer dan het geheel.

Vijgen en tomaten

Daarbij is het natuurlijk wel van belang dat je topkwaliteit ingrediënten koopt. De vijgen die wij kochten, waren de duurste van de hele markt, maar ze waren dan ook perfect gerijpt en superzoet. De tomaten moeten het liefst “spectaculair” zijn zoals het boek zegt. Ik koos simpelweg de allerrijpste, meest geurige tomaten die ik kon vinden.

Zo maak je salade van vijg en tomaat voor 2 personen:

  • Kooktijd: 20 minuten
  • 4 goed gerijpte paarse vijgen
  • 2 grote of 3 middelgrote superrijpe tomaten
  • 1/2 el rodewijnazijn of champagneazijn (kies de beste kwaliteit die je je kunt veroorloven)
  • 1 el van je beste extra vierge olijfolie
  • 6 blaadjes basilicum

Zo maak je het

Snijd of scheur de vijgen doormidden. Snijd de tomaten in parten die ongeveer even groot zijn als een halve vijg. Doe de tomaten in een kom, besprenkel met de azijn en olijfolie en bestrooi flink met zeezout en versgemalen zwarte peper. Voeg de vijgen toe en meng goed maar voorzichtig.

Schik dan de vijgen en tomaten op een groot bord of twee gewone borden en verdeel de basilicum erover. Heerlijk als lunch of voorgerecht met wat stevig brood, of met verse kaas.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering / 5. Aantal:

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Gepubliceerd op 10 oktober 2019

Over Em's Real Food

Ik kom vaak laat thuis, maar dat betekent niet dat mijn eten kant-en-klaar is. Ik kook graag, vaak en veel. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Leave A Reply