Al sinds jaar en dag hebben wij een abonnement op een groentetas. Daarin zit elke week een briefje met recepten, dat eigenlijk meestal ongelezen in de papierbak verdwijnt. Niet omdat de recepten niet goed zijn (hoewel ik er soms écht geen trek van krijg), maar vooral omdat we op zaterdag al kunnen zien wat er in de tas zit die de woensdag erop bezorgd wordt. Daarom plan ik in het weekend al wat we wanneer gaan eten, en dus komen die recepten te laat. Toen ik onlangs het briefje toevallig eens wél bekeek, zag ik een recept dat mijn aandacht trok: een wortelquiche, en wel met gepureerde wortel.
Nog diezelfde week maakte ik een eigen versie daarvan voor een pas bevallen vriendin, en de rest is geschiedenis: ik wilde die quiche ook proeven natuurlijk! En zo geschiedde, de in mijn ogen wat saaie hartige taart van het receptbriefje werd een heuse wortelquiche met twee soorten kaas, rozenharissa en pimentón voor de smaak en stukjes wortel en een topping van knapperig sesamzaad voor de textuur.
De beste bodem voor hartige taart
De bodem maak ik het liefst van dit korstdeeg. Na jaren experimenteren durf ik te beweren dat dit het beste korstdeegrecept is dat er bestaat. En dat wil wat zeggen, want ik heb in de loop der jaren honderden quiches en Franse taarten gebakken. Natuurlijk kun je ook een rol korstdeeg uit de supermarkt nemen, maar zorg dan wel dat het met roomboter gemaakt is, anders is het niet half zo lekker.
Als bakvorm kies ik meestal voor een metalen quichevorm met losse bodem. Die zorgt voor een mooi knapperige hartige taart en op die manier is de quiche bovendien makkelijk te snijden.
Quiche met harissa
Let trouwens op met de harissa: rozenharissa is vaak veel minder pittig dan gewone harissa. Schat wanneer je gewone harissa gebruikt dus even in hoe pittig je de hartige taart wilt hebben. Eten er kinderen mee, dan is dat trouwens geen reden om de harissa weg te laten: onze H jatte deze hartige taart zo’n beetje van ons bord, hoewel ik hem echt best pittig had gemaakt.
Wortelquiche maken
De wortel wordt eerst gekookt. Daarna moet hij een tijdje afkoelen. Dat gaat het snelst uitgespreid op een bord in de koelkast, maar je kunt de wortel natuurlijk ook ruim van tevoren koken en op kamertemperatuur laten afkoelen.
Zo maak je 1 wortelquiche met harissa en geitenkaas:
- Voorbereidingstijd: 5 minuten
- Wachttijd: 30 minuten
- Kooktijd: 30 minuten
- 500 gr wortel
- 1 l bouillon
- 2 grote of 3 kleine eieren
- 100 gr zachte geitenkaas
- 1/2 tl pimentón
- 1 el (rozen)harissa
- 1 portie korstdeeg
- 25 gr geraspte oude kaas
- 2 el sesamzaad
- optioneel: 20 groene olijven
Zo maak je het
Snijd de wortels in stukjes van ca. 3 cm lang en kook ze in ongeveer 20 minuten zacht in de bouillon. Vis de wortel uit de pan (van de bouillon kun je nog lekkere soep maken!) en laat hem afkoelen (zie tip hierboven).
Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet een quichevorm in met wat olie en leg het deeg erin. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
Hartige taart met wortel
Doe de gekookte wortels met de eieren, de geitenkaas, de harissa en de pimentón in een maatbeker en pureer met een staafmixer tot er nog net wat stukjes over zijn. Dit kan ook in de keukenmachine, maar gebruik dan wel de pulseknop, anders houd je een soort Olvarit over en dat is nou net niet de bedoeling.
Verdeel de wortelpuree over de taartbodem. Als je olijven wilt gebruiken, verdeel die dan nu over de wortelpuree. Bestrooi de quiche met de oude kaas en het sesamzaad. Bak de quiche in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.
Laat hier weten wat je er van vindt