Salmorejo

Salmorejo

Salmorejo is een Spaanse soep, die wordt gemaakt van tomaten en brood en koud wordt gegeten. Een prima tapa en een heerlijk gerecht!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Al voor mijn vakantie naar Andalusië at ik een paar keer salmorejo, en iedere keer vond ik het heerlijk. Ik gebruikte toen dit recept, en dat was heerlijk.

Salmorejo

Zelf salmorejo maken

In Andalusië geldt zo ongeveer dat er evenveel bereidingen van salmorejo als koks zijn (zie foto), maar allemaal vond ik ze ontzettend lekker. Eenmaal thuis ben ik lekker gaan experimenteren met Spaanse recepten, en daar rolde uiteindelijk deze variant uit. Ook alweer zo ontzettend lekker, en ook prima voor in wat kouder weer.

Salmorejo

Traditioneel wordt salmorejo geserveerd met dikke stukken rauwe Spaanse ham en hardgekookt ei. Voor een vegan variant kun je ham en ei vervangen door krokante tuinbonenzoutjes of door gerookt zeezout: net zo lekker. Het is dus aan jou of je wel of geen ham wilt gebruiken.

Salmorejo kan allerlei kleuren hebben, van zalmroze tot fluorescerend oranje. Dat heeft deels te maken met het wel of niet gebruiken van de velletjes van de tomaten, maar ook met de hoeveelheid brood die je gebruikt, de hoeveelheid water en natuurlijk de kleur van de tomaten zelf. Wees dus niet verbaasd als jouw salmorejo er anders uitziet dan die van mij!

Zo maak je salmorejo voor 2 personen:

  • Wachttijd: 1 uur
  • Kooktijd: 20 minuten
  • 500 gr goed gerijpte tomaten
  • 100 gr oud (stok)brood in stukken (deze kun je vooraf even extra laten drogen)
  • 1 teentje knoflook
  • 60 ml goede extra vierge olijfolie
  • 2 eieren (als je deze weglaat, is de soep vegan)
  • dikgesneden Spaanse ham, of gerookt zout (wanneer je geen ham wilt gebruiken)

Zo maak je het

Kook de eieren hard. Snijd de tomaten in kwarten. Doe de stukken brood in een ruime pan. Pureer de tomaten met een staafmixer.

Doe de gepureerde tomaten in een zeef boven de pan. Wrijf de tomaten met de bolle kant van een lepel door de zeef. Je kunt natuurlijk ook een roerzeef gebruiken. De velletjes en pitjes die achterblijven in de zeef, zijn heerlijk op geroosterd brood, met een beetje olijfolie!

Zelfgemaakte salmorejo

Meng de gezeefde tomaat door het brood. Laat dit minimaal een kwartier zo staan. Doe dan de knoflook en de olijfolie erbij en pureer met de staafmixer zo glad mogelijk. Maak je geen zorgen als het geheel nu nog wat korrelig is, dat komt allemaal goed. Maak de salmorejo op smaak met zout en, eventueel, met peper. Als het mengsel heel dik is, kun je een scheutje water toevoegen. Salmorejo hoort wel zalvig te zijn – we kregen het zelfs als broodbeleg bij het ontbijt. Zet de soep nu gedurende minimaal drie kwartier weg in de koelkast. De soep wordt in die periode mooi glad en zacht.

Snijd de hardgekookte eieren fijn, en snijd de ham in stukjes. Serveer de salmorejo met extra vierge olijfolie, de eieren en de ham (of het zout).

Vegan salmorejo

Liever geen ham en eieren? Gebruik dan krokante tuinbonenzoutjes als topping voor je soep!

Tip voor je salmorejo

Salmorejo over? Smeer dan de saus op geroosterd brood. Lekker als ontbijt of lunch! Eventueel kun je er ook nog wat avocado op leggen/prakken/smeren, dat is een heerlijke combinatie met de soep/saus!

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 3

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt