20x de lekkerste kraamkost

Kerst 2024Kerst 2024

Mooi woord toch, kraamkost? Het is Vlaams en het betekent zoveel als eten dat je meeneemt als kraamcadeau. Ik zie het wat breder: voor mij is kraamkost dat, maar ook het eten dat je (zelf) in de vriezer stopt in voorbereiding op de kraamtijd.

Kraamkost

Eten als kraamcadeau

Zelf doe ik het al jaren, eten meenemen als kraamcadeau. Doorgaans neem ik het (grootste deel van) het eten ingevroren mee, zodat het gezin zelf kan kijken wat handig is. Dingen als salade lever ik natuurlijk wel gewoon vers af.

Kraamkost in de vriezer

En geloof me: er is weinig waar je de meeste kersverse ouders blijer mee maakt dan met kraamkost. Nou ben ik zelf natuurlijk nogal een streber op dit gebied, dus voor beide bevallingen zat mijn vriezer aardig vol met zelfbereide maaltijden. Dit keer minder vol dan toen H geboren werd: toen had ik 21 complete maaltijden in de vriezer weten te proppen. Daar zat trouwens ook vrij veel soep bij, die heb ik dit keer achterwege gelaten. Destijds was het winter, nu niet, dus dan heb ik een stuk minder trek in soep.

Omdat er ook wel eens mensen eten langs brachten en ik zelf na 1,5 week dolgraag weer de keuken in wilde, hebben we daar uiteindelijk 3 maanden (!) mee gedaan. Zo heerlijk om na een dag waarop een baby alleen maar je vast wil plakken niks in de keuken te hoeven doen!

Kraamkost voor jezelf of voor een ander

Dus of je de kraamkost nu voor een ander of voor jezelf maakt: de pasbevallen moeder is er hoe dan ook blij mee. Daarom zet ik hieronder op een rij welke gerechten wij dit keer als kraamkost in de vriezer hadden zitten. Enne, gulle gevers: in de zomer zijn jonge gezinnen ook erg verguld met grote maaltijdsalades, weet ik toevallig.

Kraamkost

Ui in de kraamkost?

Maak je trouwens geen zorgen over uien, knoflook en rode peper in kraamkost: dat baby’s die borstvoeding krijgen daar niet tegen kunnen, is een fabeltje. Al te pittig eten is inderdaad niet handig, maar verder proeven baby’s in de baarmoeder al alles wat de moeder eet. Als die dus tijdens de zwangerschap lekker ui, knoflook en rode peper heeft gegeten, is er niets aan de hand.

Kraamkost

Ontbijt

Hoe dol ik ook ben op beschuit met muisjes, of natuurlijk een bakje kwark met fruit en granola, ik wil ook wel eens wat anders. Omdat uitgebreid ontbijt maken er met een baby en een peuter niet in zit, stopten we onze favorieten gewoon in de vriezer. En over die kwark met fruit: zelfs het fruit komt hier uit de vriezer. ‘s Avonds in een bakje doen om te ontdooien, ‘s ochtends mee ontbijten. Werkt trouwens ook voor overnight oats met fruit!

Bananenbrood: alle versies zijn een feestje wat mij betreft. Snijd een heel bananenbrood in plakken, leg die op een bord of bakplaat in de vriezer en stop ze als ze hard bevroren zijn in een zakje of bakje. Op die manier kun je zoveel plakken pakken als je wilt. Ook hiervoor geldt: haal ze ‘s avonds vast uit de vriezer en laat ze afgedekt een nacht ontdooien. Wil je het extra lekker maken, doe de plakken dan ‘s morgens even in de contactgrill. Goddelijk!

Kraamkost

Ook pancakes kun je prima invriezen. Verwarm ‘s ochtend de oven op 120 graden, leg de pancakes op een rooster en laat ze zo ontdooien en opwarmen. Stevige pancakes lenen zich hier beter voor dan de wat zachtere, dus kies bijvoorbeeld voor bananenpancakes of courgettepancakes. Dan heb je bovendien meteen wat groente of fruit binnen.

Kraamkost

Heb je een wafelijzer, maak dan zeker een dubbele portie van je favoriete wafels. Mijn favorieten zijn misschien wel die met blauwe bessen. Stop ze bevroren en wel in je broodrooster en een paar minuten later kun je aanvallen.

Volkorenwafels met blauwe bessen

Gerechten met pasta

Pasta is een dankbaar gerecht voor kraamkost: je kunt het gekookt en wel invriezen, maar natuurlijk ook alleen de saus doen en terwijl die opwarmt snel even wat pasta koken. Ik geef je dan ook recepten voor beide opties.

Lasagne: maak een schaal lasagne, maar dan in een bakje van aluminiumfolie. Dek af met meer folie en vries de ongebakken lasagne in. Opwarmen vergt enige planning, want dat gaat het beste als de lasagne ontdooid is, maar mocht je dat vergeten zijn, zet de schaal dan gewoon 2 uur op 150 graden in de oven. Heb je er wel aan gedacht, dan is een half uurtje op 190 graden voldoende.

Met andere soorten pasta uit de oven werkt dit natuurlijk ook: maak bijvoorbeeld een rijk gevulde mac ‘n cheese in een foliebakje en vries die ongebakken in.

Kraamkost

Niet genoeg plek? Maak dan de kaassaus, en kook op de dag zelf de pasta. Evt. groente erbij en hup, de oven in!

Wij maakten dit keer trouwens lasagne met vegan bolognesesaus, omdat we daar een enorme pan vol van hadden gemaakt. De rest van de saus stopte ik in porties in de vriezer. Dit werkt natuurlijk ook met gewone bolognese.

Bolognese

Gerechten met rijst

Zo mogelijk zijn gerechten met rijst nóg makkelijker: rijst in een gerecht invriezen kan namelijk echt prima.

Tip vooraf: vries gekookte rijst in. Klinkt nu gek, straks ben je er blij mee: even bakken met wat groenten en je hebt een razendsnelle nasi goreng.

Kies bijvoorbeeld voor nasi goreng met bloemkoolrijst. Extra lekker als je er ook meteen sambalkip naast maakt, maar ook heerlijk met spicy tempeh. Kun je allemaal invriezen. De kip kun je het makkelijkst in de magnetron of een pannetje opwarmen, nasi goreng kun je – als hij eenmaal ontdooid is – het beste even opbakken in de wok.

Lekker met rijst: gado-gado. Een cheatversie maak je razendsnel met pindasaus uit de vriezer en wokgroente. In onze vriezer zitten nu dus 4 porties pindasaus voor gado-gado.

Nasi goreng met bloemkool en erwtjes

Ook altijd fijn zijn curry’s: even ingevroren rijst opwarmen of rijst koken, curry ontdooien en opwarmen in een pan of in de magnetron en je kunt aan tafel. Bij ons zit nu deze Indiase curry in de vriezer.

Milde curry met vegan kip

Andere klassiekers hier thuis zijn rijst met linzen en biryani. Daarvoor geldt hetzelfde: rustig opwarmen in de magnetron en aanvallen maar. Ook tomatenrijst kun je trouwens heel goed op deze manier invriezen en opwarmen!

Andere gerechten

Ook altijd fijn om te hebben vinden wij (vegan) chili: zelfs zonder toppings heb je daarmee heerlijke comfort food. Zelfs vooraf ontdooien is niet nodig, opwarmen gaat prima in een pan of in de magnetron.

Met wat avocado of bijvoorbeeld een schep zure room geef je het meteen een upgrade, en als je fut hebt, kun je koriander, nachos en/of kaas toevoegen, maar het hoeft niet.

Wist je dat je zelfs complete quiches in kunt vriezen? Zorg wel dat de quiche nog niet al te bruin gebakken is. Doe daarvoor voor het bakken bakpapier in de vorm en vries ze met vorm en al in.

Capresequiche

Als hij eenmaal bevroren is, kun je de quiche met bakpapier en al uit de vorm tillen. Pak hem een beetje in in het bakpapier en doe hem in een grote ziplockzak of wikkel er alufolie omheen. Puntjes quiche kun je trouwens ook invriezen natuurlijk. Laat de quiche voor het opwarmen ontdooien en leg hem op het bakpapier op een bakplaat om gedurende 30 minuten op 150 graden op te warmen.

Al mijn quiches lenen zich hiervoor, maar de versies met wortel, met groenten en feta en die met broccoli worden als kraamkost doorgaans met gejuich ontvangen, omdat er ook lekker veel groente in zit en je dus een complete maaltijd hebt.

Kraamkost

Ook en favorietje hier: shakshuka. Strikt genomen moeten er eieren in, maar mocht je die met je hormonale hoofd vergeten zijn, dan is shakshuka zonder ei ook heerlijk. En vegan bovendien. Ik neem het doorgaans niet zo nauw met de receptuur van shakshuka: ik heb in mijn hoofd hoe het ongeveer moet smaken. Mijn shakshuka is losjes gebaseerd op de versie van Ottolenghi die in Plenty te vinden is (affiliate link).

Eens in de zoveel tijd neem ik een berg paprika’s, een paar blikjes tomaat en wat smaakmakers en pruttelen maar. Ei en/of feta is er lekker bij, net als wat brood. Ook heerlijk is het Italiaanse zusje van shakshuka: puttanesca.

KokenKoken

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt